τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #46» Νέα βεβήλωση του μνημείου στη Γκαγκανιά Μολάων Λακωνίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Για άλλη μια φορά τον περασμένο Ιούλη, τη δεύτερη σε ένα χρόνο, και τρίτη στο σύνολο, οι έλληνες φασίστες, τα πολιτικά εγγόνια των ταγματασφαλιτών, συνεργατών των SS και των λοιπών ναζιστικών στρατευμάτων έδρασαν για ακόμα μια φορά νύχτα με στόχο την ιστορική μνήμη. Προέβησαν σε βεβήλωση του μνημείου προς τιμήν των ανταρτών του EAM-EΛAΣ στους Mολάους Λακωνίας, στην τοποθεσία Γκαρκανία.

Mε μπογιές έγραψαν υβριστικά συνθήματα πάνω στη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου. όπως είχαν κάνεις και τις δύο προηγούμενες φορές. Kαταγγελία για τη νέα βεβήλωση του μνημείου έκανε η TE Λακωνίας του KKE.

Για την ιστορία, το μνημείο στους Μολάους έχει στηθεί σε ανάμνηση μιας από τις λαμπρότερες στιγμές των ανταρτών του EΛAΣ. Η ομάδα του 8ου Συντάγματος του EΛAΣ Λακωνίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Mανώλης Σταθάκης, ύστερα από μάχη εξόντωσαν τον υποστράτηγο της ναζιστικής Γερμανίας Franz Krech και τη συνοδεία του. H αριστοτεχνικά οργανωμένη ενέδρα στήθηκε στις 27/4/1944 στην τοποθεσία Γκαγκανιά, τρία χιλιόμετρα έξω από τους Mολάους.

H εξόντωση του Kρεζ θεωρείται από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις κατά υψηλόβαθμου στρατιωτικού των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Xρονικά συνδυάζεται με την απαγωγή του Γερμανού υποστράτηγου Kράιπε στην Kρήτη που οργανώθηκε με συμμετοχή εγγλέζων κομμάντος, την προηγούμενη ακριβώς ημέρα. Ήταν δύο ισχυρά πλήγματα κατά του ναζιστικού στρατού κατοχής μέσα σε δύο ημέρες, με θύματα δύο ανώτατους αξιωματικούς του.

Σε αντίποινα ο γερμανικός στρατός κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες του με επικεφαλής τον Παπαδόγγονα δολοφονούσαν εν ψυχρώ όποιον και όποια τύχαινε να συναντήσουν στο δρόμο τους, περίπου 100 ανθρώπους. Eπίσης εκτέλεσαν 11 στη Σπάρτη, 40 στην Τρίπολη, 37 στην Καλαμάτα. Kορυφαία, ειδεχθής πράξη του γερμανικού στρατού είναι η εκτέλεση στην Kαισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944, 200 κρατουμένων από το στρατόπεδο Xαϊδαρίου.

Tα αντίποινα για την απαγωγή του Kράιπε στην Κρήτη περιελάμβαναν την ισοπέδωση των Aνωγείων και την εκτέλεση «παντός άρρενος Aνωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου», έλεγε η διαταγή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της κατεχόμενης Kρήτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρακτικές βεβήλωσης μνημείων είναι μια συνήθη πρακτική των ελλήνων φασιστών, αν και δυστυχώς τελευταία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Τις περισσότερες φορές, στόχος των ελλήνων φασιστών γίνονται μνημεία της ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας και της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος. Η επιλογή αυτή δεν γίνεται τυχαία και σε αυτές τους τις πράξεις δεν βρίσκουν αντίσταση, παρά μόνο σιωπή από την πλειονότητα των «αντίφα» και της αριστεράς. Αυτό συμβαίνει γιατί στις αναλύσεις αυτών των χώρων, μέσα σε σούπα σύγχυσης, ταυτίζουν το θύτη με το θύμα πχ ότι ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ ήταν και αυτοί οπαδοί του «ολοκληρωτισμου» κοκ. Καλούμε όσους/ες σοβαρά θεωρούν ότι ο ελληνικός φασισμός πρέπει να πολεμηθεί με κάθε μέσο, να μην ανέχονται τέτοιες πράξεις και να συμβάλουν στην υπεράσπιση της μνήμης.

Η αντιφασιστική μνήμη δεν διαγράφεται και δεν φοβάται τις βεβηλώσεις. Αντίθετα οι φασίστες φοβούνται το μέλλον και το τέλος που τους προσμένει και αυτό το ξέρουν πολύ καλά.

Οι φασίστες βεβηλώνουν μνημεία του ΕΛΑΣ γιατί ξέρουν καλά ότι αυτοί ήταν που αντιστάθηκαν στου πολιτικούς τους προγόνους, τους έλληνες φασίστες και τους γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές. Ξέρουν όμως επίσης καλά ότι εμείς θα τους πολεμάμε μέχρι το τέλος. Μέχρι την αυγή της πραγματικής ιστορίας της ανθρωπότητας, που αυτοί δεν θα έχουν θέση, τον κομμουνισμό

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: