τελευταία νέα σε τίτλους

Προς τις φίλες και τους φίλους του αρχείου Lukács

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,039 other followers

Φωτογραφία με το άγαλμα

Καταχωρήθηκε στις 23-5-2019 στις 19:11. Την μετεφραση της ανακοίνωσης εκανε ο Φιλιππος απο εδω: https://www.lana.info.hu/en/2019/05/23/to-the-friends-of-the-lukacs-archive/

Φίλες και φίλοι,

Μετά την έκδοση της τελευταίας μας δήλωσης (17 Ιουνίου 2018) – στην οποία εκφράσαμε την ελπίδα μας για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών (HAS) και του Κέντρου Βιβλιοθηκών και Πληροφοριών του (LIC) – η κατάσταση στο Αρχείο Lukács (LAK) δεν έχει αλλάξει, παραμένει κλειστό. Τα χειρόγραφα του Lukács και η προσωπική του βιβλιοθήκη δεν βρίσκονται εκεί. Η υποσχεθείσα ανακαίνιση του διαμερίσματός του δεν έχει αρχίσει και πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Επιπλέον, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά από την επίθεση της ουγγρικής κυβέρνησης κατά της HAS, που ήταν κάτοχος της κληρονομιάς του Lukács, απειλώντας με λουκέτο ένα μεγάλο αριθμό από κατά κύριο λόγο, αυτόνομα ερευνητικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, είναι πλέον αβέβαιο εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του LAK.

Φαίνεται, πως αν και κανείς σήμερα δεν είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψη του ότι το κλείσιμο του LAK θα οφελούσε με κάποιο τρόπο την HAS, η τελευταία, ενδέχεται να μη κάνει περαιτέρω βήματα προς μια αποδεκτή επίλυση των διαφορών που αφορούν τις σχέσεις της με το LAK. Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Διευθυντής του LIC (ως διανομέας της κληρονομιάς) κάλεσε τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ιδρύματος Αρχείου Lukács (LAIF) σε μια συνάντηση. Κατά τη διάρκειά της, υποσχέθηκε την επαναλειτουργία του LAK καθώς και την ανακαίνιση και τον τεχνικό εκσυγχρονισμό του ως επιστημονικό εργαστήριο. Παρ ‘όλα αυτά, πριν από λίγες εβδομάδες πληροφόρησε το LAIF ότι ο Πρόεδρος της HAS δεν θα επέτρεπε την ανακαίνιση. Η Πρόεδρος του LAIF αναγνώρισε το γεγονός και ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή να την ενημερώσει σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία του με βάση τις διαπραγματεύσεις του Φεβρουαρίου. Ο Γενικός Διευθυντής εξέλαβε την έρευνα ως αδικαιολόγητη παρέμβαση σε ό,τι θεωρεί τις «εσωτερικές υποθέσεις του LIC» και κατέληξε την απάντησή του ως εξής: «Θα πρέπει να περιμένετε με υπομονή τις εξελίξεις. Αν κολλήσουμε κάπου- και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας – θα σας ενημερώσουμε».

Η υπόθεση φαίνεται καταστροφική για το LAK: αν και δεν σκοπεύουμε να σπάσουμε τους δεσμούς μας με τον κάτοχο της κληρονομιάς του Αρχείου Lukács, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Το LAIF, φυσικά και δεν παραιτείται από τους πρωταρχικούς του στόχους. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε άλλο. Δεδομένης της κατάστασης, θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό μας καθήκον είναι να λάβουμε υποστήριξη για τη δημοσίευση των κειμένων και των γραπτών του Lukács και να οργανώσουμε μια κοινότητα ερευνητών

Λόγω των απειλητικών επιθέσεων κατά του LAK και της ακαδημαϊκής ελευθερίας – ακόμη και κατά της HAS – πρέπει να εργαστούμε για την ενθάρρυνση και στήριξη της έρευνας πάνω στα γραπτά του Lukács ακόμα και χωρίς το παραδοσιακό θεσμικό υπόβαθρο. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους φίλους και τις φίλες του LAIF, εκείνες τις οργανώσεις και τους ανθρώπους – οι οποίοι εκτός από την αλληλεγγύη τους, σκοπεύουν να στηρίξουν οικονομικά το έργο μας – να συμβάλλουν στις δαπάνες του LAIF και στην υλοποίηση των σχεδίων μας. Όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές μας μπορούν να παρακολουθούν τις ενημερώσεις σχετικά με τις δωρεές, τη χρήση τους και τις δεσμεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει με τη βοήθειά τους, στον ιστότοπο του LAIF (www.lana.info.hu). Η ενημέρωση θα ξεκινήσει κατά τη πρώτη επέτειο από το κλείσιμο του LAK. Εφόσον ο ιστότοπος λειτουργεί και το περιεχόμενό του ενημερώνεται συνεχώς από τους εθελοντές μας, παρακαλούμε να είστε υπομονετικοί με τις ενημερώσεις.

Οι επιλογές υποστήριξης είναι μέσω PayPal ή τραπεζικής μεταφοράς:
Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány
IBAN: HU90 1070 0691 6987 0820 5110 0005
Κωδικός SWIFT: CIBHHUHB
Τράπεζα: CIB Bank
Βουδαπέστη, 23 Μαΐου 2019

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για την απάντηση και την υποστήριξή σας.
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του LANA,
Ágnes Erdélyi
Πρόεδρος.

1 Trackback / Pingback

  1. To the Friends of the Lukács Archive

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: