τελευταία νέα σε τίτλους

Για το θάνατο του Άμος Όζ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

Γράφει η Ρ.Ρ

Πέθανε στα 79 χρόνια νικημένος από τον καρκίνο ο ισραηλινός συγγραφέας Άμος Όζ. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτηση της η κόρη του συγγραφέα Fania OzSalzberger, γράφοντας πως ο πατέρας της ένας άνθρωπος της ειρήνης πέθανε νικημένος από τον καρκίνο περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Ο Amos Oz γεννήθηκε Ισραηλινός συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ και ζούσε στο Τελ Αβίβ. Όταν ήταν 12 ετών η μητέρα του αυτοκτόνησε και εκείνος δύο χρόνια μετά υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα. Ένας από τους επιφανέστερους συγγραφείς της εποχής μας, υπήρξε κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ.

Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη 22 ετών και μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια. Έγραψε 18 βιβλία που μεταφράστηκαν σε 45 γλώσσες σε όλο τον κόσμο ενώ πολλές φορές ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ. Τα μυθιστορήματά του “Ιστορία αγάπης και σκότους” και “Ιούδας” θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στην Μέση Ανατολή και υπέρμαχος της λύσης των δύο κρατών. Ασκούσε κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση όμως δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει πως για εκείνον όποιος αρνείται το δικαίωμα στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, είναι αντισημίτης.

1 Trackback / Pingback

  1. Για το θάνατο του Άμος Όζ – diktuo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: