τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #44» “Οι γυναίκες του μπλοκ 10 – Ιατρικά πειράματα στο ‘Αουσβιτς”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Κυκλοφόρησε και στα ελληνικά το βιβλίο του Hans -Joachim Lang (γερμανού δημοσιογράφου, ιστορικού και καθηγητή Εμπειρικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν), με τίτλο : «Οι γυναίκες μπλοκ 10 – Ιατρικά πειράματα στο ‘Αουσβιτς» από τις εκδόσεις University Studio Press.

Το σημαντικό αυτό βιβλίο πραγματεύεται το εφιαλτικό σκηνικό του «Μπλοκ 10» εντός του οποίου έλαβαν χώρα εγκληματικά «ιατρικά» πειράματα των ναζί, με θύματα νεαρές εβραίες γυναίκες κρατούμενες του στρατοπέδου του ‘Αουσβιτς.

«….Στο μπλοκ 10 είχαν πεθάνει λόγω των ενέσεων, ή από δευτερεύουσες μολύνσεις ύστερα από μια ανάλογη επέμβαση: Η Γκρέτα Μόουζες, το γένος Ρόζε 33 ετών από το ‘Αμστερνταμ το Νοέμβριο του 1943, η Ολλανδέζα Χάνα «Κόνι» Φράνσμαν συνεργάτιδα του περιοδικού μόδας «Κάλκερ», η Χερμίνε «Μίμι» Μπον, το γένος Χέρτς, 25 ετών, η Ολλανδέζα Άννι Ζαγκούρσκι γεννημένη στην Πολωνία, η Γερίνα Κάσμαν γεννημένη το 1907 στη Γαλλία, …η Βερολινέζα δρ. Λιχνενστάιν, η Ελληνίδα Σολ Στρούμσα…».

Το πέτρινο κτίριο μέσα στο στρατόπεδο με την ονομασία «μπλοκ 10» διαρρυθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα 1942-1945 ως ιατρικό εργαστήριο για τα πειράματα του καθηγητή γιατρού Κάρλ Κλάουμπεργκ και συνεργατών του. Μέσα σε αυτό υπέβαλαν σε αναγκαστική στείρωση χωρίς εγχείρηση, με ακτίνες Ραίντγκεν, ή με έγχυση τοξικού υγρού μέσα στις σάλπιγγες τους, νεαρές γυναίκες απ’ όλες τις κατακτημένες, από τους ναζί, χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνίδες εβραίες, στην πλειοψηφία τους από τη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι το μοναδικό βιβλίο στα ελληνικά που αναφέρεται σε αυτά τα φρικιαστικά πειράματα. Κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο της Μπενβενίστε Ρικα με τίτλο: “Λούνα, δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας” από τις εκδόσεις Πόλις, που καταγράφει την προσωπική εμπειρία της Λούνας μιας νεαρής Σεφαραδίτισας από τη Θεσσαλονίκη που έζησε τα βασανιστήρια στο Μπλοκ 10.

Το Μπλοκ 10 στο ‘Αουσβιτς δημιουργήθηκε με την συγκατάθεση του Χίμλερ. Εκεί, παρά τις αντίθετους ισχυρισμούς του ιθύνοντος «γιατρού» Κλάουμπεργκ κατά τη σύλληψη του το 1955 – έγινε μετά από μήνυση θύματος του, αλλά ο ίδιος πέθανε πριν περάσει από δίκη – οι νεαρές γυναίκες υπέφεραν τα πάνδεινα, αποστερήθηκαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί και αρκετές πέθαναν από τις επιπλοκές και από τις παρενέργειες των τοξικών ουσιών που δέχθηκαν με ενέσιμη μορφή μέσα στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.

«Στο μπλοκ 10 υποβλήθηκαν σε πειράματα περίπου οκτακόσιες εβραίες, από αυτές λιγότερες από τριακόσιες επέζησαν» σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, Hans -Joachim Lang. Από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που υποβλήθηκαν σε πειράματα στο μπλοκ 10, πολλές ήταν Εβραίες από τη Θεσσαλονίκη και είχαν μεταφερθεί με τις γνωστές σιδηροδρομικές «αποστολές του θανάτου» ανάμεσα στους σαράντα έξι χιλιάδες και πλέον θεσσαλονικιούς εβραίους, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα κρεματόρια του ‘’Αουσβιτς – Μπιργκενάου.

Ένα ακόμη έναυσμα που οδήγησε τον κ. Λαγνκ να αναζητήσει την ελληνική πλευρά της τραγωδίας του μπλοκ 10 ήταν ένα άλλο αλλόκοτο «επιστημονικό» πείραμα με θύματα εβραίους, το οποίο και περιγράφει σε προηγούμενο βιβλίο του. Αυτό ήταν η διαβόητη «συλλογή σκελετών» του ελβετογερμανού ανατόμου στο Στρασβούργο, Αουγκούστ Χιρτ. Ο Χιρτ είχε ζητήσει τη μεσολάβηση του Χίμλερ για να σταλούν στο ινστιτούτο ανατομίας που διηύθυνε σκελετοί εβραίων, προφανώς για να τους συγκρίνει με… σκελετούς Αρίων… Οι ναζιστικές αρχές επέδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να πραγματοποιήσουν το αίτημα του, θανατώνοντας με αέριο 29 γυναίκες και 57 άνδρες κρατουμένους και στέλνοντας στον καθηγητή Χιρτ τα «άθικτα» πτώματα τους για «έλεγχο και ταξινόμηση»… Η ταυτότητα των θυμάτων παρέμενε άγνωστη από τη Δίκη της Νυρεμβέργης και τελικώς έγινε γνωστή χάρη στις έρευνες του συγγραφέα Hans -Joachim Lang, ο οποίος τότε αγνοούσε την ύπαρξη του «μπλοκ 10».

πηγή πληροφοριών της δημοσίευσης το άρθρο: https://www.documentonews.gr/article/oi-gynaikes-toy-mplok-10-iatrika-peiramata-sto-aoysbits-oi-ebraies-ths-oessalonikhs-poy-epesan-thymata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: