τελευταία νέα σε τίτλους

O νέος διωγμός των Ρομά στην Ουκρανία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,819 other followers

πηγή: ourbabadoesntsayfairytales

Θα ήταν ίσως ανοησία να ειπωθεί, ότι ο πρακτικά συνεχής πόλεμος στην Ουκρανία, έδωσε στην εθνικιστική και φασιστική άκρα δεξιά της χώρας, την κατάλληλη ευκαιρία να εμφανιστεί στη δημόσια σφαίρα. Η άκρα δεξιά υπήρχε πολύ πριν. Όμως από το Μαϊντάν και μετά, και ειδικά με το ξεκίνημα του πολέμου η άκρα δεξιά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού-και ειδικά του αστυνομικού του βραχίωνα- του κράτους. Οι ακροδεξιοί στην Ουκρανία όμως πλέον απολαμβάνουν αφενός της προστασίας του υπουργείου εσωτερικών, αφετέρου πολλά τους μέλη έχουν ήδη ενσωματωθεί στα σώματα ασφαλείας (ειδικά το C14). Οι ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες έχουν πλέον ανοιχτή πρόσβαση σε οπλισμό[1].

Τους τελευταίους 4 μήνες, στην Ουκρανία στα περίχωρα του Κιέβου και ειδικά στην περιοχή του Λβοβ στα δυτικά της χώρας, μια εκστρατεία τοπικών ακροδεξιών ενάντιων των Ρομά της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη και σε συνεχόμενη ένταση. Από τον Απρίλιο έχουν καταγραφεί περίπου 5 περιστατικά, με 3 να είναι πολύ σοβαρά και να συνοδεύονται από βίντεο δημοσιευμένα σε social Media της περιοχής, όπου ομάδες νεαρών ανδρών φορώντας μάσκες επιτίθενται σε Ρομά, ή πυρπολούν τους καταυλισμούς τους. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 11/4/2018. Το σοβαρότερο περιστατικό προέκυψε στις 24/6/2018 όπου ένας νεαρός ρομά 24 χρονών σκοτώθηκε και άλλοι 8 τραυματίστηκαν από μαχαίρι. Είναι η πρώτη φορά που οι επιθέσεις γίνονται με μαχαίρι, και αυτό δείχνει αναβάθμιση από την πλευρά των ακροδεξιών, καθώς οι προηγούμενες επιθέσεις είχαν γίνει με πέτρες και peperspray. Στα ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι επιθέσεις είναι συντονισμένες στην περιοχή, απο συγκεκριμένη ομάδα ατόμων και σκοπός τους είναι να σκοτώσουν και όχι να εκδιώξουν απλά τους ρομά από την περιοχή.

Οι αρχές τις περιοχής, μόνο μετά το τελευταίο περιστατικό φαίνεται να κινητοποιήθηκαν όταν λόγω του θανάτου του νεαρού το θέμα πέρασε στην βουλή της χώρας. Παρ’ όλα ούτε στη βουλή προφανώς το ζήτημα πήρε κεντρική θέση. Εκτός του φόνου (άγνωστο σε τι βαθμό) η αστυνομία για τα περιστατικά έχει εκδόσει εντάλματα απλά για “χουλιγκανισμό” και για ρατσιστικές διακρίσεις, ενώ για πολύ καιρό παρά τις πιέσεις δυτικών ΜΚΟ κατά βάσει, που ασχολούνται με την προστασία των Ρομά στη περιοχή, αρνούταν να πάρει θέση.Π έρα από την ευρύτερη ανοχή λόγω αντιτσιγγανισμού και εθνικισμού, ένας ειδικός λόγος φαίνεται να είναι ότι τα μέλη της ομάδας που έχει εξαπολύσει το πογκρόμ σχετίζονται με την ακροδεξιά c-14 η οποία έχει στελεχώσει και την αστυνομία.

Πηγές+φωτογραφίες

[1] για μια νέα πλήρη καταγραφή της δυναμικής της ακριδεξιάς στην Ουκρανία δες εδώhttp://www.criticatac.ro/lefteast/denial-of-the-obvious/

https://tsargrad.tv/news/radikalnyj-nacionalizm-po-kievski-na-ukraine-sozhgli-ocherednoj-tabor-cygan_131282

https://focus.ua/society/396429/

https://rian.com.ua/photolents/20180511/1035082402/Lvov-romi-lager-napadenie.html

https://www.currenttime.tv/a/29316605.html

1 Comment on O νέος διωγμός των Ρομά στην Ουκρανία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: