τελευταία νέα σε τίτλους

Η μονη ελπιδοφόρα εξέγερση στη Γάζα είναι ταξική

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Εδω μια εβδομάδα οι φτωχοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εξεγερθεί ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της Χαμάς. Μέσα από παράνομα δίκτυα φτάνει η φωνή τους σε εμάς και βλέπουμε οτι κατηγορούν την κυρίαρχη ελίτ για πολυτελή ζωή και καμία μέριμνα για την εργατική τάξη, τουλάχιστον για όλους όσοι δεν υποστηρίζουν την τρομοκρατία προς τους Ισραηλινούς. Φαίνεται ότι διαχωρίζουν ρητά τη θέση τους από την πολιτική της Χαμάς γιά το Ισραήλ που δεν είναι άλλη από τον στόχο της ολοκληρωτικής καταστροφής του “κράτους των απίστων Εβραίων”. Επιπλέον δηλώνουν το αυτονόητο: οτι δεν εχουν τίποτα να χωρίσουν με τους Ισραηλινους και επιζητούν ειρήνη.

Η απάντηση στην εξέγερση είναι ωμή βία και αληθινά πυρά αλλά σύμφωνα με την πηγή μας, την εγκυρη δημοσιογραφική ομάδα XYZ Contagion, δεν έχει αναδείξει το θέμα καμία πολιτική ομάδα ή άλλο ιστολόγιο πλήν του Protocols without Zion. Προφανώς οι εξελίξεις δε συμφωνούν με την κυρίαρχη εγχώρια πολιτική ανάλυση του “αντισιωνισμού” που αντιλαμβάνεται τη Γάζα ως μια τεράστια φυλακή και τους αξιωματούχους της Χαμάς ως ήρωες εξεγερμένους. Αλλά τα γεγονότα διαψεύδουν ακόμα και τους “διαλλακτικούς” αναλυτές του αυτόνομου χώρου που μιλάνε για “εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα” των Παλαιστινίων απέναντι στους Ισραηλινούς.

Η εν εξελίξει εξέγερση των Παλαιστινίων για να γίνει αντικείμενο προσέγγισης χρειάζεται “ταξικά γυαλιά” χωρίς όμως το πέπλο του αντισημιτισμού να παρεμβάλλεται ανάμεσα στα γεγονότα και σε όσους ορθώνουν αντισιωνιστικό λόγο. Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η “εκκωφαντικη σιωπή” από τους λαλίστατους (οταν ειναι να κατηγορήσουν Εβραίους) υποστηρικτές της Χαμάς; Τα διπλά κριτήρια (όταν περιλαμβάνονται Εβραίοι) συνιστούν αντισημιτισμό. Τοσο απλά.

Τα ταξικά, λοιπον, γυαλιά χωρίς το πέπλο του αντισημιτισμου δέιχνουν ότι πρέπει πρωτίστως να καταδικάζουμε τη βία μιάς δικτατορίας στους εξεγερμένους και δευτερευόντως τη βία που ασκεί ένα κράτος όταν υπερασπίζεται τους πολίτες του.

Επιπλέον, επείδή η πολιτική πρέπει να βασίζεται στην ιστορία, η γνώση της για την αραβοισραηλινή σύγκρουση -ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη ιντιφάντα- καθορίζει και την άποψη κάποιου για την πιθανή λύση ειρήνευσης. Αυτή δε φαίνεται να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών από τη αραβική μεριά, δηλαδή τη διάλυση της Χαμάς.

Όποιές και να είναι οι προοπτικές της εξέγερσης, ένα ειναι σίγουρο: Είναι τα μόνα ελπιδοφόρα δυναμικά γεγονότα στην περιοχή όχι μόνο επειδή “χτυπάει τον εχθρό μέσα στην χώρα του” αλλα και επειδή αυτός ο εχθρός ειναι η φονταμενταλιστική γενοκτονική Χαμάς, ο μόνιμος παράγοντας αιματοχυσίας στο Ισραήλ και εσχάτως στα εδάφη που ελέγχει, τη Γάζα.”

Against Antisemitism in Corfu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: