τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Συνελήφθη η Φάνια Μίντελ για διανομή έντυπου υλικού σχετικά με τον ελέγχο των γεννήσεων».

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

26 Οκτωβρίου 1916

Μετάφραση από τα αγγλικά για το Shades έκανε ο Σταμάτης Τσούμαρης. Σύνδεσμος με το πρωτότυπο: https://jwa.org/thisweek/oct/26/1916/fania-mindell-arrested-for-distributing-birth-control-material

Η Φάνια Μίντελ ήταν μόλις 22 ετών όταν έγινε μέρος μιας σημαντικής στιγμής στην ιστορία της γυναικείας αναπαραγωγικής ελευθερίας.

Γεννημένη στο Μινσκ της Ρωσίας1 στις 15 Δεκεμβρίου 1894, η Φάνια μετανάστευσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1906 με την οικογένειά της. Η ίδια έγινε ιδιοκτήτρια της «Μικρής Ρωσίας», μιας μικρής μπουτίκ στο χωριό Greenwich, λίγο έξω από την πλατεία Ουάσιγκτον, η οποία περιείχε σπάνια αντικείμενα και αντίκες από τη Ρωσία, αλλά η πραγματική αιτία ήταν για φεμινιστικούς και προοδευτικούς λόγους. Ως νέα πολιτική ακτιβίστρια το 1916 συναντήθηκε με τη σημερινή γνωστή φεμινίστρια Μάργκαρετ Σάνγκερ και την αδελφή της, Έθελ Μπέιρν. Μαζί, οι τρεις γυναίκες άνοιξαν την πρώτη κλινική ελέγχου των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστή ως “Κλινική Brownsville” (από την περιοχή Brownsville του Μπρούκλιν, όπου βρισκόταν). Ο σκοπός της κλινικής ήταν να εκπαιδεύσει και να διανέμει υλικά ελέγχου των γεννήσεων.

Εκείνη την εποχή, η δημοσίευση ή η πώληση οποιουδήποτε υλικού σχετικά με τη σεξουαλικότητα ή την πρόληψη της εγκυμοσύνης ήταν αδίκημα στο πλαίσιο του νόμου Comstock, το οποίο καθιστούσε παράνομη τη διάδοση “άσεμνου” υλικού μέσω αλληλογραφίας. Η κλινική εξυπηρέτησε περισσότερες από εκατό γυναίκες της περιοχής την ημέρα της έναρξής της. Η Μίντελ διαμόρφωσε τη βιτρίνα της κλινικής κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και διέδωσε σε όλη τη γειτονιά φυλλάδια γραμμένα στα αγγλικά, γίντις και ιταλικά, και διάβασε τη βιβλιογραφία για τον έλεγχο των γεννήσεων στα γίντις σε Εβραίους πελάτες. Στις 26 Οκτωβρίου 1916, δέκα μέρες μετά την έναρξη της κλινικής, μια μυστική αστυνομικός μαζί με άλλους αξιωματικούς της ομάδας της, εισέβαλαν στην κλινική και κατάσχεσαν μια ποικιλία αντισυλληπτικών μαζί με 20 “βιβλία για νεαρές γυναίκες” και συνέλαβαν τις Σάνγκερ, Μπέιρν και Μίντελ. Μετά την καταδίκη τους, οι τρεις γυναίκες πέρασαν τη νύχτα στη φυλακή και απελευθερώθηκαν το επόμενο πρωί με εγγύηση 500 δολαρίων. Και οι τρεις γυναίκες κρίθηκαν ένοχες, με την Μίντελ να καταδικάζεται για διατάραξη της ειρήνης και υποχρέωση καταβολής προστίμου ύψους 50 δολαρίων. Τελικά, όλες οι ετυμηγορίες τους ανατράπηκαν και η πολιτική εκστρατεία των γυναικών τελικά οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και στους νόμους που διέπουν τον έλεγχο των γεννήσεων και τη σεξουαλική παιδεία σε όλο τον κόσμο.

Η Μάργκαρετ Σάνγκερ έγινε αργότερα η ιδρύτρια της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου των Γεννήσεων2, προδρόμου της Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονεϊκότητας3.

Η Φάνια Μίντελ τελικά έγινε σκηνογράφος για τα παιχνίδια του Broadway. Επίσης, μετέφρασε ρωσικά θεατρικά έργα σε αγγλικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρεμιέρας του κλασικού έργου του Μαξίμ Γκόρκι, «The Lower Depths». Στις 3 Δεκεμβρίου του 1929 η Φάνια παντρεύτηκε τον ιστορικό Ραλφ Έντμουντ ΛεΚλερκ Ρέντερ, που μοιραζόταν το ίδιο ενδιαφέρον μαζί της για το δράμα και το θέατρο. Το ζευγάρι ταξίδεψε εκτενώς, μέχρι την εγκατάστασή του τελικά στην Πόλη του Μεξικό, όπου ο Ρέντερ τιμήθηκε με το υψηλότερο λογοτεχνικό βραβείο του Μεξικό, το Orden del Águila Azteca, για τη βιογραφία του Μπενίτο Χουάρεζ. Η Μίντελ πέθανε τελικά στην πόλη του Μεξικό, στις 18 Ιουλίου 1969.

1 Σημερινή πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

2 American Birth Control League (ABCL).

3 Planned Parenthood Federation of America, Inc. (PPFA).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: