τελευταία νέα σε τίτλους

Οι μακιαβελικές στιγμές σε προοπτική

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Διεθνές Συνέδριο
16-17 Μαΐου 2019

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νεωτερικότητας, η imago του Μακιαβέλι, η συλλογική του αναπαράσταση, αποτέλεσε κρίσιμο διαλογικό κόμβο, συχνά ανεξάρτητα από το έργο του αυτό καθαυτό ή ακόμη και ενάντιά του. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ήδη από τον μακρινό δέκατο έκτο αιώνα. Σχεδόν κάθε σημαντικός πολιτικός στοχαστής θεώρησε αναγκαία την αναμέτρηση με τον Μακιαβέλι ή τον μακιαβελισμό σε κάποιο σημείο, και η συνάντηση αυτή υπήρξε πάντοτε καθοριστική για τη σκέψη του, ή θα μπορούσαμε να την αναγνώσουμε ως καθοριστική εκ των υστέρων.

Οι επισκέψεις στο μακιαβελικό έργο πολλαπλασιάζονται και εμπλουτίζονται κατά τον 20ο αιώνα, ενίoτε ως μια κίνηση αναστοχασμού της ουμανιστικής πηγής της νεωτερικότητας. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τις ερμηνείες των Γκράμσι, Χορκχάιμερ, Μερλώ-Ποντύ, Λεφόρ και Αλτουσέρ -που σχετίζονται ποικιλοτρόπως με τον μαρξισμό-, τις καινοτόμες για την ιστορία των ιδεών ερμηνείες των Πόκοκ και Σκίνερ, την ερμηνεία του Στράους, που αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης, αλλά και την επίδραση του Μακιαβέλι στη σκέψη της Άρεντ.

Ακολουθώντας το νήμα του ουμανισμού μέχρι σήμερα, το συνέδριο εστιάζει στις αναγνώσεις του Μακιαβέλι κατά τον 20ο αιώνα, οι οποίες δεν έγιναν βεβαίως εν κενώ αλλά στο πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει προγενέστερες προσλήψεις. Ζητούμενο του συνεδρίου είναι να αναδείξει ότι οι αναγνώσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν μια πρωτότυπη, μακιαβελική ή μη, προσέγγιση του πολιτικού στοχασμού και της πολιτικής.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

Φαινομενικότητα της πολιτικής: disegno, μνήμη, ορατό και αόρατο

Χρόνος και καιρός, διάρκεια και ρήξη

Βία, θεμελίωση, ανανέωση

Επιθυμία, επιθυμίες και πολιτική

Διχασμός, σύγκρουση και πλουραλισμός

Αυτονομία της πολιτικής σφαίρας

Eλευθερία και κυριαρχία​

Το ερώτημα της ηγεμονίας

Σημαντικές ημερομηνίες και πληροφορίες

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η25η Νοεμβρίου 2018. Οι περιλήψεις (περίπου 250 λέξεων) για μια εισήγηση διάρκειας είκοσι λεπτών πρέπει να συνοδεύονται από ονοματεπώνυμο, ακαδημαϊκή ή άλλη ιδιότητα, σύντομο βιογραφικό και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας. Οι τελικές αποφάσεις της επιτροπής θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, αν και δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: machiavelliconf@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://machiavelliconf.blogspot.com

Οργανωτική επιτροπή: Χρυσάνθη Αυλάμη, Βίκυ Ιακώβου, Μαριλένα Καρρά, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σιαμανδούρας, Γιώργος Φαράκλας

Συντονιστής: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: