τελευταία νέα σε τίτλους

Στη Μνήμη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,039 other followers

αυτοπροσωπογραφία του Λόρκα

Γράφει η Χρ.

Νεκρός τουφεκισμένος στη Γρανάδα, ο άμοιρος ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα!!! Όλε!

Μ’ αυτή την σπανιόλικη κραυγή, δέχτηκε την είδηση του θανάτου, του ποιητή και στενού του φίλου, ο Σαλβατόρ Νταλί στο Παρίσι όπως μας λέει ο ίδιος.

Σαν αυτές τις μέρες τουφεκίστηκε από τα φασιστικά κτήνη του στρατηγού Φράνκο, το πρωί της 19ης Αυγούστου .

Είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου του 1936. Σχηματίστηκε μια κυβέρνηση της αριστεράς με πρόεδρο τον σοσιαλιστή Λάργκο Καμπαλέρο.

Ο σχηματισμός αριστερής κυβέρνησης στην Ιβηρική προκάλεσε αίσθημα κινδύνου στο Ευρωπαϊκό κεφάλαιο, από την πιθανότητα να ακολουθήσει και η Πορτογαλία την ίδια πορεία και ν’ ανατραπεί ο συσχετισμός των δυνάμεων στην Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν η δεξιά συσπειρώθηκε με αποτέλεσμα το πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο με τα γνωστά αποτελέσματα. Εμφύλιος πόλεμος αιματηρότατος, φασιστικές και χιτλερικές  ορδές στο πλευρό του Φράνκο .

Ο Λόρκα μπορούσε να είχε φύγει και να γλυτώσει αλλά φοβούμενος για την υγεία του πατέρα του γύρισε στη Γρανάδα.

Η Γρανάδα πέφτει στα χέρια των φαλλαγγιτών του Φράνκο. Ο δήμαρχος, γαμπρός του Λόρκα τουφεκίζεται..

Ο Λόρκα ζητάει καταφύγιο στο σπίτι του δεξιού φίλου του Λουίς Ροσάλες.

Τη νύχτα της 17ης Αυγούστου ο θάνατος χτυπάει την πόρτα του κι έχει τ’ όνομα Ραμόν Ρουίθ Αλόνσο και είναι φίλος του Ροσάλες και του Λόρκα κατά μια εκδοχή.

Εκτελείται τη χαραυγή της 19ης Αυγούστου από την πολιτοφυλακή και την χαριστική βολή του την έδωσε στον πρωκτό ο ίδιος ο Ραμόν Ρουίθ Αλόνσο. Το αποκάλυψε ο ίδιος, καυχόμενος γι’ αυτό.

Ο Λόρκα είναι από τους αγαπημένους  ποιητές της εφηβείας μου, που τραγούδησε την ζωή, όσο  και τον θάνατο σαν αναπόσπαστο κομμάτι της. Γι’ αυτό διάλεξα να γράψω αυτά τα λίγα λόγια γι’ αυτόν. Η ποίησή του είναι γεμάτη από έρωτα για τη φύση, τ’ ανθρώπινα πάθη, τη γυναίκα, το θάνατο. Το θάνατο που μιλούσε πολύ συχνά γι’ αυτόν καθώς και για τον δικό του θάνατο σαν να προέβλεπε τι θα συμβεί.

Κάποτε είχε γράψει:    Ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ έχει τα γένια του άλικα

                                               έχει η Γρανάδα, δυό ποτάμια

                                              το ‘να είναι δάκρυα

                                                και τ’ άλλο αίμα………..

Τρία εκατομμύρια άτομα σκοτώθηκαν στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, που προκάλεσε το πραξικόπημα του φασίστα στρατηγού Φράνκο. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο ποιητής.

Όπως ο εμφύλιος συμβόλισε τον αγώνα των ανθρώπων, των κινημάτων, των ταξικών συγκρούσεων για ένα δικαιότερο κόσμο έτσι και ο θάνατος του ποιητή συμβόλισε τη θυσία για ανώτερα ιδανικά και το δίκιο των καταπιεσμένων. Τα ποιήματά του έγιναν σύμβολο αντίστασης στο φασισμό.

Ένα σκίτσο του ίδιου του Λόρκα

Στην αυτοβιογραφία του λέει πως το πρώτο ποίημα που έγραψε ήταν όταν σαν παιδί ήταν άρρωστος από μια αρρώστια του λαιμού και δεν μπορούσε να μιλήσει. Όταν είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη, το πρησμένο του πρόσωπο τότε έγραψε το πρώτο του χιουμοριστικό ποίημα παρουσιάζοντας τον εαυτό του με τον χοντρομπαλά σουλτάνο του Μαρόκου Μουλέι Χαβίζ.

Από την αυτοβιογραφία του παρμένο και το επόμενο : « Η ζωή του ποιητή στη Γρανάδα, μέχρι τα 1917, είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μουσική. Αφού δώσει μερικά κοντσέρτα, ιδρύει την Εταιρεία Μουσικής Δωματίου, πράγμα που έγινε αφορμή ν΄ακουστούν τότε για πρώτη φορά στη Ισπανία, τα κουαρτέτα όλων των κλασικών. Μετά το θάνατο του μουσικοδιδασκάλου του και επειδή οι γονείς του δεν τον άφηναν να πάει στο Παρίσι να συνεχίσει τις σπουδές του , ο Λόρκα έστρεψε όλη τη δημιουργική του και γεμάτη πάθος ανησυχία του στην ποίηση. Αφού πρώτα δημοσίευσε το « Εντυπώσεις και τοπία», ακολούθησαν πολλά ποιήματα που, μερικά συγκεντρώθηκαν στο «Βιβλίο ποιημάτων» και άλλα χάθηκαν. Από κει και πέρα, ο Λόρκα συνέχισε τη ζωή του σαν ποιητής. Ο αθιγγανισμός αποτελεί ένα μόνο από τα πάμπολλα θέματά του, ίσως όχι τόσο θεμελιακό, αλλά σίγουρα εξαιρετικά επίμονο. Το «Romancero Gitano» σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, γιατί εδώ ο ποιητής χρησιμοποιεί το ύφος της romance και χειρίζεται ένα θέμα της γενέτειράς του.»

Φυσικά και πριν το Lorca είχε χρησιμοποιηθεί το ύφος της romance και από άλλους ποιητές αλλά ο Λόρκα την πλούτισε επηρεασμένος από τους Γάλλους Υπερρεαλιστές, δίνοντάς της μια άλλη διάσταση..

Τραγική σύμπτωση είναι πως το τελευταίο βιβλίο που τύπωσε ήταν το «Θρήνος για τον Ιγνάτιο Σάντσες Μεχίας » , ένας εκπληκτικός λυρικός επιτάφιος για το θάνατο του φίλου του.

Το 1936 τον βρήκε στη Γρανάδα τη γενέτειρά του, μια πόλη εκπληκτικής ομορφιάς, όταν στις 18 Ιουλίου ξέσπασε ο εμφύλιος.Στην αρχή κρυβόταν στο σπίτι ενός φίλου του, πιστεύοντας ότι δεν θα υποπτεύονταν την κρυψώνα του. Δυστυχώς όμως κατά την απουσία του φίλου του τον συνέλαβαν και όσες προσπάθειες κι αν έκανε ο φίλος του δεν μπορεί να τον ελευθερώσει.

Στις 19 Αυγούστου τον εκτέλεσαν μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του, σε μια ερημική τοποθεσία έξω από τη Γρανάδα. Θάφτηκε σ’ ένα ομαδικό τάφο σε άγνωστη τοποθεσία.ήταν μόλις τριάντα επτά χρονών.

 

Ο Λόρκα δεν ήταν απολιτίκ. ήταν άνθρωπος προοδευτικός. Από το χωριό του και την παιδική του ηλικία ερχόταν σ’ επαφή με τα παιδιά του χωριού και έβλεπε την φτώχεια και την αθλιότητα. Στην πολιτική και στους κοινωνικούς αγώνες πήρε θέση στο πλευρό των εργαζομένων και καταπιεσμένων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι μπήκε στο μάτι του φασίστα Φράνκο.

Ο ίδιος λέει : «Πολλές φορές όταν βλέπω τι συμβαίνει στον κόσμο ,αναρωτιέμαι: Γιατί γράφω; Και όμως χρειάζεται η δουλειά. Να δουλεύουμε και να βοηθάμε. Να δουλεύουμε έστω κι αν στοχαζόμαστε πως η δουλειά μας είναι μάταιη. Να δουλεύουμε για διαμαρτυρία. Γιατί η εσωτερική μας παρόρμηση θα ήταν κάθε μέρα να κραυγάζουμε στον κόσμο πως είναι γεμάτος αδικίες και κάθε είδους αθλιότητες. Διαμαρτύρομαι, διαμαρτύρομαι,διαμαρτύρομαι.»

Καταδικάζει το δόγμα «η τέχνη για την τέχνη» Στην δραματική αυτή  στιγμή του κόσμου ,ο καλλιτέχνης πρέπει να κλαίει και να γελάει με τους ανθρώπους.

Σε ερώτηση τι σκέφτεται για την μετά θάνατο ζωή λέει: «Θέλω να είμαι καλός. Η ποίηση εξυψώνει. Κι όταν είμαι καλός και στο γάιδαρο και στο σοφό, πιστεύω πως αν υπάρχει κάτι μετά θάνατο, θα έχω τη χαρούμενη έκπληξη να βρεθώ εκεί. Όμως ο πόνος του ανθρώπου και η αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει στον κόσμο, μου απαγορεύουν σαν άνθρωπο γνωστικό και σκεπτόμενο, να μετακομίσω το σπίτι μου στ’ άστρα.»

Δοκίμασε τις δυνάμεις του και στη δραματουργία. Τα έργα του αποτελούν διαλογικές αναπτύξεις ποιημάτων του,μια εκπληκτική σύζευξη του συμβολικού με το πραγματικό στοιχείο. Στο αριστούργημά του το «σπίτι της ΜΠΕΡΝΆΝΤΑ  ΆΛΜΠΑ» μια σχεδόν φωτογραφική απεικόνιση του σεξουαλικού συντηρητισμού, του ισπανικού χωριού, η μάνα Μπερνάντα Άλμπα ταυτίζεται με την έννοια της υπεράσπισης του καταστροφικού συντηρητισμού, τραγικό θύμα της μισαλλοδοξίας του ασφυκτικού της περιβάλλοντος.

Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε και την ίδρυση της la Barraca ενός περιοδεύοντος θιάσου με σκοπό να παρουσιάζει θεατρικά στα χωριά, σε μια προσπάθεια θεατρικής μόρφωσης του κόσμου της επαρχίας.

Άλλα έργα του είναι η «Γέρμα»,  «η θαυμαστή μπαλωματού», «Δόνια Ροζίτα», «Ματωμένος γάμος»,  «σαν περάσουν πέντε χρόνια».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ:

Αν πεθάνω,

άσε το μπαλκόνι ανοιχτό.

 

Το αγοράκι τρώει πορτοκάλια

(απ’ το μπακόνι μου το βλέπω)

 

Ο θεριστής θερίζει το στάρι.

(τον ακούω απ’ το μπαλκόνι μου)

 

Αν πεθάνω ,

άσε το μπαλκόνι ανοιχτό.

ΣΕΡΕΝΑΤΑ

(Αφιέρωμα στον Λόπε ντε Βέγκα)

Στου ποταμιού τις όχθες

βρέχεται η νύχτα

και στα στήθια της Λολίτας

πεθαίνουν τα κλαριά από αγάπη.

 

Πεθαίνουν τα κλαριά από αγάπη.

 

Η νύχτα τραγουδάει γυμνή

πάνω απ’ τις γέφυρες του Μάρτη

πλένει η Λολίτα το κορμί της

μ’ αρμυρό νερό και νάρδους.

 

Πεθαίνουν τα κλαριά από αγάπη

 

Η νύχτα η καμωμένη από γλυκάνισο κι ασήμι

λάμπει πάνω στις σκεπές

Ασήμι από ρυάκια και καθρέφτες

Γλυκάνισο των άσπρων μηρών σου.

 

Πεθαίνουν τα κλαριά από αγάπη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αύγουστος

αντικριστά

η  ζάχαρη

και τα ροδάκινα.

Κι ο ήλιος

το απομεσήμερο

κουκούτσι σε καρπό.

 

Φυλαει προσεχτικά

το καλαμποκίσιο στάχυ

το γέλιο του

σκληρό και κίτρινο.

 

Αύγουστος

Μαύρο ψωμί

τρώνε τα παιδιά κι υπέροχο φεγγάρι.

Βιβλιογραφία και Πηγές

Φρ. Γκ. Λορκα
ΠΟΙΉΜΑΤΑ
ΝΈΑ ΕΠΟΧΉ
ποιητική ανάπλαση Γ. Σκούρτης

ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
μετάφραση Ανδρέας Αγγελάκης
Εκδοσεις Καστανιώτη.

FEDRICO GARCIA LORCA
ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΑ

Εκδόσεις Εκάτη
Μετάφραση και σημειώσεις
Κοσμάς Πολίτης- Ρήγας Καπάτος

About furdenkommunismus (131 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Στη Μνήμη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: