τελευταία νέα σε τίτλους

Πορτραίτο ενός Πολωνού κρατούμενου, αρ. 27317, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,141 other followers

Franciszek Jazwiecki (1900, Κρακοβία – 1946). Πορτραίτο ενός Πολωνού κρατούμενου, αρ. 27317, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς

Franciszek Jazwiecki (1900, Κρακοβία – 1946). Πορτραίτο ενός Πολωνού κρατούμενου, αρ. 27317, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Μετάφραση από εδώ

Ο Jazwiecki (1900 – 1946) ήταν Πολωνός καλλιτέχνης που γεννήθηκε και σπούδασε στην Κρακοβία. Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1940 και στάλθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς το 1942. Ο αριθμός ταυτότητάς του ήταν 79042. Το 1943 στάλθηκε στη Γερμανία οπού φυλακίσθηκε σε διάφορα στρατόπεδα. Όπως στο Άουσβιτς κατά το παρελθόν, έτσι και στη Γερμανία ζωγράφιζε πορτρέτα συναδέλφων κρατουμένων. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνίστηκε στις Πολωνικές Λεγεώνες, μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να μαθαίνει σχέδιο και ζωγραφική σε ιδιωτικές σχολές.

Το 1928, άρχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κρακοβία με τους Fryderyk Pautsch και Teodor Axentowicz. Λόγω της σύγκρουσης που σχετίζεται με την μεταπτυχιακή του έκθεση, υποβιβάστηκε από την Ακαδημία μαζί με τους Stanisław Osostowicz και Leopold Lewicki, οπού θα αποφοιτήσει τελικά το 1933. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ζωγράφιζε εικόνες μάχης, τοπία και πορτρέτα. Ασχολήθηκε στενά με την λιθογραφία. Στην αρχή της ναζιστικής κατοχής το 1939, στάλθηκε για να εργαστεί σε ένα στρατόπεδο διέλευσης στην οδό Wąska στην Κρακοβία. Ασχολήθηκε με τη βοήθεια των κρατουμένων, βοήθησε στην οργάνωση αποδράσεων και την έκδοση ταυτοτήτων.

Η καταγγελία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1942 ήταν ο λόγος για τη σύλληψη και τη φυλάκιση στην οδό Montelupich. Την 1η Δεκεμβρίου 1942 μεταφέρθηκε στο KL Auschwitz, όπου εργάστηκε σε ένα κοντέινερ πατάτας και έπειτα σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής του στρατοπέδου.

Η διαμονή του στο Άουσβιτς έληξε στις 12 Μαρτίου 1943 όταν μεταφέρθηκε στο KL Gross-Rosen. Έμεινε εκεί προσωρινά και στις 22 Απριλίου 1943 μεταφέρθηκε στο Oranienburg. Δεν παρέμεινε εκεί για πολύ, καθώς στις 22 Ιουλίου του 1944 ο Adam Jaźwiecki μεταφέρθηκε στο Halberstadt, όπου βρισκόταν το στρατόπεδο του Buchenwald. Tις πρώτες μέρες του Μαΐου το στρατόπεδο εκκενώθηκε κι οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν στην περιοχή του Zwonitz. Επιστρέφοντας στην Κρακοβία, κατόρθωσε να πάρει μέρος του έργου του το οποίο απεικόνιζε συντρόφους κρατουμένους καθώς και πορτραίτα του ιδίου. Μια συλλογή 113 έργων ζωγραφικής έχει διασωθεί ενώ τα έργα μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Oświęcim. Το 1945, ο Jaźwiecki έφυγε από την Κρακοβία, καθώς ήταν βαριά άρρωστος από φυματίωση και μετακόμισε στη Świdnica όπου και πέθανε. Η σωρός του βρίσκεται στο νεκροταφείο Rakowicki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: