τελευταία νέα σε τίτλους

Μεγάλη αναστάτωση, υπέροχη κατάσταση

Νέα από τον Πειραιά.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,457 other followers

Γράφει ο Φρ.

Σκυλιάσαν βέβαια οι αυτοαποκαλούμενοι νεοφιλελέδες και οι σύμμαχοι τους σαν νεότερη Ελληνική επανέκδοση των κατσαπλιάδων του παρελθόντος και ταυτόχρονα ημιεπίσημοι αντιπρόσωποi, του ελληνικού ή της όποιας εθνικότητας του κεφαλαίου (κυρίως Κινεζικού να ομολογήσουμε) που δεν θα μπορέσουν να τσιμεντώσουν ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στον Πειραιά μετά την απόφαση του ΚΑΣ. Αντίθετα επιτέλους συμπεριλαμβάνονται όπως και θα έπρεπε καιρό τώρα σαν αρχαιολογικός χώρος:

” Οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο- Τουρκολίμανο όπως δεν τολμάν να πουν), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία”

Αντίθετα ο δήμαρχος Πειραιά χρησιμοποιώντας λόγο που δημιουργεί ερωτηματικά για τις διαφορετικές εκδοχές του πως μπορεί η μπάλα να πεταχτεί στην εξέδρα του No Politica, του ιδιότυπου δηλαδή πολιτικού Μπερλουσκονισμού που τον ανέδειξε και τον έβαλε στην θέση που είναι σήμερα, σε ένα απολίτικο κρεσέντο δήλωσε:

«Η αντιμετώπιση αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί στις ημέρες μας, που δεν είναι άλλο από πνεύμα συνεργασίας, διαβούλευσης και συναινέσεων, ειδικά σε σοβαρά θέματα όπως αυτό».

Η συνεργασία, διαβούλευση και συναίνεση βέβαια αυτή δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τον πληθυσμό εκείνο που κατοικεί στον Πειραιά, αλλά τους επενδυτές. Τόσο τους ευκαιριακούς όσο και τους λεγόμενους στρατηγικούς που με κάθε τρόπο αντιμετωπίζουν τον τοπικό πληθυσμό λίγο- πολύ σαν μυρμήγκια που μπορεί -τι να κάνουμε- και να πατηθούν κατά λάθος στην προσπάθεια ” ανάπτυξης”. Άλλωστε δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική θεσμική διαδικασία στην οποία αυτά τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην όποια απόφαση.

Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει στον Πειραιά; Ας πάρουμε το νήμα από πιο πίσω. Στις 8 Απριλίου 2016 υπογράφηκε συμφωνία, βάση της οποίας το 67% του ΟΛΠ παραχωρήθηκε στην COSCO. Φυσικά πίσω από τα ταρατατζούμ της συμφωνίας υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα οι υποχρεωτικές – από την σύμβαση – επενδύσεις για την COSCO σε σχέση με το λιμάνι. Ποιες είναι οι υποχρεωτικές επενδύσεις; Αναλυτικά:

«η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα, η κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών, η επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων, η βελτίωση των υποδομών της ΝΕΖ, η προμήθεια νέου εξοπλισμού και, φυσικά, η βελτίωση και η συντήρηση των υποδομών του λιμένα.

Επιπλέον των υποχρεωτικών επενδύσεων που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει προτείνει μια δέσμη πρόσθετων επενδύσεων, συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ, τις οποίες κρίνει απαραίτητες για την ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά σε λιμένα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με σύγχρονες υποδομές και μέσα.»

Ενώ στις πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνονται:

«η ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η κατασκευή δύο πολυώροφων κτηρίων στάθμευσης αυτοκινήτων, η αγορά οικολογικών λεωφορείων και η κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας.»

Υπάρχει το αστείο βέβαια εδώ πως ανάμεσα στην λεκτική έκταση των υποχρεωτικών και πρόσθετων υποχρεώσεων παρεμβάλλονται κάτι εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια σχεδόν τα μισά λεφτά από τα 580 εκατομμύρια που σκόπευαν να επενδύσουν συνολικά , περίπου τα 293 αφορούσαν τις πρόσθετες ενέργειες που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο με την γενική ονομασία master plan που κατέθεσε ο ΟΛΠ – λέγε με COSCO. Ανάμεσα τους και το Φαραωνικό σχέδιο για την κατασκευή μιας τεράστιας προβλήτας πλοίων κρουαζιέρας στην Πειραϊκή που μπλοκαρίστηκε από τους παροικούντες σε μια αμφίβολη πρέπει να πω, από πολιτικού περιεχομένου κίνηση

Η απόφαση του ΚΑΣ είναι φυσικά αυτονόητη και συγκρατεί σε έναν βαθμό την συνολική επενδυτική ασυδοσία. Αλλά βέβαια καλύτερα να βάλουμε στην άκρη τις γκράδες και τις τσουγκράνες σε μια αποθήκη γιατί δεν είχαμε καμιά ουσιαστική νίκη εδώ. Αντίθετα πέραν του ότι νομικά η COSCO θα κινηθεί και θα κερδίσει πιθανόν την υπόθεση , υπάρχουν ήδη κυβερνητικές αποφάσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνουν μέρος των επενδύσεων αυτών. Και παρόλα αυτά σαν απόηχος κοινωνικός και ενάντια σε αυτά ο Πειραιάς θα παραμείνει ένα απέραντο πεδίο χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων και ταυτόχρονα το υπνωτήριο τους. Το τέλειο δηλαδή περιβάλλον για την ανάπτυξη του φασισμού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: