τελευταία νέα σε τίτλους

Αφηγήσεις #17 “Ωτοστόπ σε ελληνικό τοπίο”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Γράφει η Ιόλη Σαγριάν

Ο δρόμος που διασχίζει το χωριό είναι πολύβουος τα πρωινά : φορτηγά γεμάτα με εγκλωβισμένα κοτόπουλα και γαλοπούλες, ξένοι τουρίστες με βλέμματα ιλαρά κι εργάτες με ποδήλατα, πάνω κάτω στον κεντρικό δρόμο που έχουν μάθει πια να κάνουν αυτές τις διαδρομές, εξαργυρώνοντας την αγγαρεία με λίγα πενιχρά ψιλά.

Οι παραθεριστές ξεχνιούνται και καίγονται σαν σταφίδες στον ήλιο, ενώ σαράβαλα αυτοκίνητα με τρύπες στην κορυφή, διασχίζουν τον παράκτιο δρόμο. Άνθρωποι στο τιμόνι, μετανάστες από την Αλβανία, από εκείνους που έμαθαν στην δεκαετία του 90 να αποκαλούν τον Έλληνα ”αφεντικό”, παλεύουν ολημερίς με τον δαίμονα του καύσωνα.

Πιότερο όμως παλεύουν με το όραμα της θάλασσας: έπειτα από συνεχόμενα υποπληρωμένα μεσημέρια στα θερμοκήπια της Μεσσηνίας, η θάλασσα μοιάζει τοπίο μακρινό- το θερμοκήπιο λένε, είναι το πιο δροσερό μέρος για να ξεθεριάσεις. Κι έπειτα σε πιάνουν από το χέρι καθώς πας να πεις αντίο με πίκρα ανοίγοντας τη χαλασμένη πόρτα και ομολογούν πως σε εσένα χρωστούν τα πάντα κι εκεί που με τρέμουλο ψελλίζεις πως δε χρωστά σε κανέναν τίποτα, σου σφίγγεται η καρδιά ψιθυρίζοντας πως είσαι μαζί του ενώ ο ηλιοκαμένος κύριος ακούει να τον καλεί σε βάρδια η στριγκιά του όρνιου.

Πίσω από τα δάση με τα πεύκα και τους ανέμελους παραθεριστές, μετανάστες ξεπουλάνε φθηνά τον χρόνο τους στο φάντασμα του ελληνικού τοπίου – μαζεύουν τομάτες και πιπεριές για να στολίσουν γεύματα ελληνικά που τελειώνουν κάπως έτσι:
“Ω, γη των Ελλήνων εύφορη κι ευλογημένη!”

Μα η εικόνα είναι σαν αυτές που φτάνουν με φίλτρα στον κόσμο της διαφήμισης. Στην πραγματικότητα η ελληνική ύπαιθρος είναι σαν ένα βασίλειο ένοχης σιωπής, χτίζοντας το μύθο της στις πλάτες αοράτων κι αναλώσιμων. Η ελληνική ύπαιθρος συντηρεί, κάτω από την ηγεμονία του ξηρού κλίματος, μια βαθιά οσμή νεκρίλας.

Ω – γη των Ελλήνων ευλογημένη, ω αίμα στάχτη κι αθάνατο ελληνικό τοπίο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: