τελευταία νέα σε τίτλους

Ένα σημείωμα για τον John Steinbeck

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,457 other followers

Ο Τζων Στάινμπεκ γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 27 Φλεβάρη του 1902, στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας και πέθανε το 1968 στη Νέα Υόρκη. Το όνομα του θα συνδεθεί με τις πιο λαμπρές στιγμές της αμερικάνικης προλεταριακής λογοτεχνίας.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, χωρίς ποτέ όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του υποχρεώθηκε να εξασκήσει διάφορα επαγγέλματα. Έτσι, δούλεψε ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής, δημοσιογράφος. Σε αντίθεση με άλλους ομοτέχνους του, οι ήρωές του είναι οι απόκληροι, οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες και οι μετανάστες. Έκανε το ντεμπούτο του στο κόσμο της λογοτεχνίας με το έργο του: “Η Χρυσή Κούπα” (Cup of gold) το 1929. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων “Ουράνιες Βοσκές” (the pastures of heaven) το1932, και το διήγημα “Σ’ έναν άγνωστο θεό (to a God unknown) το 1933.

Πολύ μεγάλη επιτυχία γνώρισε με τα έργα του η πεδιάδα της τορτίγια (Tortilla Flat) και “Αμφίβολη Μάχη” (In Dubious battle) το 1936, αλλά και με τα έργα του “Άνθρωποι και Ποντίκια (Mice and Men)  που κυκλοφόρησε το 1937 και το μυθιστόρημα “Η  μακριά κοιλάδα” (the long valley) το 1938. Το πιο αγαπημένο και ίσως το καλύτερο έργο του, “Τα Σταφύλια της Οργής” (The grapes of wrath) κυκλοφόρησε το 1939 και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου, ο Στάινμπεκ ξεκίνησε να γράφει μια σειρά έργα με θεματολογία τον πόλεμο και την ευρωπαϊκή αντίσταση, ‘όπως το “Φεγγάρι Έπεσε” (The moon is down). Ασχολήθηκε επίσης με τη συλλογή δημοσιογραφικού υλικού από τα μέτωπα του πολέμου. Την ίδια ώρα εξέδωσε μια σειρά από άλλα έργα του, που γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία, όπως “Ο δρόμος με τις Φάμπρικες”.

Πολλά από τα έργα του διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο, ανάμεσα σε αυτά και τα “Σταφύλια της Οργής” σε σκηνοθεσία του Τζον Φορντ (1940), ενώ αργότερα ασχολήθηκε και ο ίδιος με την σκηνοθεσία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: