τελευταία νέα σε τίτλους

Στρατιωτικός Νόμος στο Σαντιάγκο της Χιλής – έκλεισε το Μετρό της πρωτεύουσας (+videos)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

  • Χιλιάδες νέοι μπήκαν στο Μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο
  • Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου -τραυματίες και συλλήψεις.
  • Αστυνομοκρατία και στρατός στους δρόμους – Κλειστό το Μετρό του Σαντιάγκο
Πριν μόλις λίγες ημέρες ο δεξιός πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα υπερηφανεύονταν ότι η Χιλή είναι μια “όαση” στη Λατινική Αμερική. Χθες η πρωτεύουσα της Χιλής παρέλυσε από ένα κύμα διαδηλώσεων που εξέπληξε τις αρχές.
Το δίκτυο του Μετρό του Σαντιάγκο της Χιλής έγινε το θέατρο των πρωτοφανών διαδηλώσεων που προκάλεσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν σε όλη την πρωτεύουσα, σταθμοί καταστράφηκαν και έκλεισε επ’ αόριστο όλο το Μετρό.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του νόμου περί εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών για να δικαστούν με τις ενισχυμένες ποινές που προβλέπει αυτός ο νόμος οι συλληφθέντες.
Την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, χιλιάδες επιβάτες άρχισαν να πηδούν τις μπάρες χωρίς να ακυρώνουν εισιτήριο αλλά από χθες οι κινητοποιήσεις άρχισαν να μαζικοποιούνται και να αποκτούν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στους σταθμούς εκτιμώνται σε πάνω από 700.000 δολάρια και το μετρό που εξυπηρετεί 2,8 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα έκλεισε, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, γεγονός που προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις στη Χιλιανή πρωτεύουσα.
Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών Transantiago το 2007 – όπως μετονομάστηκε το δίκτυο συγκοινωνιών της πρωτεύουσας της Χιλής – η τιμή του εισιτηρίου έχει αυξηθεί είκοσι φορές. Πριν από 12 χρόνια αξίζει 420 pesos (0,59 δολάρια) και με την τελευταία αύξηση αυξήθηκε από 800 σε 830 (1,13 σε 1,17 δολάρια), γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες, καθώς οι μισθού δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.
Σημ.μετ.
Ο βασικός μισθός στη Χιλή είναι 424 $ / πηγή: wikipedia.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: