τελευταία νέα σε τίτλους

Ένα πρόχειρο σχόλιο με αφορμή τα γεγονότα στη Χιλή.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Γράφει ο B.C

Και να που ήρθε ο καιρός όπου η ανάγκη για μια ξεχωριστή στήλη της σελίδας μας για διεθνή ζητήματα γίνεται πλέον επιτακτική. Τριάντα χρόνια από τη πτώση του τοίχους του Βερολίνου και του ανατολικού μπλοκ και παρά τις διαβεβαιώσεις των ιδεολογικών μηχανισμών ότι ο ταξικός πόλεμος και ανταγωνισμός τελείωσε, η υλική πραγματικότητα τους διαψεύδει με τον καλύτερο τρόπο. Και πραγματικά, από τη Γαλλία (π.χ στην εξέγερση των προαστίων του 2006), το Λονδίνο 2011 και μια σειρά άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μέσα σε αυτές και η Αθήνα, το φάντασμα φαίνεται να γυρίζει πίσω και να πλανιέται ξανά πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο. Όσοι διατυμπάνιζαν το τέλος των “μεγάλων αφηγήσεων” και μας κατηγορούσαν για δογματικούς και κολλημένους με το παρελθόν ή με ένα μέλλον που δεν θα έρθει ποτέ, όσο περνάει ο καιρός τα επιχειρήματα τους θα φαίνονται όλο και περισσότερο αναχρονιστικά μπροστά στην υλική πραγματική ζωή.

Και να που ήρθε λοιπόν και η σειρά της Χιλής να προστεθεί στον κατάλογο των εξεγερμένων, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται για μέρες στα οδοφράγματα λόγω του αυξημένου κόστους ζωής (ένα κατεξοχήν προλεταριακό αίτημα). Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της καπιταλιστικής κυριαρχίας και της αστικής δημοκρατίας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη βαρβαρότητα. Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί των καπιταλιστικών κρατών από το Χονγκ Κονγκ, μέχρι τη Χιλή κάνουν λόγο για “περιττούς πληθυσμούς” εντός τους και αυτό γιατί δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην καπιταλιστική παραγωγή. Η στέγαση στις μεγάλες καπιταλιστικές μητροπόλεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η επισφάλεια και η ανεργία ρίχνουν στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο στη Γερμανία κοντά στα 30.000.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω ή στο όριο της φτώχειας. Στο Βελιγράδι η εξαθλίωση επίσης χτυπάει κόκκινο. Η λίστα είναι μεγάλη και μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Στη Χιλή τη Δευτέρα, 28.10 έγινε μαζική διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Σαντιάγο λίγο μετά τον ανασχηματισμό της χιλιανής κυβέρνησης, όπου σε μικρή απόσταση από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα ξέσπασαν επεισόδια, όταν οι δυνάμεις επιβολής της οργανωμένης κρατικής βίας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές.

Η Plaza Italia, έγινε το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διααδηλώσεων, και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν η ειρηνική διαδήλωση έδωσε την θέση της σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ ομάδα επιχειρούσε να πλησιάσει την έδρα της κυβέρνησης.

«Πινέρα παραιτήσου» φώναζε το πλήθος ενώ η αστυνομία επιχειρούσε να το περιορίσει με δακρυγόνα και μάνικες νερού.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύννεφα δακρυγόνων και καπνών κάλυψαν τον ουρανό στο κέντρο του Σαντιάγκο, όπου σήμερα η κατάσταση ήταν φαινομενικά “ήρεμη”. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το απόγευμα και το βράδυ ξέσπασαν επίσης επεισόδια από την Αντοφαγάστα και την Κοπιαπό μέχρι την Οσόρνο, την Κονσεψιόν και την Βαλπαραΐσο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν αντικατέστησε οκτώ υπουργούς μεταξύ των οποίων τους Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών που επικρίνονταν πιο έντονα, προσπαθώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να εκτονώσει τη μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική κρίση της χώρας μετά το τέλος της δικτατορίας του Πινοσέτ το 1990.

Είχε προηγηθεί πορεία όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 1000.000 άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Χιλή διεξάγεται ένα όργιο καταστολής, 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 1.092 έχουν τραυματιστεί και 3.193 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν κατατεθεί 88 προσφυγές, μεταξύ των οποίων 5 για ανθρωποκτονία και 17 για βασανιστήρια και σεξουαλική βία.  Όσοι/ες σύντροφοι/σσες μιλούν ισπανικά και θέλουν να βοηθήσουν σε μεταφράσεις για την κατάσταση στη Χιλή να επικοινωνήσουν μαζί μας.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: