τελευταία νέα σε τίτλους

Oliver Cromwell, 25 Απριλίου 1599 – 3 Σεπτεμβρίου 1658

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Σαν σήμερα, 3 Σεπτέμβρη του 1658, πεθαίνει ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στο Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α’ και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658.

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, (στα σχολικά βιβλία ιστορίας αναφερόταν ως Κρόμβελ), (αγγλικά: Oliver Cromwell, 25 Απριλίου 1599 – 3 Σεπτεμβρίου 1658) ήταν Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο 1653-1658, ύστερα από την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α΄ της Αγγλίας και ύστερα από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συντηρητική Πουριτανική πολιτική που ακολουθούσε, καθώς και για την προσάρτηση της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στη Κοινοπολιτεία της Αγγλίας, καθώς και πολέμιος του Καθολικισμού.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τα 40 πρώτα χρόνια της ζωής του. Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1599 στο Χάντινγκτον του Κέμπριτζσαϊρ της Αγγλίας. Στις 22 Αυγούστου 1620 παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Μπούρσιερ, με την οποία απέκτησαν εννέα παιδιά, μεταξύ αυτών και τον Ρίτσαρντ, διάδοχό του στη διοίκηση της Αγγλίας. Το 1628 εξελέγη βουλευτής για το Χάντινγκτον μέχρι το 1629, ωστόσο η παρουσία του στη βουλή ήταν αδιάφορη, καθώς εκφώνησε έναν μόλις λόγο κατά του Αρμινιανιστή ιερέα Ρίτσαρντ Νηλ. Ο Κρόμγουελ συμμετείχε ενεργά στον Πρώτο Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Στις 30 Ιανουαρίου 1649, ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ εκτελείται και ο Όλιβερ Κρόμγουελ αναλαμβάνει την εξουσία, ωστόσο αναγνωρίζεται από τους Σκωτσέζους ως βασιλιάς ο γιος του Καρόλου Α΄, Κάρολος Β΄. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κρόμγουελ, ξεσπά ο Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος, με αφορμή την φορολόγηση από την Ολλανδία. Επίσης, επιδίωξε διώξεις των Καθολικών σε όλη τη Βρετανία, ενώ εξασφάλισε αποικίες στην Αμερική, καθώς και τη δημιουργία πολιτειών στην Αμερική, όπως η Βιρτζίνια και το Μέριλαντ. Γενικά, η πολιτική του χαρακτηρίστηκε ως συντηρητική. Ο Κρόμγουελ πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1658, ενώ υπάρχουν διάφορες φήμες πάνω στον θάνατό του, όπως ο θάνατος από ελονοσία, ακόμα και εκτέλεσή του, ενώ το σώμα θάφτηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Ο Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος (1642–1651) ήταν μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων και πολιτικών μηχανορραφιών μεταξύ των Κοινοβουλευτικών και των Βασιλοφρόνων. Στον πρώτο (1642–46) και τον δεύτερο (1648–49) εμφύλιο πόλεμο αντιπαρατάχθηκαν οι υποστηρικτές του Βασιλιά Καρόλου Α’ εναντίον των υποστηρικτών του Μακρού Κοινοβουλίου, ενώ ο τρίτος πόλεμος (1649–51) αποτελούνταν από διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών του Βασιλιά Καρόλου Β’ και τους υποστηρικτές του Κολοβού Κοινοβουλίου. Ο Εμφύλιος Πόλεμος τελείωσε με την Κοινοβουλευτική νίκη στη Μάχη του Γουόρτσεστερ στις 3 Σεπτεμβρίου 1651.

πηγή wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: