τελευταία νέα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #45» Η ιστορία του Ηρακλής Αρναούτη, ενός μαχητικού κομμουνιστή στις ΗΠΑ.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Ο Πρωταγόρας στο στρατόπεδο στη Χάβρη της Γαλλίας, όπου κρατήθηκε μετά την Ισπανία.

Ο Ηρακλής Αρναούτης γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1904 στην Κοίτα της Μέσα Μάνης στη Λακωνία. Μετά την αποφοίτησή του από το Σχολείο Ραδιοτηλεγράφων στον Πειραιά, υπηρέτησε σε ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο και δραστηριοποιήθηκε στο ραδιοτηλεγραφικό σωματείο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά που ξεκίνησε το 1936, απειλήθηκε η ζωή του και εισήλθε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια κατατάχθηκε εθελοντικά στις διεθνείς ταξιαρχίες (αμερικάνικη ταξιαρχία Lincoln) και αναχώρησε για την Ισπανία που μαινόταν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Στην Ισπανία, υπηρέτησε ως πολιτικός κομισάρης και πολέμησε στις μάχες του Γιάραμα και του Έβρο, μεταξύ άλλων. Εκεί τραυματίστηκε στο κεφάλι κάτι που τον ταλαιπώρησε αρκετά και αργότερα. Στο τέλος του εμφυλίου πολέμου κρατήθηκε σε στρατόπεδο στη Χάβρη της Γαλλίας. Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου, κατατάχθηκε οικειοθελώς στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και υπηρέτησε από τις 18 Μαρτίου 1943 έως τις 25 Ιουλίου 1945. Στη συνέχεια, έγινε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του κλάδου των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών της μαχητικής Κομμουνιστικής οργάνωσης O.E.N.O (Ομοσπονδία Οργανώσεων Ελλήνων Ναυτικών).

Ο Πρωταγόρας (πίσω σειρά, αριστερά) στην Ισπανία, 1939.

Η O.E.N.O. διοργάνωσε πολλές απεργίες και ενέργειες που οδήγησαν στη βελτίωση των άθλιων συνθηκών εργασίας στα ελληνικά εμπορικά πλοία. Μέλη της αντιμετώπισαν συλλήψεις από την αστυνομία των Η.Π.Α, καθώς και επιθέσεις από τα τσιράκια των πλοιοκτητών.

Για τις δραστηριότητες αυτές, ο Ηρακλής Αρναούτης έλαβε, ερήμην, τη θανατική ποινή από την ελληνική κυβέρνηση, στερήθηκε της ελληνικής ιθαγένειας και του απαγορεύτηκε η είσοδος στα ελληνικά πλοία. Ως εκ τούτου, άλλαξε το όνομα του σε Πρωταγόρα, για να προστατεύσει τους συγγενείς του στην Ελλάδα που τους παρενοχλούσε τακτικά η αστυνομία λόγω των δραστηριοτήτων του.

Ο Αρναούτης ήταν και ενεργό μέλος της ελληνικής εργατικής οργάνωσης Spartakus στη Νέα Υόρκη και υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας της οργάνωσης Empros (Forward). Η σύζυγός του, Σόφι, ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ. Λόγω της γενικευμένης τρομοκρατίας κατά την εποχή του McCarthy, η οικογένεια μετακόμισε στην Πολωνία το 1953 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1967. Μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, ο Ηρακλής Αρναούτης δραστηριοποιήθηκε στην «Επιτροπή Ελευθερίας και Δημοκρατίας για την Ελλάδα» κατά τη διάρκεια της χούντας (1967-1974 ). Πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1970. 

πηγή πληροφοριών στα αγγλικά: https://skalalakonias.wordpress.com/2019/07/06/biographical-note-of-arnaoutis-heraklis-born-in-kitta-laconia/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: