τελευταία νέα σε τίτλους

Ανδρέας Τσίπας: Ένας Μακεδόνας Γ.Γ του ΚΚΕ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Προκήρυξη από την ΝΟΜΣ - Αντιφασιστική οργάνωση νέων Μακεδόδων το 1945

Ο Ανδρέας Τσίπας είναι άλλη μια φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα που δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Κείτεται και αυτός στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, δίχως να χρίζει της ιδιαίτερης προσοχής των ιστορικών της αριστεράς. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες μικρές αναφορές κυρίως του κόμματος που έδωσε αγώνες μέσα από τις γραμμές του, το ΚΚΕ, ωστόσο, αυτές δεν είναι αρκετές. Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τούτο το άρθρο.  Ο Ανδρέας Τσίπας ήταν ένας εθνικά Μακεδόνας αγωνιστής του κομμουνιστικού κινήματος με ιδιαίτερη συνεισφορά, όμως η καταγωγή του αυτή, είναι σε κάθε περίπτωση, ένας λόγος για να μην παίρνει την προβολή που του αρμόζει, γιατί είναι προφανές ότι χαλάει την σούπα της εθνικής αφήγησης αριστεράς κοπής.

Ο Ανδρέας Τσίπας γεννήθηκε το 1904 στο Πατελε, κατόπιν δυο δεκαετίες περίπου μετονομάστηκε σε Αγ.Παντελεημονας. Το χωριό βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της Βεγορίτιδας που μέχρι και μερικές δεκαετίες από τώρα ακόμα και τα σχολικά βιβλία την ονόμαζαν η λίμνη του Οστρόβου. Στις αρχές της ζωής του, εργαζόταν ως αγρότης και μετά ως καπνεργάτης και εντάχθηκε στο ΚΚΕ επίσης σχετικά νωρίς τη δεκαετία του 20.  Το 1933, ο Ανδρέας Τσίπας έγινε ηγέτης του ελληνικού τμήματος της Εσωτερικής Μακεδονικής Οργάνωσης (Ενιαίας) , μιας οργάνωσης που στηρίχθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή και είχε ως στόχο την σοσιαλιστική ομοσπονδοποίηση των Βαλκανίων, καθώς και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Με το ΚΚΕ ήταν και υποψήφιος στις εκλογές του 1936, λίγο πριν το φασιστικό πραξικόπημα του Μεταξά.

Την περίοδο της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά, ο Ανδρέας Τσίπας συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας από το 1936 μέχρι και το 1941.  Απελευθερώθηκε στις 29 – 30 Ιούνη όταν απολύθηκαν από την Ακροναυπλία 27 στελέχη του ΚΚΕ. Όλοι κατάγονταν από τη Μακεδονία, αλλά δεν ήταν όλοι εθνικά μακεδόνες. Επωφελήθηκαν από την προσπάθεια των Βουλγάρων κατακτητών να παραστήσουν τους «προστάτες» του λαού της Μακεδονίας και ζήτησαν να αποφυλακιστούν οι Μακεδόνες κρατούμενοι. Ανάμεσά τους ήταν ο Κώστας Λαζαρίδης, ο Ανδρέας Τζήμας, ο Ανδρέας Τσίπας, ο καπνεργάτης Ρουσαλήμ Χαριζάνης, ο Λάζαρος Τερπόφσκι – Ζησιάδης. Πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν από τους ναζί λίγο αργότερα.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του μετέβη στην Αθήνα και εργάστηκε για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 1941 συγκροτήθηκε η λεγόμενη Νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (ΝΚΕ) με τέσσερα μέλη: τον Πέτρο Ρούσο, την Χρύσα Χατζηβασιλείου, τον Παντελή Καραγκίτση και τον Ανδρέα Τσίπα. Στις 1-3 Ιούλη του 1941 συνήλθε στην Αθήνα η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ από τα 4 μέλη της ΝΚΕ και τους Κώστα Λαζαρίδη και Ανδρέα Τζήμα. Η Ολομέλεια κάλεσε τον κόσμο, τα κόμματα και τις οργανώσεις του σε ένα εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης. Γραμματέας της ΝΚΕ ανέλαβε ο Ανδρέας Τσίπας με εντολή του έγκλειστου στην Ακροναυπλία Γιάννη Ιωαννίδη. Την 1η Αυγούστου 1941, με την καθοδήγηση της ΝΚΕ, εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της νέας σειράς του Ριζοσπάστη.

Τον Δεκέμβριο του 1941 ο Ανδρέας Τσίπας αντικαταστάθηκε στη θέση του Γραμματέα της ΚΕ από τον Γιώργη Σιάντο, που λίγο καιρό πριν δραπέτευσε κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Τσίπας απομακρύνθηκε από κάθε υπεύθυνη καθοδηγητική θέση γιατί, παρά το ανεπτυγμένο ιδεολογικοπολιτικό του επίπεδο, παραβίαζε θεμελιώδεις συνωμοτικούς κανόνες και ήταν εθισμένος στο αλκοόλ. Μετά την καθαίρεσή του ως στοιχείου λούμπεν, μετακινήθηκε στη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Ανδρέας Τσίπας γύρισε στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στο δεύτερο αντάρτικο. Πέρασε αμέσως στις γραμμές του ΔΣΕ και του ΝΟΦ (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Μετά την ήττα στον εμφύλιο το 1949, ο Ανδρέας Τσίπας πέρασε τα σύνορα στη Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία, συγκεκριμένα στη πόλη Μπίτολα της σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκεί πέθανε λίγο αργότερα το 1956, πιθανότατα από κύρωση του ύπατος.

πηγές του άρθρου:

Ριζοσπάστης: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9105464

Αγγλικό βικιπαίδεια https://en.wikipedia.org/wiki/Andreas_Tsipas

1 Trackback / Pingback

  1. Ανδρέας Τσίπας: Ένας Μακεδόνας Γ.Γ του ΚΚΕ – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: