τελευταία νέα σε τίτλους

Η Κομμουνίστρια Nada Naumović (1922 – 1941)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,819 other followers

Συνεχίζουμε τις ιστορικές δημοσιεύσεις με θέμα την παρτιζάνικη αντιφασιστική αντίσταση στον ναζισμό και τις προσωπικότητες της. Το θέμα της παρούσας δημοσίευσης είναι άλλη μια μεγάλη κομμουνίστρια από την Γιουγκοσλαβία, η Νάντα Ναούμοβιτς (Nada Naumović). Δυστυχώς οι πληροφορίες που καταφέραμε να αντλήσουμε από το διαδίκτυο ήταν ελάχιστες, παρόλα αυτά χρήσιμες, για όποια/ον ασχολείται με την έρευνα για το παρτιζάνικο κίνημα της Γιουγκοσλαβίας, όπου υπήρξε και το ισχυρότερο στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα για το κομμουνιστικό και παρτιζάνικο κίνημα στη Γιουγκοσλαβία εδώ

Η Νάντα Ναούμοβιτς (Nada Naumović), πήρε τον τίτλο “ηρωίδα των Λαών της Γιουγκοσλαβίας” στις 20 Δεκεμβρίου του 1951, δέκα χρόνια μετά την εκτέλεση της. Η Νάντα Ναούμοβιτς υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, δραστηριοποιήθηκε στο Κραγκούγιεβατς, μετά την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας, δουλεύοντας με τη νεολαία και συγκεντρώνοντας υγειονομικό υλικό, ρούχα και τρόφιμα για τους Παρτιζάνους. Συνελήφθη και εκτελέστηκε μαζί με τους πολίτες του Κραγκούγιεβατς την 21 Οκτώβρη 1941. Ήταν μόλις 19 χρονών.

Γεννημένη στο Kragujevac στις 22 Απριλίου του 1922, η Nada Naumović πήγε να σπουδάσει στο Βελιγράδι. Εκεί συμμετείχε ενεργά στη δράση των μαθητών του Γυμνασίου και της πανεπιστημιακής νεολαίας. Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας στη Ιατρική Σχολή του Βελιγραδίου το 1940. Μετά την κατοχή της Γιουγκοσλαβίας επέστρεψε στο Κραγκούγιεβακ, όπου, εργάστηκε στον παράνομο μηχανισμό του κόμματος, συμμετείχε στην πολιτική και πρακτική δουλειά της νεολαίας.

Το Μνημείο «Πόνος και Περιφρόνηση», είναι το πρώτο μνημείο που χτίστηκε σε πάρκο της πόλης Κραγκούγιεβατς το 1959 που συμβολίζει τη σφαγή που έκαναν τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941. Το έργο του γλύπτη Ante Gržetić . Χτίστηκε στη θέση όπου στις 21 Οκτώβρη 1941 εκτελέστηκε στην Sumarice η μόνη γυναίκα, η Nada Naumović . πηγή: https://www.imerodromos.gr/kragkougievats/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: