τελευταία άρθρα σε τίτλους

Το ΚΚΕ, ο πράκτορας του Σόρος και οι υπόλοιποι…. (ένα κείμενο σχετικά με τις εκλογές)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ένα κόμμα που υποστηρίζει ότι έχει μια στοιχειώδη μαρξιστική ανάλυση της πραγματικότητας, θα είχε χιλιάδες λόγους να κάνει κριτική και να ξεσκεπάσει την ουσία της πολιτικής ενός κόμματος σαν αυτό του κυρίου Βαρουφάκη. Κάτι τέτοιο πραγματικά δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο για κάποιον που έχει μια βασική γνώση των πολιτικών θέσεων αυτού του κόμματος, ή έστω έχει παρακολουθήσει κάποιο από τα show του κυρίου Βαρουφάκη σε ένα από τα θέατρα κάποιας μεγάλης Ευρωπαϊκής μητρόπολης. Για κάποια/ον με μαρξικό background δεν θα υπήρχε καμία αδυναμία στο να κριτικάρει τις βασικές πολιτικές θέσεις ενός ανθρώπου που δηλώνει ότι σε “στιγμές κρίσης τα συμφέροντα της εργατικής τάξης συγκλίνουν με αυτά του κεφαλαίου”, ενός κόμματος που δηλώνει φιλελεύθερο κ.ο.κ. Ένας κομμουνιστικός φορέας με στοιχειώδη ανάλυση θα μπορούσε να το πάει και πολύ παραπέρα, να διεισδύσει και να ξεσκεπάσει τον κύριο Βαρουφάκη αναλύοντας το τί σημαίνει να έχεις ψευδαισθήσεις για ένα νεο-κεϋνσιανισμό σήμερα, όπως προκύπτει από την ανάλυση και το εκλογικό πρόγραμμα του ΜεΡα 25 για τις βασικές κατηγορίες της πολιτικής οικονομίας και την καπιταλιστική κρίση.

Αυτά όμως φαίνεται να είναι “ψιλά γράμματα” για το ΚΚΕ και τον γραμματέα του κύριο Κουτσούμπα, που αντί μιας τέτοιας στάσης επέλεξε για ακόμα μια φορά να φλερτάρει με την ακροδεξιά πολιτική ατζέντα, μήπως και χαϊδέψει μερικά αυτιά ψεκασμένων ακροδεξιών ψηφοφόρων. Αντί για μια αξιοπρεπή ανάλυση λοιπόν, ο κύριος Κουτσούμπας σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, επέλεξε να κάνει επίθεση στο Βαρουφάκη δηλώνοντας τα εξής: «Σήμερα εμφανίζεται ο Βαρουφάκης που ουσιαστικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, ο εμπνευστής, ως άνθρωπος του Σόρος μέσα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του να λέμε την τρόικα ‘θεσμούς’, το μνημόνιο ‘συμφωνία’ και να τους λέμε ‘εταίρους’». Αυτό εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του, περισσότερα μαργαριτάρια του κυρίου Γ.Γ μπορείτε να βρείτε και στο βίντεο στο τέλος του κειμένου.

Πράκτορας του Εβραίου Σόρος και ο κύριος Βαρουφάκης. Δεν το ακούσαμε από το στόμα κάποιου νεοναζί υποψηφίου της χρυσής αυγής ή της Ν.Δ, αλλά από το στόμα του Γ.Γ ενός κόμματος που θέλει ακόμα να τιτλοφορείται ως κομμουνιστικό. Γι’ αυτό εδώ, δεν μιλάμε για κάποιου είδους γκάφα του ΚΚΕ, αλλά για συνειδητή αποστασία από τις βασικές αρχές της κομμουνιστικής θεωρίας ή πολύ περισσότερο, για την ίδια την αντικομμουνιστική πολιτική.

Για την ουσία των αντιμνημονιακών φαιο-κόκκινων μετώπων και γιατί αυτά αφήνουν άθικτη την καπιταλιστική κυριαρχία έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, το ίδιο και για τον αγοραίο (φετιχιστικό) αντικαπιταλισμό και την επικινδυνότητά του. Θα ξαναγράψουμε ακόμα μια φορά σήμερα, γιατί τα πράγματα όσο πάνε και σοβαρεύουν ακόμα περισσότερο. Το ΚΚΕ με αυτές τις δηλώσεις του Γ.Γ. ανακοινώνει το οριστικό του διαζύγιο με οτιδήποτε κομμουνιστικό. Αντί μιας σοβαρής κριτικής (και ταξικής) ανάλυσης για τις πολιτικές του ελληνικού καπιταλισμού σήμερα, των μετακινήσεων και συγκρούσεων ακόμα και ανάμεσα στους κύκλους του ελληνικού και του διεθνούς κεφαλαίου, επιλέγει να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού και αντισημιτικού βούρκου. Αντί να δει ότι ελληνικό (κυρίως) είναι το κεφάλαιο (μεγάλο και μικρομεσαίο) που τρίβει τα χέρια του σε αυτή τη χώρα, όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας, αντί να διατυμπανίσει ανοιχτά και ξάστερα ότι ο εχθρός βρίσκεται εδώ και είναι μέσα στην ίδια μας την χώρα, μπουρδολογεί για τον Σόρος.

Έτσι ακούμε από τον Γ.Γ, ότι ήταν δουλειά του Εβραίου Σόρος το τρίτο μνημόνιο και όχι αποτέλεσμα της κρίσης του ελληνικού και διεθνούς καπιταλισμού. Ακούσαμε ότι ο Βαρουφάκης είναι μαριονέτα του Σόρος. Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει (δηλαδή ότι ο Βαρουφάκης είναι άνθρωπος του Σόρος), να πούμε ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο Σόρος για οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα, και πολύ περισσότερο μετά και από την εκδίωξη του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου από την νεοφασιστική κυβέρνησης της Βουδαπέστης, που χρηματοδοτούσε ο οργανισμός που είναι πρόεδρος. Ο Σόρος είναι αλήθεια ότι εκπροσωπεί μια πιο “σοσιαλδημοκρατική και φιλανθρωπική αντίληψη” για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η καπιταλιστική κυριαρχία – που κυρίως – χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ελάχιστα μας ενδιαφέρει και εμάς, αν όχι καθόλου, εάν ο κύριος Βαρουφάκης γνώρισε κάποτε τον Σόρος. Όσοι σήμερα σπέρνουν την σύγχυση περί σκοτεινών κύκλων εξουσίας, της επίσης σκοτεινής κυριαρχίας κάποιων εβραίων πλουτοκρατών, της προσωπομορφοποίησης του κεφαλαίου, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τον νεοφασισμό και τον αντισημιτισμό.

Έχουμε επισημάνει και άλλες φορές ότι αυτή η “επίθεση” στο χρήμα και το αφηρημένο, στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και τον φορέα της πραγμοποιημένης αξίας, γίνεται πάντα από την σκοπιά της υπεράσπισης του “καλού” πατριωτικού κεφαλαίου. Μια τέτοια “ανάλυση” αφήνει άθικτες τις βασικές κατηγορίες του καπιταλισμού και στρώνει τον δρόμο με ροδοπέταλα σε μια φετιχιστική εκδοχή αντικαπιταλισμού, εθνικοσοσιαλιστικής κοπής.

Η δήλωση αυτή του γραμματέα του ΚΚΕ όμως δεν είναι η μόνη απόδειξη ότι το κόμμα αυτό έχει πάρει διαζύγιο ακόμα και με την λέξη κομμουνισμός. Η όλη του στάση το προηγούμενο διάστημα δείχνει μια πιο σοβαρή και ποιοτικά δεξιά στροφή αυτού του κόμματος, κατά κάποιο τρόπο, σε απόλυτη σύμπλευση με την παραπέρα αντιδραστική νεοφασιστική πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που το ΚΚΕ έχει στις γραμμές του μια Λιάνα Κανέλλη που πρόσφατα μάλιστα δήλωσε ότι ο μακεδονομάχος στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος είναι η μούσα του “ελληνικού λαού” ή ότι οι κομμουνιστές θα μπουν στη πρώτη γραμμή ακόμα και άοπλοι ενάντια στους Τούρκους. Η ενσωμάτωση του ΚΚΕ στην κυρίαρχη εθνική ιδεολογία είναι δυστυχώς δεδομένη. Η στάση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το Μακεδονικό και μια σειρά άλλα θέματα είναι πραγματικά ζοφερή. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πολλές άλλες πλευρές της πολιτικής του κόμματος αυτού, όπως το να μας διευκρινίσει τι εννοεί με τις έννοιες “λαϊκή οικονομία” και “λαϊκό κράτος”, κάτι που σε εμάς τους καχύποπτους θυμίζει τους Λασαλικούς, στους οποίους έκανε κριτική ο Μαρξ.

Όσο για τους υπόλοιπους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι άμαζες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις γίνονται με μια κυρίαρχη πασπαρτού πολιτική όχι αριστερότερης του ΚΚΕ. Η αντίληψη για τις “μεγάλες τράπεζες” και τους “τοκογλύφους” (ή το κράτος δολοφόνο) που δοκιμάζουν τον ηρωικό ελληνικό λαό και την λαϊκή οικογένεια είναι μια από τις χαρακτηριστικές πλευρές της “αντικαπιταλιστικής” τους ατζέντας. Μια από τα ίδια δηλαδή. Μόνο που η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές της εκλογές, κάτι που δίνει με τη σειρά του την εξουσία στην φασίζουσα δεξιά της ΝΔ, δεν θα τους αποφέρει κανένα όφελος και αυτό γιατί η στρατηγική που εκφράζουν στην πραγματικότητα έχει την ίδια ρίζα με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν πραγματικά εύκολο να πούμε ότι η αριστερά σε αυτή τη χώρα έχει απλά σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε επίσης, είναι ότι απουσιάζει εντελώς η οποιαδήποτε μαρξική και υλιστική κριτική της σημερινής πραγματικότητας. Όσοι από δαύτους (από τους τροτσκιστές, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι την αριστερο-εθνικιστική ΛΑΕ) προπαγανδίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την εθνικοποίηση των τραπεζών, την κοπή εθνικού νομίσματος και την αντίσταση στους διεθνείς τοκογλύφους, τόσο εμείς δεν θα μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε εντός του ανταγωνιστικού κινήματος. Ειδικότερα για τη ΛΑΕ, θα λέγαμε ότι ακολουθεί μια γραμμή φετιχισμού του εθνικού νομίσματος το όποιο αναγάγουν ως αντικαπιταλιστικό μέσο, στρατηγική που ακολουθούν και άλλα εθνικιστικά κόμματα όπως το ΕΠΑΜ. Οι “αριστερές” δράσεις τους δεν σταματάνε εκεί: κατέβηκαν σε εθνικιστικό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό και έκαναν εμφάνιση στο κανάλι Σπαρτιάτες. Αυτή είναι και μια συνεπής γραμμή υπεράσπισης της στρατηγικής του “αγνού πατριωτικού κεφαλαίου” και της εθνολαϊκής πολιτικής γενικότερα. Σε αυτό το σημείο και για να προλάβουμε μερικούς που κάνουν κριτική στο ΚΚΕ από την σκοπιά υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσουμε ότι αμφότεροι έχουν εμπλακεί σε κυβερνητικές συμμαχίες με δεξιά κόμματα, σε κρίσιμες μάλιστα στιγμές για τον καπιταλιστικό σχηματισμό, με στόχο-αποτέλεσμα την προστασία ιδιοκτησιακών συμφερόντων στην μια περίπτωση, διάσωση του εθνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην άλλη. Αυτό, δεν μπορούν να το ξεχνούν διάφορα “προοδευτικά” blog που η κριτική τους ξεκινά στην προάσπιση ιδιωτικών συμφερόντων (πότε εντός και πότε εκτός Ε.Ε.) και σταματά στον “προοδευτικό” αλλά καθόλου για αυτούς, αυταρχικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός ηγεμονικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Για το τέλος αυτού του κειμένου αφήσαμε το κόμμα του Βαρουφάκη, μόνο και μόνο για να υπενθυμίσουμε σε όσες/ους μας διαβάζουν και εδώ, ανάλογες δηλώσεις του με αυτές του κυρίου Γ.Γ του ΚΚΕ. Να μην ξεχνάμε ότι και ο Βαρουφάκης κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι η αποπομπή του έγινε από τον Σόρος. Συγκεκριμένα ο Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή του τον Ιούλιο του 2015. «Η σχέση μου με τον Σόρος περιορίζεται σε αυτό το τηλεφώνημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ουγγροαμερικανό μεγιστάνα: «έχει κάνει κάποια καλά, αλλά και κάποια περίεργα πράγματα». Να θυμίσουμε επίσης ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του κ. Βαρουφάκη φιγούραρε μια μεγάλη αντισημίτρια, η κ. Σακοράφα.

Να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το κείμενο δεν σκοπεύουμε να επεκτείνουμε περισσότερο σε μια συνολική ανάλυση, γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει συλλογικά από όσους/ες θεωρούν ότι δεν υπάρχει ίχνος κομμουνιστικού προγραμματικού λόγου στην εποχή μας. Σκόπιμα λοιπόν, αφήνουμε για την ώρα, αυτή τη συζήτηση γιατί είμαστε σίγουροι/ες, ότι αυτή θα ανοίξει μαζί με όσους/ες πλέον κατανοούν τα αδιέξοδα. Χωρίς αμφιβολία, έρχεται η πολιτική κατάρρευση της παραδοσιακής αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτή η συγκυρία ελπίζουμε να είναι μια συγκυρία μετακινήσεων και επαναπροσδιορισμού.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν δεν πρέπει να γελαστεί κανένας/καμιά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την κριτική και την συσπείρωση δυνάμεων σε μια ανταγωνιστική κατεύθυνση. Σε αυτόν τον αγώνα σίγουρα θα συναντηθούμε με χιλιάδες νέους ανθρώπους. Ατομικότητες και συλλογικότητες που αντιλαμβάνονται το τέλος μιας εποχής και της συνέχισης της σκληρής επίθεσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτός θα είναι και ο κόσμος που θα στελεχώσει το κομμουνιστικό κίνημα του 21ου αιώνα.

Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Παραπομπή με το βίντεο με τον κ. Κουτσούμπα

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Το ΚΚΕ, ο πράκτορας του Σόρος και οι υπόλοιποι…. (ένα κείμενο σχετικά με τις εκλογές) | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: