«Χρονικά Αντισημιτισμού #35» Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών (ελληνική έκδοση)
via The Jewish Heritage of Greece (facebook)
[Έντυπα τα οποία αναφέρονται , καθ’ οιονδήποτε τρόπο στους Εβραίους της Ελλάδος, 23]:
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, έκδοσις εφημερίδος «Δράσις», χ.τ. [Θεσσαλονίκη], χ.χ.[1934], σ.96
Η «Δράσις» ήταν πρωινή εφημερίδα- όργανο της αντισημιτικής οργανώσεως 3 Ε [Εθνική Ένωσις της Ελλάδος]. Σύμφωνα με τον Κανδυλάκη το πρώτο φύλλο της κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 1934 και το τελευταίο φύλλο, που διασώζεται, στις 12 Απριλίου του ιδίου έτους. Δημοσίευε σε συνέχειες το βιβλίο «Ο Αγών» του Χίτλερ και «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών».
Για την ιστορία:
Η 3Ε Ιδρύθηκε το 1927 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εμπόρους που αντιμετώπιζαν τον εβραϊκό ανταγωνισμό. Κατά άλλη άποψη, η κύρια ιδεολογία της οργάνωσης ήταν ο αντικομμουνισμός, αλλά επειδή στις κατώτερες τάξεις των Εβραίων ήταν διαδεδομένος κομμουνισμός, προέκυψε ο αντισημιτισμός ως δευτερεύουσα ιδεολογία.
Ιδρυτής της ΕΕΕ και πρόεδρός της ήταν ο έμπορος Γεώργιος Κοσμίδης, ένας αναλφάβητος τουρκόφωνος πρόσφυγας, γραμματέας της ο τραπεζικός Δ. Χαριτόπουλος, ενώ τη δράση της προπαγάνδιζε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Φαρδής. Το καταστατικό της ΕΕΕ, που είχε συσταθεί ως αλληλοβοηθητικό σωματείο, επέτρεπε μόνο σε Χριστιανούς να γίνουν μέλη της. Τα μέλη της ΕΕΕ, που ήταν κυρίως πρόσφυγες, έφτασαν το 1931 τα 7.000, από τα οποία τα 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Στα εγκαίνια της αντισημιτικής οργάνωσης 3Ε (Εθνική Ένωσις «Ελλάς»), παραβρέθηκε ο Στυλιανός Γονατάς ως Υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας στις 4 Ιανουαρίου 1931. Με την ΕΕΕ ανέπτυξαν επαφές και άλλα γνωστά πρόσωπα της εποχής, όπως ο Μίκης Μελάς, γιος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και ιδρυτής του παραρτήματος της ΕΕΕ στην Κηφισιά, όπου βρισκόταν η κατοικία του.
Οι τριεψιλίτες συμμετείχαν σε επίσημες παρελάσεις σε εθνικές εορτές και είχαν αναπτύξει παραστρατιωτική δράση. Η ΕΕΕ είχε τη στήριξη του Βενιζελικού πολιτικού Λεωνίδα Ιασωνίδη. Στο πλαίσιο του αντικομμουνισμού οι τοπικές αρχές στη βόρεια Ελλάδα ανέχονταν, αν δε συνεργάζονταν με την ΕΕΕ, ενώ φημολογούταν ότι η αστυνομία και ο στρατός δείχναν απροθυμία στη δίωξή τους.
πηγή: wikipedia
Leave a Reply