τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο φόβος επέστρεψε για τους Εβραίους της Ευρώπης

Ένας στους τρεις αισθάνεται ανασφαλής λόγω αντισημιτισμού, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Εννέα στους δέκα Εβραίους της Ευρώπης αισθάνονται ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία ενώ ένας στους τρεις αποφεύγει να παρευρίσκεται σε εβραϊκές εκδηλώσεις ή τοποθεσίες, διότι δεν αισθάνεται ασφαλής, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα (διαβάστε εδώ στα αγγλικά) το 85% των Εβραίων της Ευρώπης θεωρούν τον αντισημιτισμό το μεγαλύτερο κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα στην πατρίδα τους. Άλλα στοιχεία, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι:

  • Το 89% των Εβραίων θεωρούν τον αντισημιτισμό πιο προβληματικό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης·
  • Το 28% των ερωτώμενων παρενοχλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά κατά το περασμένο έτος·
  • Το 79% των Εβραίων που βίωσαν αντισημιτική παρενόχληση κατά την τελευταία πενταετία δεν την κατήγγειλαν στην αστυνομία ή σε άλλη οργάνωση·
  • Το 34 % αποφεύγουν να παρευρίσκονται σε εβραϊκές εκδηλώσεις ή τοποθεσίες, διότι δεν αισθάνονται ασφαλείς·
  • Το 38 % έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν, διότι δεν ένιωθαν ασφαλείς ως Εβραίοι στην Ευρώπη·
  • Το 70 % θεωρούν ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αποτελεσματικές.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την αύξηση του αντισημιτισμού, όπως συνάγεται από την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα αποφασιστικά και συλλογικά. Η εβραϊκή κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και οικεία στην Ευρώπη. Εάν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, η Ευρώπη παύει να είναι Ευρώπη» τόνισε σε δηλώσεις τους ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν (και υποψήφιος πρόεδρος με την ευρωομάδα των σοσιαλιστών) Φρανς Τίμερμανς,.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, πρόσθεσε: «70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι 9 στους 10 Εβραίους στην Ευρώπη δηλώνουν ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία. Η εβραϊκή κοινότητα θα πρέπει να αισθάνεται οικεία και ασφαλής στην Ευρώπη, είτε πηγαίνει στη συναγωγή είτε περιηγείται στο διαδίκτυο. Η Επιτροπή ενεργεί από κοινού με τα κράτη μέλη, για να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντισημιτισμού, να καταπολεμήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να διασφαλίσει ότι οι Εβραίοι έχουν την πλήρη στήριξη των αρχών στο θέμα της ασφάλειάς τους».

Διαβάστε επίσης μία από τις ελάχιστες έρευνες κοινής γνώμης για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα https://gr.boell.org/sites/def….

πηγή: makthes.gr

1 Comment on Ο φόβος επέστρεψε για τους Εβραίους της Ευρώπης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: