τελευταία άρθρα σε τίτλους

Τι δουλειά έχει “ο αγών μου” δίπλα σε ένα βιβλίο για τον αντισημιτισμό; Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της Αθηναϊκής Μητρόπολης

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Γράφει ο Benjamin Conti

Τι δουλειά έχει “ο αγών μου” δίπλα σε ένα βιβλίο με θέμα τον αντισημιτισμό; Μα καλά, δεν θέλει και πολύ μυαλό. Ο μύλος του αστικού δημοκρατικού πλουραλισμού όλα τα αλέθει. Στην δημοκρατία δεν υπάρχει λέει λογοκρισία, όλα πρέπει να ακούγονται. Έτσι μάλλον σκέφτηκαν εκεί στην αλυσίδα public, το ράφι της οποίας βλέπετε στη φωτογραφία, εκεί όπου στέκονται παραδειγματικά, δίπλα δίπλα, θύτης και θύμα. Βέβαια δεν είναι μόνο τα public, αλλά και άλλα βιβλιοπωλεία που κάνουν το ίδιο “ατόπημα;”.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω, το αγαπημένο για πολλούς, βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας “Πολιτεία”. Κατά την διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης μου στην Αθήνα, έκανα και εγώ την βόλτα μου στην Πολιτεία, ξεφυλλίζοντας για κάποια ώρα νέες κυκλοφορίες, αλλά ψάχνοντας και συγκεκριμένους τίτλους βιβλίων. Έτσι κάποια στιγμή έπεσα και εγώ πάνω στο “αγών μου”, δίπλα στα ράφια με τα βιβλία για το Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό. Τρία μέτρα πιο πέρα, μέσα στο ίδιο βιβλιοπωλείο, τρεις καλόγριες, μια θεούσα και ένας Παπάς, ο τελευταίος στο ρόλο του “διανοούμενου” έψαχναν και αυτοί για βιβλία. Δεν μπόρεσα να σταματήσω την περιέργεια μου. Έτσι άρχισα να παρατηρώ τι βιβλία έψαχναν τα “παιδιά του θεού”. Ο Παππάς έψαχνε, λες και το ήξερα, “ιστορικά” βιβλία για τη Μακεδονία (αποδείξεις μάλλον για την ελληνικότητα της). Με τις καλόγριες όμως ήταν σαφώς πιο σκληροπυρηνικά πράγματα. Πήγα λίγο πιο κοντά, προσποιούμενος ότι κοιτάζω και εγώ τα ίδια βιβλία. Σε μια στιγμή ακούω την μία που μιλούσε στον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου που φαινόταν ενοχλημένος από τις πολλές ερωτήσεις της απαιτητικής πελάτισσας. Ερώτηση: Το βιβλίο με τις προφητείες του γέροντα παϊσίου δεν το έχετε; Απάντηση: εδώ μπροστά σας είναι. Η ταμπέλα στο ράφι έγραφε: Χριστιανισμός, ορθοδοξία και άλλα τέτοια. Ξαναπάω πάλι στην άλλη πλευρά του βιβλιοπωλείου εκεί που βρίσκεις βιβλία του Σπινόζα, του Μαρξ και του Αντόρνο. Κοίτα να δεις λέω από μέσα μου. Αυτή εδώ είναι η δημοκρατία και ο πλουραλισμός στην αστική δημοκρατία. Αυτή την κοινωνία του φετιχισμού του εμπορεύματος.

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

2 Comments on Τι δουλειά έχει “ο αγών μου” δίπλα σε ένα βιβλίο για τον αντισημιτισμό; Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της Αθηναϊκής Μητρόπολης

  1. Δεν πρόκειται για πλουραλισμό. Ο πλουραλισμός σταματά εκεί που σταματούν η λογική, ένα μίνιμουμ αισθητικής και η ανθρωπιά. Κανένα βιβλιοπωλείο που σέβεται τον εαυτό του δεν φιλοξενεί σκουπίδια, δηλαδή έντυπα με οδηγίες διευκόλυνσης για δολοφόνους, βασανιστές ή παιδεραστές, χιτλερικά βιβλία και έντυπα της πιο ακραίας μεταφυσικής αγυρτίας. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα.

    Liked by 2 people

    • Ακριβώς αυτό που λες. Όπως γράφει και κάποιος αυτά τα βιβλιοπωλεία είναι σουπερ μάρκετ. Καλό εδώ να σκεφτούμε τι σημαίνει εμπορευματική κοινωνία. Γιατί το εμπόρευμα και το κέρδος ωθεί τα πράγματα.

      Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: