τελευταία νέα σε τίτλους

Μια σύντομη ενημέρωση από την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Βερολίνο.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Γράφει ο Benjamin Conti

Σύντροφοι/σσες από το Shades, παρευρεθήκαμε στη φετινή πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που διοργάνωσαν ομάδες της επαναστατικής και κομμουνιστικής αριστεράς στη γειτονιά του Friedrichshain στο Βερολίνο. Η φετινή διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή από άποψη κόσμου, μιας και πρέπει να ξεπέρασε, σύμφωνα πάντα με δικές μας εκτιμήσεις, τα 10.000 άτομα. Σίγουρα είχαμε χρόνια να δούμε τόσο μαζική διαδήλωση με κομμουνιστικό προσανατολισμό στο Βερολίνο. Τα προβλήματα βέβαια, όπως πάντα, δεν ξεπεράστηκαν, αν και πρέπει να πούμε ότι φέτος μάλλον περιορίστηκαν. Εκτός από μερικές δεκάδες γραφικούς που χάθηκαν στο πλήθος, όπως η Jewish antifa και μερικούς άλλους αυτόνομους που είχαν συριακές, παλαιστινιακές και κούρδικες σημαίες, το χρώμα που ηγεμόνευσε φέτος ήταν το κόκκινο. Τα συνθήματα επίσης ήταν διαφορετικά από άλλες φορές. Το εθνο-αντιιμπεριαλιστικό στοιχείο δεν υπήρχε, αντίθετα τα περισσότερα συνθήματα είχαν σχέση με την διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη και την άθλια κατάσταση που επικρατεί με τα ενοίκια. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι όλα ήταν ιδανικά στην διαδήλωση στην οποία άλλωστε κατεβήκαμε κυρίως από περιέργεια. Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, μόλις μια  “αντιφασίστρια” αντίκρισε το πανό σε κτήριο που έγραφε “ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό” σκέφτηκε (και πολύ σωστά) ότι αναφέρεται και στο δικό της αντισιωνιστικό μίσος οπότε ξεκίνησε να ουρλιάζει “ζήτω η Παλαιστίνη”.  Βέβαια η κυρία αυτή πήρε την απάντηση που της αρμόζει από άλλους διαδηλωτές που ανταπέδωσαν με συνθήματα αλληλεγγύης με το Ισραήλ

Δεν έλειψαν και οι φετιχιστικές αντικαπιταλιστικές “αναλύσεις” διαφόρων αριστερών με συνθήματα όπως “ενάντια στην πόλη των πλουσίων” και αντι-τουριστικά συνθήματα που σε ένα βαθμό μας θύμισαν και αντίστοιχα συνθήματα ελληνο-αυτόνομων από την Αθήνα (με αφορμή το rbnb). Οι απλουστεύσεις περί “φτωχών και πλούσιων”  όμως και φέτος μπήκαν στο στόχαστρο της κριτικής αντιγερμανικών ομάδων που ύψωσαν στα αυτόνομα κέντρα που βλέπετε στις φωτογραφίες πανό με επιγραφή “Ενάντια σε κάθε Αντισημιτισμό”. Για αυτά θα επανέλθουμε σε άλλο αναλυτικό κείμενο.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι επικράτησε ένταση στην πορεία όταν έφτασε κοντά στην Warschauer Strasse, δηλαδή κοντά στο τέρμα. Οι δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν την πορεία με σκοπό να την διαλύσουν. Άτομα από την πορεία χτυπήθηκαν άγρια. Οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 100. Ένταση επικράτησε αργότερα και στην Rigaer Strasse όπου είχε παραμείνει κόσμος στον δρόμο κοντά στα αυτόνομα κέντρα πχ X-B Liebig κλπ.

About furdenkommunismus (488 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: