τελευταία νέα σε τίτλους

Αφηγήσεις #21 Αλικαρνασός και παπάδες (Σινεμά)

Της Μαριγούλας Μαστρολέων - Ζέρβα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Όταν καταλαγιάσαμε στην Αλικαρνασό, πήραμε γράμματα από τους άντρες κρατούμενους στην Λέρο, το Λακκί και το Παρθένι – όπως βλέπετε είχαμε πιάσει τα νησιά – και μας έγραφαν εμείς εδώ με προσπάθειες πετύχαμε να έρχονται 2 φορές τη βδομάδα να μας παίζουν σινεμά όλο με ελληνικά έργα που τα έχουμε δει. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Είναι 2 φορές τη βδομάδα μια ψυχαγωγία, αλλάζει λίγο η μέρα αυτή από τις άλλες. Και τίποτα άλλα. Σταματούσαν εκεί τα νέα για την ψυχαγωγία. Μα αυτό μας έφτανε! Εμείς καταλάβαμε πως ήταν μαι ειδοποίηση και για μας, για να το διεκδικήσουμε γιατί και οι άντρες το διεκδικήσανε και το παλέψανε, δεν έπιασε τους δικτάτορες ο πόνος να κάνουν ψυχαγωγία στους κρατούμενους!

Αρχίσαμε και μεις να το διεκδικούμε με την πρόφαση ότι δεν μπορεί εμείς να έχουμε άλλη μεταχείριση από τους κρατούμενους άντρες, πρέπει να φέρετε και σε μας, αλλά αυτή τη διαμαρτυρία την κάναμε πολλές φορές, μια και δεν μας έλυνε το πρόβλημα αυτό η Διοίκηση. Εμείς πάντα μέσα στα άλλα προβλήματ βάζαμε και αυτό, τι είχαμε να χάσουμε; Οπότε μια μέρα έπειτα από πολύ καιρό, μας απάντησε και γι’ αυτό το πρόβλημα ο Διοικητής και μας είπε: Θα επικοινωνήσω με τους ειδικούς που έχουν μηχανή και οπωσδήποτε θα φέρομε σινεμά. Σκεφτείτε που μπορείτε να βάλετε την οθόνη.

Εμείς χαρήκαμε. Αμέσως ρίξαμε τα σχέδια που θα βάλομε την οθόνη. Έτοιμες και περιμέναμε. Από εκείνη τη στιγμή έσπασε η μονότονη ρουτίνα βρήκαμε θέμα συζήτησης, μιλούσαμε για ηθοποιούς και γινόντουσαν και τα σχετικά πειράγματα.

Μας φωνάζει ένα πρωί ο διοικηής και μας λέει: Δέχτηκαν οι παπάδες να μας φέρουν τη μηχανή αλλά 1 φορά την εβδομάδα. Παραξενευτήκαμε που ακούσαμε παπάδες, αλλά το δεχθήκαμε και είπαμε: Ας γίνει η αρχή και βλέπομε για πάρα πέρα. Γι’ αυτό να φτιάξετε την οθόνη. Αμέσως, μόλις μας το είπε η θαλαμάρχισα -έτσι λέγαμε τη γυναίκα που μας εκπροσωπούσε – κρεμαστήκαμε στα κάγκελα, κρεμάσαμε ένα σεντόνι, το δέσαμε, έτοιμη η οθόνη. Βάλαμε και τα σκαμνάκια καρεκλάκια στη σειρά, έτομο το σινεμά. Περιμέναμε να έρθει 4 η ώρα που θα ερχόντουσαν οι παπάδες να μας φέρουν τη μηχανή και την ταινία και είμαστε όλο περιέργεια τι έργο θα δούμε και οι περισσότερες λέγαμε οπωσδήποτε βλάχικο θα είναι θα χορτάσουμε φουστανέλα και κλαρίνα. Το λέγαμε αυτό γιατί στη γιούρα απ’ το πρωί μέχρι το βράδ όλα τα μεγάφωνα παίζαν τσάμικα. Επιτέλους έφτασε η ώρα και ήρθαν οι παπάδες με ένα βαλιτσάκι. Δεν μας πολυάρεσε, δεν έμοιαζε για κινηματογραφική μηχανή. Τέλος πάντων φέρανε ένα τραπεζάκι από τη Διοίκηση έβγαλαν ένα μηχανάκι και καρτελίτσες.

Αμέσως καταλάβαμε πως επρόκειτο για σλάιτς κα όχι για κινηματογράφο. Άρχισε να κοιτά η μία την άλλη και να κοιτάζουμε τι θα γίνει. Πρώτη φορά ήταν και καθήσαμε να δούμε τι θα δούμε. Και αρχίζει ο ένας παπάς να βάζει ένα – ένα σλάιτς μέσα στη μηχανή και ο άλλος παπάς να μας εξηγεί για την εικόνα που μας έδειχαν. Αυτός είναι ο Άγιος Σωφρων, αυτή είναι η Αγία Μαγδαληνή που μετανόησε και ο Χριστός την έκανε αγία. Πάντα οφελή τέκνα μου η μετάνοια. Μετάνοιωσε και πίστευε εις τον Θεόν και μη ερεύνα να έχεις ψυχήν καθαρήν. Και αυτό κράτησε 2 ώρες. Αφού νόμζαν πως μας έκαναν πλύση εγκεφάλου με την μετάνοια. Στο τέλος μας λέει: Βοήθειά σας τέκνα μου και Θεός να σας φωτίσει. Τότε πλησιάσαμε τον παπά που μας κύρηττε και του είπαμε: Ο Θεός να φωτίσει πάερ και αυτούς που μας έπιασαν άδικα, να μας αφήσουν να πάμε σπίτια μας. Και μια και συναντηθήκαμε θα σας ζητήσουμε να μας βοηθήσετε. Να κάνετε μια διαμαρτυρία και σεις σαν κλήρος να μας αφήσουν. Βλέπετε ότι είμαστε νοικοκυρές γυναίκες, επιστημόνισες, δεν νομίζουμε να μας βλέπετε επικίνδυνες για ο κράτος. Όταν ο μικρότερος σκύβει το κεφάλι ο μεγαλύτερος πάντα τον συγχωρεί. Για να πρωτοστατήσουμε που μου λέτε δεν μπορούμε, δεν ανακατεύεται η εκκλησία στην πολιτική και είστε για πολιτικά πιασμένες. Η ιστορία μας , του απαντάμε άλλα λέει πάτερ και είναι πλούσια από ήρωες κληρικούς. Εκεί σταματήσαμε την κουβέντα γιατί θα μας ανάγκαζαν να μπούμε σε λεπτομέρειες και δεν θέλαμε. Μάζεψαν το βαλιτσάκι τους και φύγανε. Και αρχίζει το καλαμπούρι. Έλεγε η μια στην άλλη: Με την υγεία σου που δεν σου άρεσαν τα τσάμικα. Και τι καλαμπούρι ήθελες και δε λεγόταν . Λέω στη Γλυκερία τη Βενεδίκογλου που ήταν δίπλα μου. Μα να μας τη σκάσουν οι παπάδες δεν το περίμενα. Και μου λέει γελώντας: όλα είναι μες το πρόγραμμα. Και μέσα μέσα στα καλαμπούρια πήραμε και την απόφαση να πούμε στο Διοικητή πως εμείς ζητήσαμε σινεμά και όχι κύρηγμα μετάνοιας. Το είπαμε στο Διοικητή και μας λέει: Εμείς εδώ αυτό διαθέτουμε, στους άντρες δεν ξέρω τι κάνουνε.

Εμείς είχαμε πιο σκληρή μεταχείριση από τους άντρες. Όταν μας είπε την απάντηση του Διοικητή η θαλαμάρχισα, τότε είπαμε, όταν ξαναέρθουν οι παπάδες δεν πρόκειται να βγούμε έξω από τα κελιά μας. Πράγματι την άλλη Παρασκευή να τους πάλι με το βαλιτσάκι… Αλλά ούτε οθόνη βρήκανε κρεμασμένη, ούτε καρεκλάκια. Προθυμοποιήθηκαν οι χωροφύλακες και βάλαν οθόνη και οι παπάδες άρχισαν να δείχνουν τη μια εικόνα πίσω απ’ την άλλη όλους τους αγίους τους είχανε επιστρατεύσει. Αλλά δυστυχώς χωρίς θεατές ετούτη τη φορά. Έδειξαν, έδειξαν μέχρι που βαρέθηκαν μόνοι τους και σταμάτησαν. Αυτό ήταν μια απάντηση σε όσα μας είπαν την προηγούμενη. Το κατάλαβαν και δεν ξαναήρθαν.

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο της κομμουνίστριας Μαριγούλας Μαστρολέων – Ζέρβα, “Κρατούμενες στα Γιούρα 1967”, εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, σελ 82-85. Αναφέρεται στον εγκλεισμό και εξορία της, κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών (και συγκεκριμένα μετά την μεταφορά της από την Γυάρο στην Αλικαρνασό). Έχω διατηρήσει την ορθογραφία και σύνταξη του αρχικού κειμένου.* Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έχει γράψει και αρκετά άλλα βιβλία-μαρτυρίες. 

*Η φωτογραφία αλιεύτηκε από το διαδίκτυο (γυναίκες εξόριστες πιθανόν στην Γυάρο ή στο Τρίκκερι)

Francis Freefall για την μεταφορά / αντιγραφή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: