τελευταία νέα σε τίτλους

Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος: «Οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού της Ελλάδας πίσω από την λαθρομετανάστευση»

Μια έμμεση και αστήρικτη προτροπή σε μίσος και βία, που θα έπρεπε να έχει επισύρει το εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,457 other followers

Άρθρο άποψης του Λ.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον δεσπότη της Σπάρτης Στάθη (Κώστα) Σπηλιώτη, με αφορμή και τον καταγεγραμμένο αντισημιτισμό της Μητρόπολής του ([Ενστάσεις]-Κανέλλης Ηλίας, ΤΑ ΝΕΑ-16.12.2013), την απόλυτη σιωπή του για βιαιότητες κατά μεταναστών και Ρομά στην περιοχή της εκκλησιαστικής ευθύνης του, την αποστολή ιερέων στη Σκάλα, αλλά και στην ίδια την έδρα της Μητρόπολης, για να ευλογήσουν την υπόδικη εγκληματική χιτλερική οργάνωση, μέλη και φίλοι της οποίας έγιναν στη Μάνη δράστες και θύματα δολοφονιών (Αύγουστος-2014). Έχουμε αναφερθεί επίσης σε αυτόν, με αιτία την (μη) απάντηση που έδωσε στην ομολογία του Φύρερ (υπάρχει σε βίντεο της δικογραφίας της δίκης της ναζιστικής συμμορίας), πως έστειλε (=ανάγκασε) σε βουλευτικές εκλογές, τους γέρους ενός ιδρύματος της μητρόπολης να ψηφίσουν την αυτοοριζόμενη ως «σπορά των νικημένων του ‘45», μια ομολογία που περιέργως ποτέ δεν ανακοινώθηκε πως διερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Αποκορύφωμα της αφόρητης υποκρισίας του μητροπολίτη είναι η απαγόρευση της θρησκευτικής κηδείας ενός καλού ανθρώπου στις Κροκεές επειδή είχε παντρευτεί πολιτικά («Κατά της απρέπειας»), την ίδια στιγμή που οι ιερείς του ευλογούν τη Χ.Α., για την οποία μέλη της έχουν ομολογήσει, κρούσμα παιδεραστίας και πολλά ακόμη, μέσα στην έδρα του (“Χρυσή Αυγή Σπάρτης και ο γραμματέας της Γ. Ορφανάκος: βιασμοί…”) και για την οποία ο φίλος της οργάνωσης, δεσπότης Πειραιά Χρήστος Μεντζελόπουλος, έχει δημόσια ομολογήσει πως είναι σατανιστική.

To σημερινό μας θέμα όμως είναι μια τηλεοπτική δήλωση του δεσπότη. Τη δημοσίευσε στοιχειοθετημένη και με βίντεο, η επίσημη ιστοσελίδα της Χ.Α. στις 28.3. του 2016 και την αναπαρήγαγε ο αφρός της διαδικτυακής εθνικοφροσύνης (eglimatikotita, koinonikosethnikismos, κλπ). Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί το ανασύρω τώρα. Διότι νομίζω πως η δήλωση αυτή, μαζί με πολλές παρόμοιες άλλων δεσποτάδων και πολιτικών παραγόντων, έχει αρχίσει να παράγει καρπούς. Το είδαμε ακόμη και με την άνανδρη συμπεριφορά των αστυνομικών στα Μόρια κατά μιας πεινασμένης γριούλας, που προφανώς βυσσοδομούσε κι αυτή κατά της ελληνικότητας και της (επί της ουσίας) ανύπαρκτης χριστιανικότητας αυτής της χώρας, τόσο ανύπαρκτης που αν κρίνουμε την κρατική της Εκκλησία και την πλειοψηφία των πιστών της με το ευαγγελικό μέτρο, θα τους πούμε το γνωστό ρητό από τον Δανιήλ της Π. Διαθήκης, σε πιο ελεύθερη απόδοση, «εμετρήθης, εζυγίσθης, απερρίφθης».

Μπορεί ο καθαρά συνωμοσιολογικός και παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός του δεσπότη να προορίζεται για το σκουπιδοτενεκέ κάθε λογικού ανθρώπου, αλλά σε ένα αξιοσέβαστο αριθμητικά ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας, γίνεται απολύτως πιστευτό ή για να είμαι ακριβέστερος, βολεύει και νομιμοποιεί την έμφυτη τάση του να αναζητεί αδύναμους ανθρώπους για να εκτονώσει επάνω τους το μίσος που νιώθει εναντίον οποιουδήποτε δεν του μοιάζει.

Ο μητροπολίτης που παριστάνει πως εκπροσωπεί τον Χριστό πρόσφυγα θεό (στην Αίγυπτο), αποφεύγει να στηρίξει τον τερατώδη ισχυρισμό του, όπως τον καταγράφω αυτολεξεί στον τίτλο του παρόντος. Αποφεύγει να μας πει ποιοι σχεδιάζουν αυτήν την πληθυσμιακή αλλοίωση, για ποιο λόγο το κάνουν και τι αποδείξεις ή έστω ενδείξεις διαθέτει για τον ισχυρισμό του. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει παράλληλα ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα. Τίποτα στη συμπεριφορά του δεσπότη δεν συνάδει με το ευαγγελικό κήρυγμα. Επίκεντρο της χριστιανικής ηθικής είναι η ομιλία του Χριστού στην οποία ο υποτιθέμενος θεός του δεσπότη της Σπάρτης ξεκαθαρίζει απόλυτα τι ζητά από τους πιστούς και πως θα τους κρίνει την ημέρα της Κρίσης. Εκεί ταυτίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες («ξένους» τους αποκαλεί και σίγουρα δεν εννοεί Ρώσους προσκυνητές και τουρίστες) με τον εαυτό του και ζητά από τους πιστούς να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι αυτός ο ίδιος, απειλώντας με ανατριχιαστική σκληρά λόγια, τους παραβάτες της σαφέστατης εντολής του. Δεν ξέρω πόσο άθεος μπορεί να είναι ο Μητροπολίτης, αλλά ο Χριστός δεν αφήνει πολλά περιθώρια να πιστέψουμε ότι ο υποτιθέμενος Απόστολός του, έχει την ελάχιστη σχέση με αυτόν, γιατί όχι μόνο δεν φιλοξενεί στο Μέγαρό του τους πρόσφυγες, όπως έχει σαφή εντολή («Πορεύεσθε απʹ εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω …ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με…εφ᾿ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε», Ματθ. 25-41-45), αλλά τους βάζει με συκοφαντίες μιας αυθαίρετης δίκης προθέσεων, στο στόχαστρο των ανισόρροπων εθνικιστών.

Προχωρεί όμως ακόμη παραπέρα ο δεσπότης, στοχοποιώντας όλους τους Ευρωπαίους (προφανώς της άθεης ή καθολικής και προτεσταντικής Δύσης): «Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγαπούν» λέει και καταλήγει με μια προφανέστατη εθνικιστική γελοιότητα και με μια συκοφαντία: «Η Ελλάδα είναι από το Θεό φτιαγμένη να δίνει τα φώτα γι’ αυτό θέλουν να τη σβήσουν». Βεβαίως η Χ.Α. έχει κάνει τις γνωστές λαθροχειρίες της πάνω στο κείμενο του βίντεο, κόβοντας στη γραπτή απόδοσή του, ένα ηπιότερο «φαίνεται πως», από τον ισχυρισμό του θεόθεν προορισμού και αλλοιώνοντας το σβήσιμο των ελληνικών φώτων σε σβήσιμο της ίδιας της χώρας. Βεβαίως ο δεσπότης δεν έχει διαμαρτυρηθεί, άλλωστε το μήνυμα παραμένει το ίδιο. Ανωτερότητα της χώρας και επιβουλή εναντίον της.

Το τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Ιατρική της Δύσης, το δείχνουν οι δεσποτάδες της που τρέχουν τρομοκρατημένοι από την απειλή του μεταθανάτιου Παραδείσου (Χουντόδουλος, Λαρίσης Ιγνάτιος των διαβόητων παγκαριών των Τεμπών), για μεταμόσχευση συκωτιού στις ΗΠΑ. Μια ενέργεια που θρησκευτικά απαγορεύουν στους πιστούς, αν και έτσι κι αλλιώς είναι πρακτικά-τεράστια η δυσκολία εύρεσης δότη, αν ο Έλληνας ασθενής δεν είναι μητροπολίτης και οικονομικά ασύμφορη. Το τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τα φώτα των Επιστημών, της Δύσης, χωρίς το Ναυαρίνο, χωρίς τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλκήνων μεταναστών και σπουδαστών, μπορεί επίσης ο καθένας να το αντιληφθεί. Όσο για το δεύτερο κήρυγμα μίσους πως οι Ευρωπαίοι «θέλουν να σβήσουν» τα φώτα της, εδώ έχουμε μια καθ’ έξιν παραγωγή συνωμοσιολογικών κινδυνολογιών, που επιφέρουν φόβο και μίσος στους πιστούς. Αφήνω τελευταία την συκοφαντία του δεσπότη κατά του ίδιου του θεού του, που τον εμφανίζει μεροληπτικό και άδικο πατέρα, που δεν αγαπάει το ίδιο όλα τα παιδιά του. Προτιμά το Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο από τον Παστέρ και από τον Φλέμινγκ.

Ο δεσπότης της Σπάρτης, μπορεί και προκαλεί κάθε τίμιο και λογικό πολίτη διότι έχει την πολιτική κάλυψη όλων των κομμάτων. Για να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα κόμματα, η Λακωνία έχει αναδείξει τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ.Αραχωβίτη και βουλευτίνα Αθήνας συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ που κατάγεται από την περιοχή. Και οι δυο όχι μόνο σωπαίνουν, αλλά έχουν άριστες δημόσιες σχέσεις μαζί του. Ο κόσμος της Αριστεράς ή ότι έχει απομείνει από αυτόν και από την αριστερή του συνείδηση, ας τους κρίνει.

Από την ιστοσελίδα της Χ.Α. παραθέτω το κείμενο μεταφοράς της συνέντευξης του δεσπότη και το ίδιο το βίντεο, επί το ακριβέστερο:
xryshaygh.com/enimerosi/view/mhtropoliths-sparths-eustathios-organwmeno-schedio-alloiwshs-tou-plhthusmou#ixzz5UdKkKj5f
«Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος: Οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού της Ελλάδας πίσω από την λαθρομετανάστευση–ΒΙΝΤΕΟ».

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016–16:15. «Τέλος, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης αναφέρεται και στο προσφυγικό παρουσιάζοντας τη δική του εκτίμηση για το θέμα. Δεν πρόκειται, λέει, τόσο για θύματα πολέμου που φτάνουν εδώ διωκόμενοι και φοβούμενοι μην πεθάνουν στην πατρίδα τους, αλλά για όργανα ενός σχεδίου αλλοίωσης του Ευρωπαϊκού πληθυσμού αρχής γενομένης από τον Ελληνικό. “Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγαπούν”, συνεχίζει. Η Ελλάδα είναι από το Θεό φτιαγμένη να δίνει τα φώτα γι’ αυτό θέλουν να τη σβήσουν, καταλήγει»

Εδώ η Χ.Α. έχει απαλύνει τη δεσποτική δήλωση, που ενοχοποιεί επί λέξει τους «πρόσφυγες», δηλαδή τους πιο αδύναμους από κάθε ξένο που φτάνει εδώ. Τέλος υπάρχει μια απαξιωτική αναφορά του δεσπότη στη θρησκεία του Ισλάμ, που αν γινόταν γνωστή και αν γενικευόταν εκφερόμενη και από άλλους Ορθόδοξους μητροπολίτες της υδρογείου, θα μπορούσε να ρίξει νερό στο μύλο των φανατικών Ισλαμιστών για να αρχίσουν διωγμούς σε βάρος των Ορθοδόξων Χριστιανών στο Πακιστάν, στο Ιράν, στα Εμιράτα κλπ, αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν απασχολεί καθόλου τον προνομιούχο κρατικό δεσπότη.

https://www.youtube.com/watch?v=N1A32pfVcAo.

2 Comments on Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος: «Οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού της Ελλάδας πίσω από την λαθρομετανάστευση»

 1. Μιχαλολιάκος: Ο Σπάρτης: Είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης.

  http://www.iefimerida.gr/news/134886/%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF

  «ΣΚΑΤΙΑΡΗΣ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ – ΤΟ ΕΠΑΙΞΕ ΔΙΠΟΡΤΟ»

  Ο Μιχαλολιάκος δίνει τους μητροπολίτες που βοήθησαν τη ΧΑ στις εκλογές -Ποιοι έδωσαν ψήφους και χρήματα στο ακροδεξιό κόμμα

  13|12|2013 18:14 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  Στους ιεράρχες που προσέφεραν εκλογική αλλα και οικονομική στήριξη στη Χρυσή Αυγή αναφέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε βίντεο που έχουν πλέον στα χέρια τους οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Οι χαρακτηρισμοί για Σημίτη και Πάγκαλο και οι επικρίσεις σε βάρος του «όχλου» που ψηφίζει.

  Ο προφυλακισμένος αρχηγός της ΧΑ ακούγεται επίσης να δηλώνει ότι δεν πιστεύει στις εκλογές («μην παριστάνω και τον δημοκράτη γιατί υποκριτής δεν είμαι» αναφέρει χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρεται «στους μητροπολίτες που αξίζουν» και βρίσκονται ψηλά στην εκτίμησή του. Μεταξύ άλλων αναφέρει τους μητροπολίτες Πειραιώς και Σπάρτης, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «που βοήθησε τη ΧΑ με όλες του τις δυνάμεις στις εκλογές».

  «Έχουμε μητροπολίτες που αξίζουν» εμφανίζεται να λέει στο βίντεο ο γ.γ. της ΧΑ. «Ο Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν καταλαβαίνει τίποτε. Ο Άνθιμος: Μεγάλος πολιτικάντης. Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε, δεν θα ήταν αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός… Το έπαιξε δίπορτο ο Άνθιμος. Ο Σπάρτης: Είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης. Καλός, αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του, είναι ο Καλαβρύτων… Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρετε είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους, θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής».

  Σε άλλο βίντεο ο Νίκος Μιχολολιάκος φέρεται να λέει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στις εκλογές, αλλά αφού «αυτό τον τρόπο έχουμε να πολεμήσουμε, αυτόν χρησιμοποιούμε»:

  «…Όχι πως πιστεύω σε εκλογές, για να το ξεκαθαρίσω, να μην παριστάνω και τον δημοκράτη, γιατί υποκριτής δεν είμαι. Αλλά αυτόν τον τρόπο έχουμε τώρα να πολεμήσουμε κι αυτόν χρησιμοποιούμε………..
  …………………….

  https://www.protothema.gr/greece/article/336880/mitropolitis-spartis-den-eho-kamia-shesi-me-ton-mihaloliako-/

  Μητροπολίτης Σπάρτης: Δεν έχω καμία σχέση με τον Μιχαλολιάκο

  13/12/2013, 20:52 19

  «Εκφράζω την οδύνη της ψυχής μου», ήταν η απάντησή του στα όσα αναφέρονται στο βίντεο με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

  Την «οδύνη της ψυχής του» για όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, εξέφρασε σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιος.

  Αρχικά επιτέθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Είπε κάτι αυτός. Εσείς ελέγξαντε αν είναι αλήθεια; Πώς τα λέτε αυτά τα πράγματα;».

  Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μιχαλολιάκο, λέγοντας τα εξής: «Ουδέποτε είχε σχέση με την Μητρόπολη. Δεν έχω λάβει ποτέ μέρος σε πολιτικές διεργασίες. Δεν τον γνωρίζων προσωπικά, ούτε τους Χρυσαυγίτες της Σπάρτες». Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως ενδεχομένως «άνθρωποι, συγγενείς που τους υποστηρίζουν (σσ. τη Χρυσή Αυγή) μπορεί να είναι Χριστιανοί που έρχονται στην εκκλησία.

  Όσον αφορά το γηροκομείο, το οποίο σύμφωνα με τον Μιχαλολιάκο ο Μητροπολίτης Σπάρτης έβαλε τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, ο κ. Ευστάθιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει γηροκομείο στο οποίο να έχω εγώ πρόσβαση. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας»……………..
  ______________________________________________

  Η “διάψευση” του δεσπότη

  #«δεν υπάρχει γηροκομείο στο οποίο να έχω εγώ πρόσβαση. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας».

  αυτοδιαψεύδεται

  http://www.immspartis.gr/?page_id=46

  Ιδρύματα

  Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης

  Γηροκομείο Νεαπόλεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»

  Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Μολάων

  Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Έλικας
  ………………………………….

  ________________

  Πως τιμώρησε ο Σπάρτης τον “συκοφάντη” Φύρερ, τον οποίο ούτε που κάλεσε να ανακαλέσει, ούτε ο Φύρερ ανακάλεσε

  σε λιγότερο από 2 χρόνια μετά:

  http://liaskalalakonias.blogspot.com/2015/09/e.html

  Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015΄

  Eγκαίνια του πολιτικού γραφείου της Χρυσής Αυγής στην Σκάλα Λακωνίας
  Με τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια δυναμική εθνικιστική εκδήλωση εγκαινιάστηκε το πολιτικό γραφείο του Λαϊκού Συνδέσμου στην Σκάλα Λακωνίας.

  Like

 2. # “Ερωτηθείς εάν είναι θεμιτό να υπάρχουν ιεράρχες που να διατηρούν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς, λέγοντας: «Δεν θέλω να παρέμβω σε αυτό το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του πρέπει να δίδει λόγο»”.

  https://rproject.gr/article/o-parakratikos-mihanismos-tis-ekklisias-tis-ellados-kai-i-megali-kai-ekkremis-metarrythmisi

  Ο (παρα)κρατικός μηχανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος και η μεγάλη και εκκρεμής μεταρρύθμιση δύο περίπου αιώνων
  Γιάννης Νικολόπουλος | 07.10.2016

  …………………

  Προνομιακοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ρασοφόροι στρατολόγοι της Χρυσής Αυγής, ιερείς που θεωρούν «άθεη» την κυβέρνηση του ή εκδίδουν σκοταδιστικές, προεκλογικές εγκυκλίους προς τους πιστούς;

  Με ποιους όμως συναντήθηκε μεταξύ άλλων ο Τσίπρας και υποχώρησε μπροστά στις αξιώσεις τους;
  ……………………………………………

  Πώς εμφανίζεται αυτή η χαλύβδινη ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό; Από τις επιλογές των μητροπολιτών που συνόδευσαν τον Ιερώνυμο και ξεκινάμε με την επιλογή να τον συνοδεύσει και να κάτσει εκ δεξιών του την ώρα των συνομιλιών, ο μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιος Σπηλιώτης – μια διόλου τυχαία επιλογή.

  Ο Ευστάθιος υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Ιερώνυμου στη μάχη διαδοχής του 2008, όταν πέθανε ο Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης. Τότε, τα επιτελεία και οι σύμμαχοι ανώτατοι κληρικοί των δύο μονομάχων επιδόθηκαν σε έναν έντονο παρασκηνιακό πόλεμο για την τελική επικράτηση, ο οποίος στο προσκήνιο πήρε διαστάσεις μόλις ο μητροπολίτης Μεσσηνίας (νομός καταγωγής του Ευστάθιου), Χρυσόστομος κατήγγειλε τον αντίπαλο του Ιερώνυμου για απειλές, εκβιασμούς και άνομες πρακτικές επηρεασμού του. Το μπάχαλο που επακολούθησε για λίγες μέρες ήταν αρκετό, έτσι ώστε το μέχρι εκείνη τη στιγμή φαβορί για την Αρχιεπισκοπή, δηλαδή ο Ευστάθιος, να ηττηθεί, και τη θέση να καταλάβει ο Ιερώνυμος. Φυσικά όλα αυτά, μπροστά στα ζωτικά συμφέροντα που υπερασπίζεται σύσσωμη η Ιεραρχία ανήκουν στην κατηγορία περασμένα – ξεχασμένα, αλλά είναι ενδεικτικά της πραγματικά επικρατούσας κατάστασης πίσω από τα άβατα και τις κουρτίνες της Εκκλησίας.
  ……………………..

  Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων, που λέει και ο ευαγγελιστής Ματθαίος; Αξίζει να τονιστεί ότι ο Ευστάθιος προσπάθησε να διαψεύσει τον φυρερίσκο Μιχαλολιάκο, μιλώντας τότε στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα Τσάνελ και εκδίδοντας ανακοίνωση όπου ισχυριζόταν, ψευδώς, ότι η μητρόπολή του δεν διαθέτει γηροκομείο στην Σπάρτη – βέβαια ο Μιχαλολιάκος δεν αναφερόταν σε γηροκομείο Σπάρτης, αλλά σε… γηροκομείο αορίστου τόπου. Στην ιστοσελίδα βέβαια της μητρόπολης καταγράφονται τέσσερα τέτοια ιδρύματα – μεταξύ αυτών και ένα στη Σπάρτη. Ιδού και πως είχε αντιδράσει ο Ευστάθιος μιλώντας στο Μέγκα:

  «Εγώ και κατά το παρελθόν και εύχομαι και κατά το μέλλον, και παρακαλώ το Θεό να μου στηρίζει αυτή την πεποίθηση, ουδέποτε σε διεργασίες πολιτικές και κομματικές και προεκλογικές έχω λάβει μέρος». Κληθείς να δώσει μια εξήγηση για τα λεγόμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κ. Ευστάθιος απάντησε: «Πώς να ξεύρω εγώ πώς σκέφτεται ο καθένας;». Ερωτηθείς εάν είναι θεμιτό να υπάρχουν ιεράρχες που να διατηρούν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς, λέγοντας: «Δεν θέλω να παρέμβω σε αυτό το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του πρέπει να δίδει λόγο».
  ……………………………..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: