τελευταία νέα σε τίτλους

Γιατί η πολιτική ρητορική της κυρίας Ilhan Omar είναι επικίνδυνη και απειλητική για το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Γράφει ο ΕΜ

Η κυρία Ilhan Omar, γεννηθείσα στην Νιγηρία τo 1982, μουσουλμάνα, είναι μέλος του Κογκρέσο των ΗΠΑ ως αντιπρόσωπος της Μινεσότα, εκλεγείσα με το Δημοκρατικό-Εργατικό-Αγροτικό Κόμμα της Μινεσότα το οποίο συνδέεται εκλογικά και πολιτικά με το Δημοκρατικό Κόμμα. Συγχρόνως μαζί με την Rashida Tlaib, την Ayanna Pressley και την Alexandria Ocasio Cortez, επίσης μέλη του Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς, συναπαρτίζουν την λεγόμενη «Squad» (διμοιρία, καθώς πρόκειται για στρατιωτικό όρο) η οποία στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ ασχολείται με ζητήματα δικαιωμάτων, ταυτοτήτων και μειονοτήτων.

Από την αρχή της θητείας της η Omar φλέρταρε και συνεχίζει να φλερτάρει με το BDS (το μποϋκοτάζ κατά του Κράτους του Ισραήλ), ενώ μία από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής της ρητορικής είναι η πολεμική εις βάρος του Κράτους του Ισραήλ στο όνομα της αντίθεσης στην «κατοχή» και για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά και δεν έχουν και τόση πρωτοτυπία. Όπως αντίστοιχα είναι γνωστή η πολιτική υποκρισία των μεταμοντέρνας κοπής αριστερών πολιτευτών, όπως η Omar, η οποία εμφανίζεται ως υπέρμαχος των LGBTQA (και πάει λέγοντας) δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή «ποιεί την νήσσαν» για το ότι η Χαμάς συνιστά έναν από τους βασικούς φορείς καταστολής και καταπίεσης των εν λόγω κοινοτήτων.

Εκείνο, όμως, το οποίο παρουσιάζει μία ιδιαίτερη πρωτοτυπία στην αντι-Ισραήλ ρητορική της Οmar, είναι η εκ μέρους της ανακίνηση της κατηγορίας εις βάρος των Εβραίων και γενικά των «ξένων» περί «διπλής αφοσίωσης» (dual loyalty):

Πρόκειται για την κατηγορία την οποία χάλκευσαν οι πιο μιλιταριστικοί και σοβινιστικοί κύκλοι των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών εθνών-κρατών στα τέλη του 19ου αιώνα και η οποία αποτυπώνεται στον αντισημιτικό και αντικομμουνιστικό λίβελο των «Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών».

Σύμφωνα με αυτήν την κατηγορία οι Εβραίοι διακρίνονται από έλλειψη πατριωτισμού, καθώς είναι κοσμοπολίτες και διεθνιστές και υπηρετούν τα σχέδια της «παγκόσμιας σιωνιστικής συνομωσίας». Η κατηγορία κορυφώθηκε την περίοδο μετά την υπόθεση Ντρέυφους στην Γαλλία και εν όψει του Α΄ΠΠ. Κατά την διάρκεια του Α΄ΠΠ ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Γερμανίας διέταξε το λεγόμενο Judenzählung (την απογραφή των Εβραίων), προκειμένου να τεκμηριώσει την κατηγορία. Τα αποτελέσματα της απογραφής ήταν απογοητευτικά για την κατηγορία και έτσι δεν δημοσιεύθηκαν.

Aναπαράγοντας την κατηγορία της «διπλής αφοσίωσης» και της έλλειψης πατριωτισμού, η Oμάρ στις 27/2/2019, μιλώντας σε μία εκδήλωση σε ένα βιβλιοπωλείο, δήλωσε επί λέξει: «Θα ήθελα να μιλήσω για την πολιτική επιρροή σε αυτήν την χώρα η οποία λέει ότι είναι ΟΚ για τους ανθρώπους της να πιέζουν για πίστη σε μία ξένη χώρα» (για το βίντεο και την αποηχογράφηση ολόκληρης της ομιλίας της Ομάρ.

Η δήλωση αυτή ήταν πρωτοφανής και πλήττει με άμεσο τρόπο τα δημοκρατικά και συνταγματικά κεκτημένα των ΗΠΑ, μίας χώρας η οποία αποτελείται σε συντριπτική πλειοψηφία από μετανάστες τρίτων χωρών και έτσι αποδοκιμάσθηκε από κορυφαίους θεσμικούς φορείς της αμερικανικής δημοκρατίας, ενώ ως θλιβεροί συνήγοροι της Omar στάθηκαν οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Elizabeth Warren, Kamala Harris και Bernie Sanders. Η Omar υποχρεώθηκε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο ότι αναφερόταν όχι γενικά στους πολίτες με καταγωγή από τρίτες χώρες, αλλά στα λόμπι των οργανωμένων συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση η ρητορική της Omar η οποία εκδιπλώνεται από την θέση της εξουσίας, έχει άμεση αναφορά και σχέση με αντίστοιχους κατασταλτικούς λόγους (discourses) στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και πρακτικές βγαλμένες απευθείας από τα «πέτρινα» και τα «μολυβένια χρόνια». Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στις ΗΠΑ: από την αντικομμουνιστική υστερία του μακαρθισμού έως τα κατασταλτικά σχέδια του FBI κατά των Μαύρων Πανθήρων, στην Ελλάδα: από το εμφυλιοπολεμικό Τρίτο Ψήφισμα με το οποίο εκτελέσθηκαν, φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν ως «πράκτορες ξένων δυνάμεων» χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες της Εθνικής Αντίστασης και τον Αναγκαστικό Νόμο 375/1936 «περί τιμωρίας των εγκλημάτων κατασκοπείας και των εγκληματικών ενεργειών των απειλουσών την εξωτερικήν ασφάλειαν της χώρας» της μεταξικής δικτατορίας δυνάμει του οποίου εκτελέσθηκαν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, ο Πλουμπίδης, και διώχθηκε από την προχουντική κυβέρνηση Καραμανλή ο Γλέζος, έως τις ρητορικές και τις πρακτικές του ιταλικού, του γερμανικού και του γαλλικού κράτους εις βάρος των αυτόνομων κινημάτων μετά το 1968, κοκ.

Αλήθεια, τί και ποιό έθνος οραματίζεται η κυρία Ομάρ;

*Στην φώτο: συλλαμβανομενα μέλη του Group 43: μεταπολεμική αγγλική αντιφασιστική οργάνωση, αποτελούμενη από Άγγλους Εβραίους, βετεράνους του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έδρασε από το 1945 έως το 1950 κατά κύριο λόγο στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: