τελευταία άρθρα σε τίτλους

Προλεταριακές μνήμες: 2 Ιουνίου 1936 στο Βόλο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers
Σκηνή από τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936. Οι απεργοί ξεκινούν από την Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Σωματείων στο Βόλο. Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και εξαθλίωση του προλεταριάτου στον Ελλαδικό χώρο είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1910. Η αύξηση της εργατικής δύναμης με την εγκατάσταση των προσφύγων από την ανατολή καθώς και τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων οδήγησαν σε άγριες απεργίες και συγκρούσεις με το καθεστώς, που στην περίπτωση του Βόλου κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 1936. Τα γεγονότα αυτά μαζί με αντίστοιχες απεργίες σε πολλές άλλες πόλεις αποτελούν σταθμό στην ιστορία του προλεταριακού και κομμουνιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο.

Στις 2 Ιουνίου 1936 διάφορα εργατικά σωματεία του Βόλου προκήρυξαν 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης προς του υφαντουργούς και εργάτες μετάλλου που ήδη απεργούσαν. Οι αστυνομικές κατασταλτικές δυνάμεις της πόλης επιχείρησαν να διαλύσουν τους απεργούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο με πυροβολισμούς με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Την επόμενη ημέρα, στη διάρκεια της κηδείας των νεκρών, σημειώθηκαν συλλήψεις από την αστυνομία, ενώ μετά την επιβολή του μεταξικού καθεστώτος πολλοί από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εξορία.(“Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)”, Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999). Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Ο Γιώργος Σιάντος και Γιάννης Ιωαννίδης

Συγκεκριμένα, είχε δοθεί διαταγή από τον φρούραρχο και τον διοικητή χωροφυλακής να τρομοκρατήσουν τους εργάτες με πυροβολισμούς. Οι απεργοί συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο και βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατιές της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τον εργάτη Νίκο Μπουμπατζή, 32 ετών, ράφτης, και τραυμάτισαν πάνω από 30. Το νεκρό εργάτη οι διαδηλωτές τον μετέφεραν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όμως η αστυνομία κατάφερε να πάρει το νεκρό και να απαγορέψουν την είσοδο στα γραφεία. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας η αστυνομία θάβει τον νεκρό χωρίς να επιτρέψει στις αδελφές του να παραβρεθούν στην κηδεία.

πηγή πληροφοριών: http://srv1-vivl-volou.mag.sch.gr/node/6849 και 902

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: