τελευταία νέα σε τίτλους

Γενικές πληροφορίες για τη δράση των Εβραίων παρτιζάνων στην ΕΣΣΔ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,861 other followers

Συνεχίζουμε με μια ακόμα μετάφραση από το http://www.jewishpartisans.org με γενικές πληροφορίες της αντιστασιακής δράσης των Εβραίων κατά την διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου. Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί από άτομα του ιδρύματος για την μελέτη της Εβραίων παρτιζάνων. Όπως μπορεί να καταλάβει η αναγνώστρια/στης η σκοπιά που προσεγγίζεται αυτή η μελέτη έχει να κάνει αρκετά με τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το τι συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση εκείνη τη περίοδο. Ωστόσο, εμείς θα συνιστούσαμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο προσεκτική και βαθιά ανάλυση των γεγονότων και πολύ περισσότερο αυτή η ανάλυση να γίνει από την δική μας ανταγωνιστική ιστορική οπτική γωνία. Την μετάφραση έκανε ο Γιώργος.

Στην Σοβιετική Ένωση υπήρξαν λιγότερα Γκέτο σε σχέση με άλλες κατεχόμενες χώρες. Πολλοί Εβραίοι-Ρώσοι σκοτώθηκαν από τις Ναζιστικές Μονάδες Ειδικής Δράσης, τις κινητές ναζιστικές ομάδες εξόντωσης αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκτιμάται, πως στην Λευκορωσία χιλιάδες Εβραίοι αντάρτες απέδρασαν από το Γκέτο του Minsk και διέφυγαν στα δάση του Slutsk και του Koydanov, όπου και σχημάτισαν επτά ομάδες δράσεις. Χιλιάδες Εβραίοι-Ρώσοι αντάρτες πολέμησαν στην Λευκορωσία και στην δυτική Ουκρανία. Κάποιες εκτιμήσεις ισχυρίζονται πως ο αριθμός των ανταρτών ήταν περίπου έντεκα χιλιάδες, ενώ άλλες υπολόγισαν μεταξύ δώδεκα και δεκατριών χιλιάδων∙ το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αποτέλεσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση Εβραίων ανταρτών στο κίνημα.

Οι πιθανότητες επιβίωσης των Εβραίων ανταρτών χωρίς την βοήθεια των Σοβιετικών (ανταρτών) ήταν ελάχιστες. Εκτός των συρματοπλεγμάτων και των φρουρών στα Γκέτο, υπήρχαν κατάσκοποι στα χωριά, ένοπλοι φρουροί στους δρόμους και στις γέφυρες που οδηγούσαν στα δάση, ενέδρες, αλλά και καταδότες χωρικοί που πληρώνονταν από τις ναζιστικές αρχές. Αυτόνομες ομάδες Πολωνών, Ουκρανών και Λιθουανών σφάγιαζαν ανενόχλητα Εβραίους.

Το να ενταχθεί ένας Εβραίος σε μια Σοβιετική ομάδα ανταρτών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η κύρια προϋπόθεση ήταν η κατοχή όπλου, πράγμα που ήταν εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς. Οι Εβραίοι-Ρώσοι που κατάφερναν να ενταχθούν, συχνά σχημάτιζαν μεταξύ τους ομάδες διότι μερικοί Σοβιετικοί αντάρτες ήταν αντισημίτες. Αυτές οι ομάδες απορροφήθηκαν από άλλες όσο το Σοβιετικό κίνημα μεγάλωνε.

Παρόλο που η Σοβιετική ηγεσία ήταν αντίθετη στην δημιουργία εβραϊκών ομάδων, ήταν επίσης, τουλάχιστον επίσημα, αντίθετη στην καταδίωξη τους από Σοβιετικούς αντάρτες (αν και μερικές φορές το αποδέχονταν). Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Εβραίοι, έκρυβαν την ταυτότητα τους με σκοπό να ενταχθούν στην ομάδα και να αποφύγουν τον αντισημιτισμό. Κάποιοι πολέμησαν ως μέλη ανεξάρτητων ομάδων αποτελούμενων αποκλειστικά από Εβραίους αναπτύσσοντας σχέσεις με Σοβιετικούς αντάρτες της περιοχής. Για παράδειγμα, ο Tuvia Bielski, αρχηγός της εβραϊκής ομάδας ανταρτών της Λευκορωσίας, και τα αδέρφια του σχημάτισαν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ανταρτών. Η ομάδα του Bielski συγκρότησε ένα χωριό που αποτελούνταν από χίλια διακόσια άτομα – άνδρες, γυναίκες και παιδιά –φυγαδεύοντας οποιονδήποτε Εβραίο ένοπλο ή μη σε περιοχή που αποτελούσε ναζιστικό έδαφος. Το χωριό τους το υπερασπίστηκαν ως και το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: