τελευταία νέα σε τίτλους

Η Ruth Nussbaum διατηρεί μια Τορά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, 10 Νοεμβρίου 1938.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Η Ruth Nussbaum απεικονίζεται εδώ με τον σύζυγό της ραβίνο Max Nussbaum τη δεκαετία του 1960. (ευγενική παραχώρηση της νεκρολογίας της Ruth Nussbaum στην εφημερίδα «Jewish Journal», 27 Απριλίου 2010)

Κείμενο στα αγγλικά εδώ: https://jwa.org/thisweek/nov/10/1938/this-week-in-history-ruth-nussbaum-preserves-torah-on-kristallnacht Την μετάφραση στα ελληνικά για το shades έκανε ο Φίλιππος.

Η Ruth Offenstadt μεγάλωσε στον πολιτιστικό πυρήνα της κοινωνίας του Βερολίνου, μιλούσε πολλές γλώσσες και σπούδασε γαλλική λογοτεχνία, τέχνη και φιλοσοφία σε πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Γενεύης. Ανύπαντρη ακόμα μητέρα, ζούσε στη γωνία του ίδιου δρόμου όπου ζούσε και η Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ και απαθανάτισε μια διάσημη φωτογραφία της μικρής Άννας μαζί με την κόρη της, καθώς παίζουν στην άμμο της πίσω αυλής της. Παντρεύτηκε τον Ραβίνο Max Nussbaum και μετακόμισε στο Βερολίνο για να είναι μαζί του στην Ελεύθερη Συναγωγή του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, τη νύχτα που οι Ναζί βιαιοπράγησαν μανιασμένα ενάντια στις εβραϊκές επιχειρήσεις και τα θρησκευτικά τους ιδρύματα, ο νεαρός ραβίνος και η σύζυγός του πληροφορήθηκαν πως η συναγωγή τους πυρπολήθηκε. Ο Max εισήλθε στο φλεγόμενο κτίριο και διέσωσε τη μικρότερη Τορά από την κιβωτό. Αυτός και η Ruth διατήρησαν προσεκτικά αυτή την Τορά και μετά από μερικά χρόνια την έβγαλαν λαθραία από τη Γερμανία κατά τη διαφυγή τους. Με τη βοήθεια του Ραβίνου Stephen Wise της Νέας Υόρκης, εξασφάλισαν μια θέση για τον Max σε μια μικρή συναγωγή στο Muskogee της Oklahoma.

Ο Ruth δίδαξε στον Max αρκετά αγγλικά ώστε να ξεκινήσει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma και τον ενθάρρυνε να γίνει ενεργός στο αμερικανικό σιωνιστικό κίνημα. Η δημοτικότητά του, έστρεψε την προσοχή της συναγωγής «Temple Israel» του Χόλιγουντ (μια ρεφορμιστική εβραϊκή συναγωγή που ιδρύθηκε το 1926) πάνω του. Αυτή προσέφερε σε αυτόν και τη γυναίκα του ένα σπίτι και τους μια κιβωτό για τη διασωσμένη τους Τορά. Η Ruth όχι μόνο πληρούσε τον τυπικό ρόλο της rebbitzin (ο τίτλος της γυναίκας του ραβίνου) στην περίοδο εκείνη (δίνοντάς του συμβουλές για τα κηρύγματά του, κατευθύνοντάς τον στα ραντεβού του, γνωρίζοντας τα άτομα της εκκλησίας του και ανατρέφοντας την οικογένειά τους), αλλά επίσης έγινε ενεργή στο Hadassah, το Συμβούλιο Εβραϊκής Ομοσπονδίας του Λος Άντζελες και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στη δεκαετία του 1950, αυτή και ο σύζυγός της ενεπλάκησαν στο Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλωσορίζοντας τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ να μιλήσει στην συναγωγή του Max, το 1965.

Ο σιωνιστικός ακτιβισμός τους, έστεψε την εθνική και διεθνή προσοχή πάνω τους. Συμμετείχαν στην πρώτη αποστολή της UJA (United Jewish Appeal) στο Ισραήλ και μοιράστηκαν το βραβείο Brandeis του Σιωνιστικού Οργανισμού της Αμερικής. Συναντήθηκαν με τους ισραηλινούς πρωθυπουργούς και συμμετείχαν στο κρατικό δείπνο του Προέδρου Lyndon Johnson για τον Levi Eshkol στο Λευκό Οίκο, όπου η Ruth χόρεψε με τον πρόεδρο.

Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1974, η Ruth Nussbaum συνέχισε να αγωνίζεται για τους σκοπούς στους οποίους πίστευε – το θρησκευτικό πλουραλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Το 1992, η συναγωγή «Temple Israel» του Χόλιγουντ ονόμασε το ιερό τους ως το «Ιερό του Ραβίνου Max και της Ruth Nussbaum», ο οίκος της διασωσμένης τους Τορά. Η συναγωγή αυτή, είναι ίσως η πρώτη συναγωγή που τίμησε μαζί, τον ραβίνο και τη rebbitzin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: