our news

Η Frida Kahlo μια καλλιτέχνιδα με εβραϊκές ρίζες

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,972 other followers

Εικόνα: φωτογραφία των καλλιτεχνών Diego Rivera και Frida Kahlo το 1932 Πηγή : Library of Congress, του Carl Van Vechten

Το αγγλικό κείμενο βρίσκεται στο Jewish Women Archive. Την μετάφραση για το shades έκανε ο Φίλιππος 

Η Frida Kahlo, γνωστή για τις χαρακτηριστικές αυτοπροσωπογραφίες, τις ισχυρές μεξικανικές και φεμινιστικές ευαισθησίες και την θυελλώδη και παθιασμένη ζωή, γεννήθηκε στην περιοχή Coyoacan της πόλης του Μεξικού στις 6 Ιουλίου του 1907. Η οικογένεια της μητέρας της είχε προέλευση από την Ισπανία και από ιθαγενείς της Αμερικής ενώ ο πατέρας της ήταν γερμανο-εβραίος μετανάστης. Αν και είναι γνωστή για τις αναπαραστάσεις της μεξικάνικης κουλτούρας, η εβραϊκή της προέλευση άσκησε επιρροή στα έργα της.

Μεγαλωμένη στα προάστια της πόλης του Μεξικού, η Kahlo εισήχθη στο Εθνικό Προπαρασκευαστικό Σχολείο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) το 1922, ελπίζοντας να γίνει γιατρός. Οι σειρές μαθημάτων που έκανε στην ανατομία, τη βιολογία και την ζωολογία τη βοήθησαν αργότερα να προσθέσει ρεαλιστικά στοιχεία στα πορτρέτα της. Το 1925, ένα ατύχημα με λεωφορείο την τραυμάτισε σοβαρά δίνοντας τέλος στις ιατρικές σπουδές της και καθηλώνοντάς την στο κρεβάτι για τρεις μήνες. Ήταν εκείνη η περίοδος που η Kahlo άρχισε να ζωγραφίζει, χρησιμοποιώντας αρχικά ένα καθρέφτη εφαρμοσμένο στο ταβάνι, επιτρέποντάς της να είναι η ίδια το μοντέλο ζωγραφικής της. Φυσικοί πόνοι και συχνές αρρώστιες θα την ταλαιπωρήσουν για το υπόλοιπο της ζωής της το οποίο αποτυπώνεται και στις αυτοπροσωπογραφίες της που χαρακτηρίζονται από εικόνες πόνου.

Αν και δε δέχτηκε κάποια επίσημη εκπαίδευση τεχνών, η Kahlo συνέχισε να ζωγραφίζει. Αφού παντρεύτηκε τον τοιχογράφο Diego Rivera το 1929 (το ζευγάρι χώρισε το 1939 και ξαναπαντρεύτηκε το 1940), συχνά τον παρατηρούσε να ζωγραφίζει· μερικές από τις τεχνικές και εικόνες του, φαίνονται στα έργα της Kahlo. Σε αντίθεση πάντως με τις τεράστιες τοιχογραφίες του, η Kahlo παρήγαγε σχεδόν αποκλειστικά μικρά έργα, κυρίως πορτραίτα και νεκρές φύσεις. Πολλά από αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της Kahlo στη μεξικανική κουλτούρα και την αριστερή πολιτική. Μερικές αυτοπροσωπογραφίες της, απεικονίζουν την καλλιτέχνιδα να φοράει παραδοσιακά αυτόχθονα φορέματα και σε πολλές από αυτές φαίνεται η επιρροή της προ-Κολομβιανής τέχνης. Επιπλέον, ζωγράφισε πορτραίτα του Μάρξ και του Στάλιν και είχε ένα σύντομο δεσμό με τον Τρότσκι για τον οποίο ζωγράφισε μια αυτοπροσωπογραφία της πλήρους μήκους. Παρόλο που οι ζωγράφοι Pablo Picasso, Wassily Kandinsky και ο σουρεαλιστής ποιητής André Breton ήταν μεταξύ των θαυμαστών της, στις Η.Π.Α. η δουλειά της επισκιάστηκε από τη φήμη του συζύγου της.

Η ταραχώδη ζωή της Kahlo διακόπηκε σύντομα όταν πέθανε από πνευμονική εμβολή στις 13 Ιουλίου του 1954. Παρόλα αυτά, η φήμη της έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο μισό αιώνα από τον θάνατό της και η Kahlo θεωρείται πλέον ως μια από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα. Οι πίνακες ζωγραφικής της έχουν προβληθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Houston και στο Μοντέρνο Μουσείο Tate του Λονδίνου. Μια σημαντική περιοδεύουσα έκθεση, παρουσίασε το έργο της παράλληλα με εκείνο της Georgia O’Keefe. Το 2003 ένα έκθεμα στο Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης εστίασε στην σχέση της Kahlo με τις εβραϊκές ρίζες της όπως απεικονίζεται σε ζωγραφιά της, του 1936, «Οι παππούδες μου, οι γονείς μου και εγώ» («My Grandparents, My Parents and I»). Το 2000, μια αυτοπροσωπογραφία της του 1929, πουλήθηκε σε δημοπρασία πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια, η Kahlo έχει μετατραπεί σε εικονική φιγούρα λατρείας. Ο σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier, δημιούργησε μια συλλογή εμπνευσμένη από την Kahlo και η αυτοπροσωπογραφία της, του 1933, προβλήθηκε το 2001 σε σφραγίδα ταχυδρομικών αποστολών των Η.Π.Α. Το 2002, η ταινία «Frida» βασισμένη στη βιογραφία της ήταν υποψήφια για όσκαρ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: