τελευταία νέα σε τίτλους

Εκτέλεση της Έθελ Ρόζενμπεργκ -19 Ιουνίου 1953

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,861 other followers

Αν και έδρασαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, τα ονόματα Ethel και Julius Rosenberg παραμένουν οικεία στους περισσότερους Αμερικανούς. Εκτελέστηκαν στις 19 Ιουνίου 1953, μετά από την καταδίκη τους για συνωμοσία και προδοσία, οι Ρόζενμπεργκ ήταν στο επίκεντρο μιας από τις πιο διάσημες και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις κατασκοπείας του εικοστού αιώνα. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, ο ρόλος της Έθελ παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της όλης υπόθεσης.

Παρά τον διάσημο θάνατό της, η Ethel Rosenberg δεν είχε έναν βίο πολιτικού ακτιβισμού. Γεννημένη από Ρώσους μετανάστες στην Lower East Side της Νέας Υόρκης το 1915, η νεαρή Έθελ ήλπιζε για καριέρα στο θέατρο ή τη μουσική. Αν και κατέληξε να εργάζεται νωρίς αντί να πάει σε κολλέγιο μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο το 1931, σπούδασε πειραματικό θέατρο στο Clark Settlement House και επίσης σπούδασε μουσική. Εντάχθηκε στο Schola Cantorum, μια φωνητική ομάδα που εμφανίστηκε στο Carnegie Hall και στο Metropolitan Opera House. Ακόμη, και καθώς διατήρησε το όνειρο μιας μουσικής καριέρας, η δουλειά της σε μια ναυτιλιακή εταιρεία την οδήγησε σε μια νέα κατεύθυνση.

Στην δουλειά της, η Ethel Rosenberg συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους συνδικαλιστές και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εξερευνώντας τη ριζοσπαστική πολιτική φιλοσοφία μέσω της μουσικής και του θεάτρου, καθώς και τις βραδινές συζητήσεις, κατέληξε να συμφωνεί με πολλούς στόχους του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως η καταπολέμηση του φασισμού και του ρατσισμού και η στήριξη των εργατικών συνδικάτων. Όταν οι εργαζόμενοι στην ένωσή της κάλεσαν απεργία το 1935, ήταν ένα από τα τέσσερα μέλη της απεργιακής επιτροπής. Συνέχισε να τραγουδά, και μάλιστα ήταν σε μια παράσταση στο όφελος της Ένωσης Ναυτικών που γνώρισε τον Julius Rosenberg. Παντρεύτηκαν το 1939. Μετά τον γάμο τους, ο Julius παρέμεινε ενεργός στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά η Ethel άφησε την πολιτική και τη μουσική πίσω για να επικεντρωθεί στην ανατροφή των δύο γιων τους.

Μετά τη σύλληψη ενός γιατρού που γεννήθηκε στη Γερμανία και εργάστηκε στο Manhattan Project για να αναπτύξει την ατομική βόμβα των ΗΠΑ, μια σειρά αποκαλύψεων οδήγησε τον Ιούνιο του 1950 στη σύλληψη του Julius Rosenberg ως κατάσκοπο του ατομικού προγράμματος. Η σύλληψη της Ethel ακολούθησε τον Ιούλιο. Το ζευγάρι καταδόθηκε από τον νεότερο αδελφό της Ethel, τον David Greenglass, προφανώς για να προστατέψει τη δική του γυναίκα από τη δίωξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ethel κρατούνταν κυρίως για να αναγκαστεί ο σύζυγός της να αποκαλύψει άλλα ονόματα και πληροφορίες.

Στις 29 Μαρτίου 1951, μετά από μια δίκη υψηλού προφίλ, οι Ροζενμπεργκ καταδικάστηκαν για προδοσία, με τη μορφή διέλευσης ατομικών μυστικών στη Ρωσία. Η άρνηση της Ethel να εκπληρώσει έναν στερεοτυπικό θηλυκό ρόλο, ξεσπώντας δηλαδή σε δάκρυα κατά τη διάρκεια της δίκης, αποδόθηκε στον δημόσιο λόγο ότι ήταν ανέντιμη και περισσότερο προσκολλημένη στον κομμουνισμό απ’ ότι στα παιδιά της. Ο στωικισμός της μπορεί να συνέβαλε στη καταδίκη της ένορκης επιτροπής 11 ανδρών και μιας γυναίκας εναντίον της.

Το παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο ήταν επίσης σαφής παράγοντας. Αναφέροντας τη θανατική ποινή, ο δικαστής Irving Kaufman χαρακτήρισε το έγκλημα των Ροζενμπεργκ ως “χειρότερο από τη δολοφονία … καθώς προκαλεί την κομμουνιστική επιθετικότητα στην Κορέα”, κατηγορώντας τους έτσι για τον κορεατικό πόλεμο. Η καταδίκη και η ποινή ακολούθησαν μια μακρά σειρά προσφυγών.
Αν και αρκετές αριστερές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν για την ετυμηγορία, οι εβραϊκές οργανώσεις ήταν εμφανώς απούσες στην υπεράσπιση των Ροζενμπεργκ. Η δημόσια καταδίκη των Ροζενμπεργκ, που κατασκεύασε μια γενική ταύτιση των Εβραίων με αριστερές διεκδικήσεις και η σκιά του Μακαρθισμού, έκαναν πολλούς Εβραίους να φοβούνται ότι η δική τους νομιμοφροσύνη ήταν υπό λεπτομερή έλεγχο. Κάποιες ηγετικές εβραϊκές φιγούρες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, δημοσίως υποστήριξαν την ετυμηγορία.

Μετά από αποτυχημένες προσφυγές για επιείκεια στον Πρόεδρο Truman και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Eisenhower, οι Ροζενμπεργκ εκτελέστηκαν στις 19 Ιουνίου 1953. Η Ethel ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που θα εκτελεστεί ποτέ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Προς το τέλος, και οι δύο Ρόζενμπεργκ επέμειναν στην αθωότητά τους. Τα έγγραφα που αποσπάστηκαν πρόσφατα τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Ρωσία δείχνουν ότι αν και ο Julius Rosenberg ήταν πιθανώς ένοχος, ο ρόλος της Ethel σε οποιαδήποτε συνωμοσία ήταν πολύ μικρός.

Ενώ η επιστημονική συζήτηση για την υπόθεση Rosenberg συνεχίζεται ακόμη, τα ονόματά τους παραμένουν ένας λύδια λίθος για πολλούς. Ο συγγραφέας θεάτρου και ταινιών Tony Kushner, για παράδειγμα, πρόσφερε μια ισχυρή απεικόνιση της δύναμης και της ανθρωπιάς της Ethel Rosenberg στην παραγωγή του «Angels in America». Το «Heir to an Execution» (2004), ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ της εγγονής των Ρόζενμπεργκ, Ivy Meeropol, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα συγκινητική απεικόνιση του πώς η Ethel αντιμετώπισε τη σύλληψή της, τη δίκη και την εκτέλεση.

Πηγές:

Jewish Women in America: An Historical Encyclopedia, pp. 1174-1176; Marjorie Garber and Rebecca Walkowitz, eds., Secret Agents: The Rosenberg Case, McCarthyism, and Fifties America (New York, 1995); Ilene Philipson, Ethel Rosenberg: Beyond the Myth (New York, 1988); Ronald Radosh and Joyce Milton, The Rosenberg File: A Search for the Truth (New York, 1983); Joseph Sharlitt, Fatal Error: The Miscarriage of Justice that Sealed the Rosenbergs’ Fate (New York, 1989); Los Angeles Times, March 30, 1951; New York Times, April 6, 1951, June 20, 1953; Chicago Daily Tribune, October 14, 1952, June 20, 1953.

Πρωτότυπο άρθρο: https://jwa.org/thisweek/jun/19/1953/ethel-rosenberg?fbclid=IwAR3eklssHYaSy8WQWskDK3LtFkzUrlpWb4R9T8u5vsEcAYNb2ndItwGO9BM (τελευταία επίσκεψη: 17.6.2019)

Την μετάφραση για το Shades έκανε ο Σταμάτης Τσούμαρης

About furdenkommunismus (58 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: