τελευταία νέα σε τίτλους

Η ίδρυση του Κομμουνιστικού κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

[100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας]

Μεταξύ 20 και 23 Απρίλη 1919 συνέρχεται στο ξενοδοχείο Slavija του Βελιγραδίου το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (κομμουνιστές) (βλ. φωτο)

432 αντιπρόσωποι από τη Σερβία, τη Βοσνία, τη Δαλματία, την Κροατία και τη Σλοβενία που δεν καλύπτονταν από την μεταρρυθμιστική πολιτική των τότε Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα ενιαίο κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο να θέτει ως στόχο την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς που είχε ιδρυθεί στις αρχές Μαρτίου.

Μία απ’ τις πρώτες δράσεις του νέου κομμουνιστικού κόμματος είναι η πραγματοποίηση γενικής απεργίας ώστε να μη στείλει η Γιουγκοσλαβία στρατεύματα εναντίον της σοβιετικής και ουγγρικής επανάστασης. Η επιτυχία της απεργίας αναγκάζει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να υποχωρήσει. Σε λίγους μήνες το κομμουνιστικό κόμμα θα έχει 65.000 μέλη ενώ πάνω από 200.000 μέλη θα έχουν τα Ενωμένα Συνδικάτα που ελέγχει.

Η δημοφιλία του δεν αργεί να αποτυπωθεί και εκλογικά. Στις δημοτικές εκλογές του 1920, οι κομμουνιστές εκλέγουν εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους ενώ βγαίνουν πρώτοι και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΓ, Φιλίπ Φιλίποβιτς που εκλέγεται δήμαρχος Βελιγραδίου καθαιρείται μέσα σε μια εβδομάδα από την κυβέρνηση. Στο δεύτερο συνέδριο που διεξάγεται τον Ιούνιο του 1920, το κόμμα μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, όμως στις 30 Δεκέμβρη του ίδιου έτους θα τεθεί στην παρανομία, κατάσταση στην οποία θα παραμείνει μέχρι την εποποιία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή: Τα δικά μας Βαλκάνια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: