τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #28» Νέα βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος (Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2018)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers
Φωτογραφία μετά την επίθεση

Άγνωστοι πέταξαν μπογιές, χθες 27 Ιουνίου 2018, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη. 

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να αποδίδεται σε άτομα που αποκόπηκαν από την πορεία, η οποία έγινε σε συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑ-Θ). Μία ακόμα εθνικιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε με επίθεση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Θεσσαλονικιών Εβραίων, που τείνει να γίνει μια επικίνδυνη ρουτίνα.  Ο ελληνικός φασισμός όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τα δόντια του δίχως ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η επίθεση αυτή ας γίνει η αρχή της επαγρύπνησης για κάθε αντιφασίστα/τρια, για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Να μην συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιου είδους περιστατικά. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό. Καμιά ανοχή στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.  

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, που σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, έγινε από ομάδα αγνώστων η οποία συμμετείχε σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 27.6.2018 στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας.

Η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια ακόμη θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018), δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες.

Ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα.

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

1 Trackback / Pingback

  1. «Χρονικά Αντισημιτισμού #30» Βανδαλισμός του εβραϊκού μνημείου εντός του ΑΠΘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: