τελευταία νέα σε τίτλους

Η Rose Schneiderman διορίζεται στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Νέας Υόρκης-16 Ιουλίου 1936

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Η Rose Schneiderman μιλώντας σε συγκέντρωση συνδικάτου, γύρω στο 1910. Ευγενική προσφορά των Brown Brothers

Την μετάφραση για το shades έκανε ο Φίλιππος. Σύνδεσμος με το αγγλικό κείμενο: https://jwa.org/thisweek/jul/16/1936/rose-schneiderman

Σε συνάντηση στο ξενοδοχείο New Yorker στις 16 Ιουλίου του 1936, η Rose Schneiderman εξελέγη αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νέας Υόρκης. Το νεοσύστατο κόμμα ανήγγειλε την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Franklin Roosevelt και τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Herbert Lehman. Ταυτόχρονα όμως κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τα δύο εδραιωμένα κόμματα και να συμμετάσχουν σε μια νέα συμμαχία. Το πρόγραμμα του κόμματος, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, υποστήριξε τη νομοθεσία New Deal και ζήτησε την επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης, την περαιτέρω οικονομική μεταρρύθμιση και την ανακούφιση της ανεργίας. Καθόρισε επίσης τον σκοπό του κόμματος: «να κινητοποιήσει την πολιτική δύναμη της εργασίας και τις προοδευτικές δυνάμεις του λαού παντού, στις πόλεις και στα χωράφια, ενάντια στην αντίδραση και υπέρ της ελευθερίας, ενάντια στην οικονομική καταπίεση και υπέρ της ανάκαμψης και της δημοκρατίας».

Όταν εξελέγη στην αντιπροεδρία του Εργατικού Κόμματος της Νέας Υόρκης, η Schneiderman ήταν ήδη πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Συνδικάτων Γυναικών (WTUL) και καθιερωμένη προσωπικότητα στον εργασιακό ακτιβισμό. Γεννημένη στην Πολωνία το 1882, η Schneiderman εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκατρία της χρόνια για να στηρίξει τα αδέλφια και τη χήρα μητέρα της, πιάνοντας δουλειά ως πωλήτρια σε πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης. Μετά από τρία χρόνια, βρήκε μια καλύτερα αμειβόμενη δουλειά ως παραγωγός καπακιών και αμέσως συμμετείχε σε συνδικαλιστική πολιτική. Το 1903, οργάνωσε τους εργαζόμενους στο κατάστημά της, και το επόμενο έτος, συμμετείχε στο WTUL της Νέας Υόρκης. Το WTUL ήταν μια οργάνωση, κυρίως μεσαίας τάξης, που ήλπιζε να κερδίσει την αξιοπιστία των εργαζόμενων, φέρνοντας στο προσκήνιο γυναίκες όπως τη Schneiderman. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Schneiderman εργάστηκε εναλλάξ για την WTUL και την εργατική τάξη της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων για τα Ενδύματα Γυναικών (ILGWU), κερδίζοντας μια εθνική φήμη ως «Το Κόκκινο Ρόδο της Αναρχίας». Έτσι καθιερώθηκε ως κεντρική φιγούρα τόσο στην εργατική όσο και στη φεμινιστική πολιτική.

Ήταν μέσω της WTUL που η Schneiderman έγινε φίλη με την Eleanor Roosevelt και όταν ο Franklin Roosevelt έγινε πρόεδρος το 1933, αναγνώρισε τη Schneiderman ως τη μόνη γυναίκα στο Εθνικό Συμβουλευτικό Συνέδριο Εργασίας. Έχοντας αυτό τον ρόλο, η Schneiderman είχε μια βαθιά επιρροή στη νομοθεσία του New Deal, γράφοντας τους κώδικες εργασίας για κάθε βιομηχανία που διέθετε γυναικείο κυρίως εργατικό δυναμικό. Συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση του νόμου περί κοινωνικής ασφάλισης και των δίκαιων εργατικών προτύπων. Το 1937, αν και προηγουμένως είχε ζητήσει δημοσίως από τους εργάτες και τις εργάτριες να εγκαταλείψουν το Δημοκρατικό Κόμμα ώστε να ενταχθούν στο νέο Εργατικό Κόμμα, διορίστηκε γραμματέας εργασίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κυβερνήτης της οποίας ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Στη νέα αυτή θέση, υποστήριξε προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης και εκστρατείες για την ισότητα των αμοιβών. Αργότερα, δραστηριοποιήθηκε στις προσπάθειες διάσωσης και επανεγκατάστασης των Ευρωπαίων Εβραίων.

Η Schneiderman αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 1949. Αργότερα, έγραψε τα απομνημονεύματά της και μίλησε περιστασιακά στο ραδιόφωνο και στις συνδικαλιστικές ομάδες. Πέθανε στις 11 Αυγούστου του 1972. Την εποχή εκείνη, μεγάλος αριθμός Αμερικανίδων άρχισαν να λαμβάνουν μέρος στον αγώνα για ίση αμοιβή στο χώρο εργασίας και για την αναγνώριση της γυναικείας εργασίας στο σπίτι, αγώνες στους οποίους η Schneiderman αποτέλεσε τη πρωτοπορία. Ενώ δεν υπάρχει ακόμα ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα στον πολιτικό χώρο των ΗΠΑ, η προστασία των εργαζομένων στην δημιουργία της οποίας συνέβαλε η Schneiderman αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του αμερικανικού νόμου.

Πηγές: Jewish Women in America: An Historical Encyclopedia, pp. 1209-1212; Gary Endelman, Solidarity Forever: Rose Schneiderman and the Women’s Trade Union League (New York, 1982). Annelise Orleck, Common Sense and a Little Fire: Women and Working-Class Politics in the United States, 1900-1965. (Chapel Hill, NC, 1995); Rose Schneiderman, All for One (New York, 1967); New York Times, July 17, 1936.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: