τελευταία νέα σε τίτλους

Brenda Senders: Μια Εβραία στα παρτιζάνικα σώματα του Κόκκινου Στρατού.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,897 other followers

Την μετάφραση για το shades έκανε ο Γιώργος. Σύνδεσμος με το αγγλικό κείμενο εδώ: http://www.jewishpartisans.org/partisans/brenda-senders . Στόχος αυτής της σειράς δημοσιεύσεων είναι να αναδείξουμε προσωπικότητες του αντιφασιστικού αγώνα που είχαν άμεση και οργανική σχέση με τις Εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, σπάζοντας έτσι την παραφιλολογία (που ευδοκιμεί και στην Ελλάδα)  ότι οι Εβραίοι/ες δεν αντιστάθηκαν όταν υπήρξαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στον χαμό τους

Βιογραφικό της Brenda Senders

Η Brenda Senders αντιστασιακή μαχήτρια και σωματοφύλακας γεννήθηκε το 1925 στη Σάρνη της Πολωνίας. Ο πατέρας της ήταν δασοφύλακας, γεγονός που την βοήθησε να επιβιώσει κατά την διάρκεια του πολέμου. Το 1939 η Σάρνη περιήλθε σε Σοβιετικό έλεγχο και δύο χρόνια αργότερα οι Γερμανοί εισέβαλαν και απέκλεισαν τους Εβραίους της περιοχής σε Γκέτο. Το 1942 το Γκέτο εγκαταλείφθηκε και οι Ναζί έστειλαν του εναπομείναντες σε στρατόπεδο εξόντωσης.

Η Brenda, η αδερφή της, καθώς και εκατοντάδες άλλοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν όταν κάποιος εισήγαγε έναν κόφτη και άνοιξε μια τρύπα στα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν άμεσα, σε αντίθεση με την Brenda και την αδερφή της οι οποίες φυγαδεύτηκαν από μια οικογένεια χριστιανών που γνώριζαν τον πατέρα τους, την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψαν και κρύφτηκαν στο δάσος. Αρκετούς μήνες αργότερα, η Brenda ήρθε σε επαφή με μία ισχυρή, Σοβιετική ομάδα ανταρτών χιλίων εξακοσίων ατόμων. «Πάρτε με μαζί σας. Θέλω να πολεμήσω.», τους είπε. Παρά το γεγονός ότι ήταν άοπλη, η αποφασιστικότητα της για τον αγώνα και η εξοικείωση της με τα τοπικά δάση, ήταν αρκετά για να πείσουν τον στρατηγό των ανταρτών να την εντάξει στην ομάδα.

Έχοντας αφήσει την αδερφή της ασφαλή με έναν ντόπιο χωρικό (προειδοποιώντας τον: «Άμα την προδώσεις, θυμήσου το – θα επιστρέψω για εκδίκηση»), η Brenda έμαθε πώς να χρησιμοποιεί όπλο και πώς να καβαλά άλογο. Έγινε μέλος του ιππικού και στην συνέχεια μία από τους σωματοφύλακες του στρατηγού. Καθώς γνώριζε Πολωνικά, Ρωσικά, Ουκρανικά και Γίντις, ανέλαβε καθήκοντα μεταφοράς πληροφοριών, χρημάτων και πυρομαχικών μεταξύ των ανταρτών και των Εβραίων στα Γκέτο.

Η ομάδα της Brenda ήταν συνεχώς σε κίνηση, καταλάμβαναν χωριά, έστηναν ενέδρες και ανατίναζαν Γερμανικές βάσεις, γέφυρες και τρένα. «Δεν τους αφήσαμε να ξεκουραστούν μέρα – νύχτα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Brenda.

Μετά τον πόλεμο, η Brenda άφησε την Ρωσία διαφεύγοντας μέσω της Σλοβακίας στην Αυστρία, καταλήγοντας σε ένα DP στο Μπραουνάου Αμ Ιν – αυστριακή περιοχή στην οποία γεννήθηκε ο Χίτλερ – όπου και ξαναβρήκε την αδερφή της. Εκεί, η Brenda γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, Leon Senders, πρώην αντάρτη, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945 και φύγανε μαζί για την Ιταλία. Τελικά, την ίδια χρονιά μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Brenda και ο Leon απέκτησαν τρία παιδιά και επτά εγγόνια. Η Brenda και ο Leon πέθαναν το 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: