τελευταία άρθρα σε τίτλους

Μια επίσκεψη στο σπίτι του Bertolt Brecht και της Helene Weigel στο Βρανδεμβούργο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Γράφει ο BC

Πριν λίγες εβδομάδες, μια ομάδα συντρόφων από το Βερολίνο αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την θερινή κατοικία του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Bertolt Brecht. Το πανέμορφο αυτό σπίτι, το είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση της DDR μετά την επιστροφή του κομμουνιστή Brecht από τις ΗΠΑ και φωλιάζει στη καρδιά του δάσους του Βρανδεμβούργου, δίπλα στη λίμνη Scharmützelsee, στο θέρετρο υγείας του Buckow. Η ομορφιά από τις πεδιάδες και τα δάση έδωσαν στο μέρος το όνομα “Schweiz” (Ελβετία). Το σπίτι στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο λογοτεχνίας, αλλά παρέχει και πληροφορίες για τον έγγαμο βίο και την κοινή δουλειά του Brecht και της Weigel.  Ο Brecht κατοικούσε εκεί μαζί με τη σύζυγό του Helene Weigel έως ότου πέθανε το 1956. Το σπίτι με τον τεράστιο κήπο, δίπλα στη λίμνη αποτελεί μια πραγματική πηγή έμπνευσης. Η γύρω περιοχή είναι πραγματικά πανέμορφη, ιδανική για περιπάτους και διάβασμα.

Εκεί βρίσκεται και μια μικρή μουσειακή έκθεση με την αρχική επίπλωση, τα μοντέλα σκηνικών, τα βαγόνια και κοστούμια από το περίφημο έργο του Brecht “Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της”. (δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο παρακάτω).

Το “Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της” θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα δραματικά δημιουργήματα της σύγχρονης σκηνής, η πιο παθιασμένη και βαθιά δήλωση του Bertolt Brecht εναντίον του πολέμου. Η ιστορία εξελίσσεται στον δέκατο έβδομο αιώνα, με την Άννα Φιέλιλινγκ – “μητέρα κουράγιο”, μια πλανόδιο έμπορο, η οποία επιχειρεί να αποδράσει μαζί με τα παιδιά της μέσα από το αίμα και το σφαγείο των θρησκευτικών πολέμων της Ευρώπης. Ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες, τη βιαιότητα και το θάνατο των παιδιών της, τελικά βρίσκει τον εαυτό της μόνο με το ένα πράγμα στο οποίο πιστεύει αληθινά -το  βαγόνι της με  το φορτίο μπότες και κονιάκ. Τοποθετώντας τον εαυτό της στον ιμάντα του βαγονιού, η ηλικιωμένη γυναίκα σύρει με την τελευταία δύναμη που της έχει απομείνει προς την επόμενη μάχη. Ο Bertolt Brecht, στο “Μάνα Κουράγιο” δημιούργησε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χαρακτήρες στη λογοτεχνία του δράματος.

 

This slideshow requires JavaScript.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. «Αφηγήσεις #30» Ένας ομαδικός τάφος σε χωριό του Βανδεμβούργου.
  2. Ένας μαζικός τάφος σε ένα χωριό του Βρανδεμβούργου – P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: