τελευταία νέα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #38» Αβραάμ Μπεναρόγια: Ελπίδες και Πλάνες

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,861 other followers

Ο Αβραάμ Μπεναρόγια γεννήθηκε το 1887. Μεγάλωσε στη Βουλγαρία και εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Με αφορμή το κίνημα των Νεότουρκων το 1908, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ίδρυσε μαζί με άλλους την “Σοσιαλιστική “Εργατική Ομοσπονδία”, που έγινε γνωστή ως “Φεντερασιόν”. Πήρε ενεργό μέρος στο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα κατέχοντας συχνά ηγετικές θέσεις τόσο στο ΣΕΚΕ όσο και στο ΣΚ-ΕΛΔ. Μετά τον εμφύλιο αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, όπου συνέχισε τη δραστηριότητά του συμμετέχοντας στις εκεί σοσιαλιστικές κινήσεις. Πέθανε το 1979 στη Χολόν.
Στην παρούσα συλλογή κειμένων του, επιχειρείται ή παρουσίαση της σκέψη του και η εξέλιξη της μέσα από τα δυσεύρετα κείμενα πού δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά όπως η “Εφημερίδα του Εργάτη” η “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”, η “Νέα Εποχή” και η “Σοσιαλιστική Επιθεώρηση”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα άρθρα του στο εβραϊκό περιοδικό “Εl Tiempo”, πού μεταφράστηκαν από τα “λαντίνο”, την γλώσσα που μιλούσε και έγραφε ο Μπεναρόγια, καθώς και μια σειρά από ανέκδοτες επιστολές που ο ίδιος έστειλε στον παλαίμαχο σοσιαλιστή Μανόλη Κόρακα.

Τα κείμενα αυτά, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, δεν είναι μόνο ένα οργανικό κομμάτι της ιστορίας του εργατικού μας κινήματος, αλλά αποτελούν – ταυτόχρονα – την τοιχογραφία μιας εποχής. Μιας ιστορικής εποχής που έθρεψε πολλές πλάνες και αυταπάτες, αλλά και που ανέδειξε, παράλληλα, μερικές από τις υψηλότερες στιγμές αλληλεγγύης και αυτοθυσίας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στοχαστής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: