τελευταία νέα σε τίτλους

Στον απόηχο της ιστορίας κάποιων εγκατελειμένων χωριών στις Πρέσπες

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,370 other followers

Σφήκα, Κρανιές, Δασερή, Πυξός και Αγκαθωτό είναι τα ελληνικά ονόματα των εγκαταλειμμένων χωριών στην περιοχή των Πρεσπών στα οποία καταλήγουν τα διάφορα τουριστικά μονοπάτια της περιοχής.

Η ιστορία τους είναι κοινή: εγκαταλείφθηκαν από τους εθνικά Μακεδόνες κατοίκους τους το 49 κατά την υποχώρηση του ΔΣΕ μετά την ήττα στο Βίτσι. Την περίοδο του Εμφυλίου το 20-25% της δύναμης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος αποτελούνταν από Μακεδόνες μαχητές και μαχήτριες.

Σε περίπου 75.000 από αυτούς το ελληνικό κράτος στέρησε την ιθαγένεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα 80es του ανδρέα όταν επιτράπηκε η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, αυτοί να μην μπορέσουν να γυρίσουν καθώς ο νόμος περί επαναπατρισμού δεν ίσχυε για τους «μη Έλληνες το γένος».

Τέλος αν αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί που μένουν στα κατοικημένα χωριά των Πρεσπών τώρα, παραθέτω ένα copy paste από το site του Δημήτρη Λιθοξόου σχετικά με την ιστορία του οικισμού του Αγίου Γερμανού…

Γκέρμαν / German. Μετονομάστηκε σε Άγιος Γερμανός. Στην απογραφή του 2001 ήταν οικισμός του δήμου Πρεσπών, του νομού Φλωρίνης. Το 1912 ήταν ένας μικτός οικισμός, 1.450 χριστιανών Μακεδόνων (οι περισσότεροι των οποίων ήταν εξαρχικοί) και 130 μουσουλμάνων Αλβανών. Το χωριό γνώρισε την περίοδο 1903-1908 τα αντίποινα τόσο του οθωμανικού στρατού, όσο και των ελληνικών ένοπλων σωμάτων, λόγω των αυτονομιστικών φρονημάτων των μακεδόνων κατοίκων του. Κάτοικοι από το χωριό, που μετανάστευσαν, οι περισσότεροι προσωρινά, στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ, δήλωσαν στις αμερικανικές αρχές πως ήταν εθνικά Μακεδόνες. Οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν μέχρι το 1924 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το 1928 ζούσαν εδώ 1.650 Μακεδόνες. Μέχρι τον εμφύλιο, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, χαρακτηριζόταν ως ανθελληνικών ή ρευστών φρονημάτων. Η ελληνική χωροφυλακή έκαψε το 1946 στο χωριό 150 σπίτια και αποθήκες και στη συνέχεια οδήγησε στα δικαστήρια 100 άτομα. Το 1949 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική διοίκηση εποίκησε το έρημο χωριό με Πόντιους και ελληνόφρονες Βλάχους από την Ήπειρο….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: