τελευταία άρθρα σε τίτλους

Κανένας ρατσιστικός ακτιβισμός να μη μένει αναπάντητος*

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Δύο συνεχόμενες Παρασκευές -να το κρατήσουμε αυτό- η Αστυνομία παρενόχλησε Κερκυραίους Ρομά. Στις 19/7 προσήγαγε χωρίς να ζητήσει ταυτότητες 15 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδάκια από την πλατεία της Σπηλιάς, επειδή διανυκτέρευαν «στρωματσάδα». Στις 26/7 απόγευμα εκδίωξε οικογένεια Ρομά από την Πάνω Πλατεία μπροστά στα μάτια των Λευκών, κανένας από τους οποίους δεν αντέδρασε.

Θα σχολιάσουμε τα ρατσιστικά αυτά περιστατικά, γιατί ακόμα και από συζητήσεις με άτομα μέσα από την ίδια την κοινότητα των Ρομά, προκύπτει ότι ο ρατσισμός προς τους Ρομά είναι πολύ ισχυρός, σχεδόν νόμιμος.
Οι συζητήσεις αυτές αποφεύγουν να εστιάζουν στην παρανομία της αστυνομίας που δρα σαν τάγμα εφόδου, αλλά γρήγορα δικαιολογούν τον ακτιβισμό της, προβάλλοντας στερεότυπα ότι οι Ρομά κλέβουν, ενοχλούν ακόμα και «μας ντροπιάζουν» όταν ο ρατσισμός εσωτερικεύεται.

Η απέχθεια προς τους «Ρομά που στρώνουν στις πλατείες» δεν οφείλεται στην πράξη, αλλά στη «φυλή». Αν, για παράδειγμα, έστρωναν σεντόνια λευκοί Βορειοευρωπαίοι, οι Κερκυραίοι «όμοιοι» τους θα έτειναν να τους μιμηθούν. Στην απέχθεια προς τη φυλή οφείλονται και όλες οι γενικεύσεις που από στερεότυπα γρήγορα γίνονται διοικητικές πράξεις ή πογκρόμ.

Η σιωπή των Κερκυραίων Μπαλαμών στην καταφανή παραβίαση των δικαιωμάτων των συμπολιτών τους Ρομά, δεν είναι καλό μήνυμα. Στη γειτονική Ιταλία υπάρχει κυβερνητική πρόταση για καταγραφή των Ρομά και η δική μας κυβέρνηση δεν είναι από αυτές που θα αγνοήσουν τον ρατσιστικό ακτιβισμό, θεσμικό ή μη.

Η κρατική-κομματική υποδαύλιση του ρατσισμού που ακολουθείται από νομική κατοχύρωση είναι η ιστορική συνταγή που οδηγεί στα στρατόπεδα.

 

                                                                                                                                 Against AntiSemitism in Corfu

 

* το κείμενο μοιράστηκε στο κέντρο της πόλης τις 30/7/19 από μέλη της ομάδας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: