τελευταία άρθρα σε τίτλους

Mερικές διευκρινήσεις για το νεοναζιστικό φαινόμενο στη Γερμανία

και την στάση του ίδιου του κράτους.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

from the attack at the cemetary in Nikaia

Γράφει ο Benjamin Conti

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο μου στάθηκε μια μικρή σύντομη συζήτηση στο facebook με έναν διαδικτυακό φίλο. Το θέμα αφορά τον φασισμό στη Γερμανία. Θεώρησα καλό να γράψω και στο shades μια μικρή διευκρίνηση, γιατί κατά την γνώμη μου, στην Ελλάδα επικρατεί μια θολή εικόνα για τις επιλογές και τα κακώς κείμενα του γερμανικού καπιταλιστικού κράτους και της στάσης του απέναντι στο ναζιστικό παρελθόν, αλλά και σήμερα απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο. Καλό λοιπόν είναι να μην υπάρχουν παρανοήσεις, με αφορμή και την καταδίκη της νεοναζί του NSU.

Το NPD, ένα κόμμα καθαρόαιμων ναζιστών, είναι νόμιμο στη Γερμανία και μάλιστα και με τη βούλα δικαστικής απόφασης. Οι αυτόνομοι εθνικιστές και άλλες παραφυάδες τους, δεν έχουν εξαρθρωθεί ως οργανώσεις, παρόλο ότι πρωταγωνιστούν  σε αντισημιτικές επιθέσεις, επιθέσεις κατά μεταναστών κοκ. Καλό να πούμε επίσης, ότι η κυρίαρχη ιδεολογία εντός του γερμανικού κράτους, θεωρεί τον κομμουνισμό και τον φασισμό ακραίες ιδεολογίες και υιοθετεί την θεωρία των άκρων και την χρησιμοποιεί, κατά πόσο βολεύει, συνήθως ενάντια σε κομμουνιστικές ομάδες, ομάδες αριστερών, αντιφασιστών κλπ.

Αλλά και πολλοί παλιοί ναζί στη Γερμανία, όσο και να το κρύβει κάτω από το χαλί η κυβέρνηση, απολαμβάνουν κάποια μορφή ανοχής. Και το λέω αυτό έχοντας γνώση και ιστορικά τι έγινε στη δυτική Γερμανία, για παράδειγμα πολλοί δικαστές, δήμαρχοι κοκ, που ήταν στελέχη του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος συνέχισαν να έχουν προνόμια και στο νέο δυτικό κράτος, μάλιστα πολλοί από αυτούς καλέστηκαν να δικάσουν άλλους ναζί και φυσικά έδωσαν σε όλους αθωωτικές αποφάσεις. Η άκρα δεξιά του AFD στη Γερμανία, που τώρα μάλιστα, είναι και δεύτερο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μετακινείται όλο και περισσότερο σε εξτρεμιστικές θέσεις και μάλιστα σε ομιλίες στελεχών του κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο, χρησιμοποιεί καλυμμένη ναζιστική προπαγάνδα.

Όσο για την DDR (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας), θα πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή ιστορική, θεωρητική συζήτηση, ειδικά με αφορμή το ερώτημα: γιατί μετά την πτώση του καθεστώτος, οι νεοναζί βρήκαν τόσο πολύ πρόσφορο έδαφος, όπως έγινε άλλωστε και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη .

Χωρίς να επεκτείνω σήμερα εδώ περισσότερο, θα πρέπει ίσως να πούμε, ότι εκτός άλλων που έχουν συζητηθεί χιλιάδες φορές και στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, θα πρέπει να αναλύσουμε την οικονομική φύση αυτού του καθεστώτος στο σύνολο του. Ένας φετιχιστικός αντικαπιταλισμός και μια φτωχή έως καθόλου, σοσιαλιστική παιδεία, συνάντησε τις εθνικιστικές ρητορικές, παρά τις εγγυήσεις του ανατολικού γερμανικού καθεστώτος ότι είναι ένα αντιφασιστικό κράτος. Ας μην μιλήσουμε για την παιδεία που παίρνουν οι νεαροί Γερμανοί για το Ολοκαύτωμα. Η συζήτηση στα σχολεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό επιφανειακή και σε μια απλή καταδίκη του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο αντισημιτισμός στη Γερμανία έχει τέτοια άνοδο.

 

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Mερικές διευκρινήσεις για το νεοναζιστικό φαινόμενο στη Γερμανία | Benjamin conti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: