τελευταία νέα σε τίτλους

Για τα failed politics του «μεσσιανισμού»: Ο Τραμπισμός ως βαθιά παρακμάζων αμερικανισμός

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Γράφεί ο ΕΜ

«Το αρνητικό στοιχείο της οικονομικής αστυνόμευσης έχει μέχρι τώρα υπερισχύσει πάνω στο θετικό στοιχείο της απαίτησης μίας νέας οικονομικής πολιτικής που θα ανανεώσει, εκσυγχρονίζοντάς την, την οικονομικο-κοινωνική διάρθρωση του έθνους, αν και μέσα στα πλαίσια του παλιού βιομηχανισμού».

Αντόνιο Γκράμσι, από τα Τετράδια της Φυλακής, Τετράδιο 22ο με τίτλο «Αμερικανισμός και Φορντισμός»

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Προέδρου Τραμπ όλος ο σκεπτόμενος κόσμος αισθανόταν ότι θα βαδίσουμε σε αχαρτογράφητα νερά, κάτι το οποίο σε κάποιους από εμάς δεν προκαλούσε κάποιον ιδιαίτερο φόβο ή πανικό. Ωστόσο, άρκεσαν κάτι λιγότερο από 3 χρόνια, ώστε ο Πρόεδρος να διαψεύσει τις εντροπικές ελπίδες οι οποίες συνόδευσαν την εκλογή του. Και εδώ δεν θα αναφερθούμε στο ζήτημα του εσωτερικού-οικιακού μετώπου μέσα στις ΗΠΑ, αλλά σε κάποια στοιχεία από την εξωτερική του πολιτική και την προπαγάνδα που την συνοδεύει.

Ήταν γνωστό προ της εκλογής του ότι έχει πλήρη άγνοια για τα ευαίσθητα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τον αραβικό και τον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο με όρους νοητικής ισοπέδωσης ως κάτι το ενιαίο και ομοιογενές, σε πλήρη αντίθεση με την επί των πεδίων ευφυή πολιτική του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.

Ως απόρροια της παραπάνω στάσης του ο Πρόεδρος στα μεσανατολικά μέτωπα συνεχίζει να υφίσταται την μία πολιτική ήττα μετά την άλλη, με τρανά παραδείγματα το διαφαινόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, την πλήρη «εξάρτηση» των ΗΠΑ από τους proxies στο συριακό έδαφος και το γεγονός ότι βομβαρδίζει τα «φαντάσματα» του ISIS σε κάτι «νησίδες» στον ποταμό Τίγρη. Συγχρόνως εδώ και έναν χρόνο έχει αναθέσει στον ….γαμπρό του να προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ του, του Κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, το οποίο το κρατάει….κρυφό ως δώρο-έκπληξη. Στο δε ασιατικό μέτωπο, εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για κανονικό Βατερλώ, τόσο αναφορικά με την πολιτική του απέναντι στην ΛΔ της Κορέας, όσο και στην Κίνα. Ενώ, οι σκιές της ρωσικής εμπλοκής στην εκλογή του αντικειμενικά τον έχουν αφοπλίσει στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και προσωπικά τον Πούτιν.

Εκεί που κάπως τα πήγε καλά, ήταν μόνο μέσα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας την απειλή της υποχρηματοδότησης του ΝΑΤΟ και συγχρόνως πλασάροντας τα γνωστά μεσσιανικά μυθεύματα του ευαγγελικού χριστιανισμού τα οποίο εύκολα κούμπωσαν και συνεχίζουν να κουμπώνουν με τις Αποκαλυπτικές φαντασιώσεις διαφόρων ακροδεξιών ταυτοτικών κύκλων της ΕΕ. Κι ίσως είναι ένας από τους λόγους για τον μέχρι νεωτέρας πολιτικό θάνατο της τελευταίας.

Η πρόσφατή δήλωσή του ότι είναι ο «βασιλιάς του Ισραήλ», δεν πρέπει να εκληφθεί μόνο ως κρίση μεγαλομανίας, αλλά και ως ρητή εκδήλωση του ευαγγελικού μεσσιανισμού: ομολογεί δηλαδή ότι είναι ο «Χριστός», ο «Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων». Ίσως σε αυτήν την δήλωσή του μπορεί να αποδοθεί ότι επίσης πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχάνι, καθώς το Σιιτικό Ισλάμ κατ’ αναλογία των Χριστιανών, θεωρεί ότι ο αρχηγός του Ισλάμ πρέπει να είναι απόγονος του Μωάμεθ κατά bloodline. Φανταζόμαστε ότι σειρά θα έχει ο Χασάν Ναζράλαχ της Χεζμπολάχ ως ο μάλλον επικρατέστερος «κληρονόμος».

Για όσους και όσες έχουν μελετήσει στοιχειωδώς την ιστορία γνωρίζουν ότι τα διανοητικοπολιτικά θεμέλια της Αμερικανικής Επανάστασης και του Συντάγματος των USA, είναι ο Μακιαβέλι, ο Θουκυδίδης και η Παλαιά Διαθήκη. Σε πλήρη αλλοίωση αυτών ο Πρόεδρος Τραμ εισήγαγε αντίστοιχα μία καρικατούρα μανιχαϊσμού, εναν κιτς νέο-ελληνο-αμερικανισμό με μπόλικες δόσεις θεωριών συνομωσίας περί συμπαντικού (wow) και θεϊκής προέλευσης «ελληνισμού» και έναν παιδαριώδη χριστιανικό μεσσιανισμό.

Φυσικά δεν είμαστε εμείς που θα σώσουμε τον αμερικανικό καπιταλισμό. Συνεπώς γράφουμε από την σκοπιά του πολυεθνικού προλεταριάτου των ΗΠΑ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: