τελευταία άρθρα σε τίτλους

Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,527 other followers
At Auschwitz, Roma and Sinti from 25 European countries have commemorated the 70th anniversary of Nazi Germany’s attempted genocide of their race. On August 2, 1944, nearly 2,900 Roma and Sinti were gassed at the camp. source: Deutsche Welle 2014

Κείμενο που μοιράζεται σήμερα από συντρόφους/σσες μας στη Κέρκυρα

H 8η Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Δέν είναι μέρα γιορτής αλλά μνήμης και αντίστασης. Οι Ρομά αγωνίζονται μαζί με τις υπόλοιπες κοινότητες ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και φυσικά για τη δικιά τους ισότητα σε όλο τον κόσμο.

Οι Ρομά αποτελούν μετά τους Εβραίους, την επόμενη ομάδα-στόχο της ναζιστικής ιδεολογίας. Στην ιστορική της κορύφωση, το Ολοκαύτωμα, δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι Ρομά.

Σήμερα οι Ρομά στοχοποιούνται στην Κέρκυρα ως υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του πολιτισμού του νησιού (βλεπε αφαίρεση προτομής Ράλλη) όταν η “Παλαιά” και η “Μάντζαρος” παιανίζουν τη “μακεδονία ξακουστή” στο δημόσιο χώρο.

Στην Κορινθία με το αντιτσιγγανικό ιστορικό, η αλλοτρίωση του χρήματος σε συνδυασμό με το ρατσιστικό μίσος οδήγησαν σε δολοφονία Ρομά απο Μπαλαμό για δύο κοτόπουλα. Η απελευθέρωση του δολοφόνου από το κράτος έδωσε το σύνθημα: Σκοτώστε Ρομά ελεύθερα!

Τα πογκρόμ και οι δολοφονίες στην Ουκρανία, οι παράνομες εξώσεις στην Βουλγαρία, οι απελάσεις στην Γερμανία και οι εκτοπισμοί στην Ιταλία δεν είναι εικόνες από μέλλον μιας δυστοπικής Ευρώπης αλλά σημερινές συνέπειες του επιταχυνόμενου εκφασισμού της.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι μίλησαν και πάλι για επιστροφή στις αξίες της Ε.Ε και στις δεσμεύσεις των χωρών-εταίρων γιά συμμετοχή και εκπροσώπιση των Ρομά στις κοινωνίες μας.

Δε μας πείθουν γιατί οι ίδιες αξίες της Νεωτερικότητας, της ελεύθερης αγοράς και των οικονομικών σχέσεων οδήγησαν την Ευρώπη του 20ου αιώνα στο Άουσβιτς.

Ο αγώνας ενάντια στον αντιτσιγγανισμό είναι δικός μας και είναι κοινός με τους Ρομά και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που απειλείται ευθέως ή βιώνει ξανά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, τον φασισμό.

Against Antisemitism in Corfu

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Οι Ρομά δε φταίνε για τη σάπια κοινωνία, φταίει το κεφάλαιο και η απολυταρχία. Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας. | αυτόνομη
  2. «Ενάντια στη Λήθη #41» Για την 8 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά Περηφάνιας.
  3. 12 μέρες με αντι-αντιΡομά πανό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: