τελευταία νέα σε τίτλους

Ο κροατικός “Μελιγαλάς”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Πηγή πληροφοριών: Τα Δικά μας Βαλκάνια (facebook) Μάης 2019.

Χίλιοι με δύο χιλιάδες Κροάτες μαζεύτηκαν φέτος στο Μπλάιμπουργκ της Αυστρίας για να τιμήσουν τους εκτελεσμένους από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους συνεργάτες των ναζί. Τόπος συγκέντρωσης ένα χωράφι έξω από την πόλη του Μπλάιμπουργκ όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές του μνημόσυνου οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι εκτέλεσαν μαζικά χιλιάδες Κροάτες που είχαν διαφύγει εκεί ακολουθώντας τον γερμανικό στρατό.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και η ίδια η πρωθυπουργός της Κροατίας υποστηρίζουν το συγκεκριμένο μνημόσυνο ως υπενθύμιση της “κομμουνιστικής βαρβαρότητας”. Έτσι, πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα την ημέρα υπογραφής της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας, η πρωθυπουργός της Κροατίας μετέβη στο Μπλάιμπουργκ για να ανάψει ένα κερί στη μνήμη των όσων ακολούθησαν τους ναζί κατά την υποχώρησή τους.

Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας ή Κράτος των “Ουστάσι” ιδρύθηκε το 1941 μετά την κατάκτηση της Γιουγκοσλαβίας από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό. Μέχρι την κατάρρευσή του, το 1945, εξόντωσε συστηματικά εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Κροατίας και της Βοσνίας στοχεύοντας κυρίως στη σερβική μειονότητα, τους Τσιγγάνους, τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Φυσικά και στους Αντιστασιακούς κάθε εθνότητας. Από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας 1941-1945 δημιουργήθηκε και λειτούργησε και το μόνο μη-γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης, το περιβόητο στρατόπεδο Γιασένοβατς.

Κατά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού μαζί με τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους τον Μάιο του 1945, χιλιάδες πρώην συνεργάτες των ναζί και του Κροατικού φασιστικού κράτους εγκατέλειψαν τα κροατικά εδάφη και πορεύτηκαν προς τη Γερμανία. Για κακή τους τύχη, η πορεία τους ανακόπηκε στο αυστριακό έδαφος από Βρετανούς, οι οποίοι και τους παρέδωσαν στα χέρια των παρτιζάνων.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας τη δεκαετία του ’90, άρχισε να καλλιεργείται η θυματοποίηση των συνεργατών των ναζί και η ενοχοποίηση των κομμουνιστών και της Αντίστασης ως στυγνών δολοφόνων άμαχου πληθυσμού. Η πολιτική αυτή έχει επίσημη, κυβερνητική στήριξη στην Κροατία από το κυβερνών Δεξιό κόμμα.

Η φιέστα των νοσταλγών του φασιστικού κροατικού κράτους είναι τόσο απεχθής που ο δήμαρχος της πόλης του Μπλάιμπουργκ δήλωσε ότι οι Κροάτες επισκέπτες για το μνημόσυνο είναι ανεπιθύμητοι και δεν θα επιτραπεί το ανέμισμα σημαιών με το σύμβολο “U” δηλαδή το σύμβολο της φασιστικής οργάνωσης Ustasha της Κροατίας που διοικούσε το Ανεξάρτητο Κροατικό Κράτος του Β’ΠΠ. Η γενική κατακραυγή έχει οδηγήσει τα σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ακολουθήσουν φέτος μια πιο προσεκτική πολιτική διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις φασιστικές ομάδες που παρευρίσκονται στο μνημόσυνο αλλά διατηρώντας φυσικά τον αντικομμουνιστικό τους λόγο.

Απέναντι στη φετινή σύναξη φασιστών και ακροδεξιών βρέθηκε μια μικρή αλλά πολυεθνική αντιφασιστική διαδήλωση Αυστριακών, Ιταλών και Κροατών κομμουνιστών και αναρχικών που φώναζε αντιφασιστικά συνθήματα στις τρεις γλώσσες και άλλα υπέρ της ενιαίας σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Στην ίδια την Κροατία διεξάγεται μία ισχυρή αντιπαράθεση και συζήτηση στη δημόσια σφαίρα γύρω από όσους προσπαθούν να αθωώσουν τους συνεργάτες των ναζί σβήνοντας ή σχετικοποιώντας τα εγκλήματά τους και όσους διατηρούν τη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα και των φασιστικών εγκλημάτων ζωντανή.

Δείτε φωτογραφίες και ένα βίντεο: https://www.facebook.com/RadnickaFronta/videos/2240984456116792/

1 Trackback / Pingback

  1. Ο κροατικός «Μελιγαλάς» - I for Interview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: