our news

Στη μνήμη της Ρόζα Παρκς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,878 other followers

Της σύνταξης…

Σαν σήμερα το 1913, γεννήθηκε η Ρόζα Παρκς, η αφροαμερικανή που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

Ή Ρόζα Παρκς ήταν μια εργάτρια (μοδίστρα) που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ (νόμοι «Τζιμ Κρόου» στο Νότο των ΗΠΑ) που απαιτούσε από τους αφροαμερικανούς πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Ήταν μέλος της NAACP (Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα των Μαύρων) και μετά τη πράξη ανυπακοής της, συνελήφθη από τις αρχές για να παραστεί σε δίκη για την παράβαση των ρατσιστικών νόμων. Μετά τη σύλληψη της η ίδια δήλωσε: «Ο κόσμος λέει ότι δεν παραχώρησα τη θέση μου γιατί ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη ούτε περισσότερο κουρασμένη απ’ όσο ήμουν συνήθως στο τέλος μιας ημέρας στη δουλειά. Όχι, η μόνη κούραση που είχα, ήταν αυτή του να υποχωρώ».

Στο δικαστήριο που έγινε εναντίον της στις 5 Δεκεμβρίου 1955, η Παρκς κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαχωρισμού. Η ποινή της ήταν με αναστολή, ενώ κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 10 δολάρια συν 4 δολάρια σε δικαστικά έξοδα. Αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει αντιδράσεις της NAACP που κάλεσε σε κινητοποιήσεις και μποϋκοτάζ στη χρήση λεωφορείων. Αποτέλεσμα ήταν να βουλιάξει οικονομικά η εταιρία συγκοινωνιών και να αυξηθεί το εισιτήριο περίπου 50%. Την ίδια περίοδο η Παρκς έχασε τη δουλειά της, ενώ ο Έντγκαρ Ντάνιελ Νίξον (Edgar Daniel Nixon) πρόεδρος της NAACP και ο Μάρτιν ΛούθερΚινγκ δέχτηκαν βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια τους, ενώ δεν έλειπαν οι απειλές και οι ξυλοδαρμοί. Τελικά το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε τον ρατσιστικό νόμο αντισυνταγματικό. Ήταν μια πρώτη μεγάλη νίκη για το κίνημα των μαύρων στη χώρα.

Η νίκη αυτή έγινε το έναυσμα για περισσότερες ταξικές και αντιρατσιστικές διεκδικήσεις για το κίνημα των μαύρων στις ΗΠΑ, καθώς οι οργανώσεις και οι αγώνες με έντονα ριζοσπαστικό περιεχόμενο απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Η Παρκς άφησε την τελευταία της πνοή τον Οκτώβριο του 2005.

Advertisements

1 Comment on Στη μνήμη της Ρόζα Παρκς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: