τελευταία νέα σε τίτλους

Ο ελληνικός φασισμός με κοστούμι και χαμόγελο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

Γράφει ο DK

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια εντατικοποίηση της ρατσιστικής υστερίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπος, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες αφίξεις μεταναστών στα νησιά, μιας και έχει αποκοπεί με στρατιωτικά μέσα κάθε άλλη ασφαλής διαδρομή.

Ως τώρα, η ρατσιστική αυτή ένταση εφαρμοζόταν μέσω στοχευμένων ρεπορτάζ για το ζήτημα, πλέον όμως η υστερία έχει (ή γίνεται προσπάθεια να…) κανονικοποιηθεί τόσο που φτάσαμε να βλέπουμε δελτία καιρού με απροκάλυπτες ρατσιστικές αναφορές: γνωστός τηλεπαρουσιαστής δελτίου καιρού, σε σταθμό εθνικής εμβέλειας και υψηλής θέασης, δεν δίστασε να πει επί λέξη σχολιάζοντας το… κύμα νοτιάδων, στο “έλεος” του οποίου βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες μέρες : «[…] όπως ακριβώς τα κύματα των προσφύγων που δεχόμαστε από τα ανατολικά, μεταξύ δύο πυρών δηλαδή». Τα “κύματα” βροχής και η υγρασία της εποχής παρομοιάζονται με τα “κύματα προσφύγων” ενώ και τα δύο απειλούν τη χώρα η οποία βρίσκεται στο έλεος των δύο πυρών. Κάτι τέτοιο, θεωρούμε, είναι άξιο σχολιασμού για τους παρακάτω λόγους.

Η φυσικοποίηση που επιτυγχάνεται, μέσω της παρομοίωσης της αναγκαστικής μετανάστευσης λόγω πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο καιρός και οι εκάστοτε αλλαγές του. Ο κος τηλεπαρουσιαστής υποδεικνύει το βαθμό στον οποίο έχει εμπεδωθεί ο ρατσισμός στην κοινωνία ο οποίος και αδιαφορεί πλήρως για το πως προκαλείται αυτό το “φαινόμενο”, ενώ θέλει απλά να τελειώνει μαζί του, μιας και η φυσικοποίηση οδηγεί στην μετατροπή των μεταναστών σε απειλή ακριβώς μέσω της σύγκρισης τους με το εκάστοτε κύμα κακοκαιρίας το οποίο είναι ανεξέλεγκτο και απ το οποίο πρέπει να προφυλαχθούμε, ένα κοινωνικό αποτέλεσμα πολέμων μυθοποιείται και μετατρέπεται σε υπαρξιακή απειλή. Αυτή η αντίληψη οδηγεί στην απανθρωποποίησή τους. Η απανθρωποποίηση με τη σειρά της έχει οδηγήσει και θα συνεχίσει θα οδηγεί στα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπέδωση της κρατικής υστερίας περί εισβολής μεταναστών και η παρουσίαση του ελλ κράτους ωσάν να βρίσκεται διαρκώς σε απειλή, είτε από τον καιρό είτε από τους μετανάστες, συμβάλει φυσικά στο γενικότερο εθνικιστικό κλίμα που το ίδιο καλλιεργεί για τον εαυτό του, διαχρονικά: πως είναι πάντα το θύμα στη διένεξη με την Τουρκία, πως ο ελληνικός εθνικισμός είναι πάντα αθώος και ειρηνικός – κι ας καλεί συνεχώς στα όπλα ενάντια στο τουρκικό κράτος ή στη βία ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες. Η παρουσίαση του ελληνικού κράτους ωσάν να βρίσκεται μεταξύ φυσικών καταστροφών (και γενικότερα εχθρών) καλεί για την ένταση της κατάστασης “εκτάκτου ανάγκης” που το ίδιο, ξανά, καλλιεργεί στο εσωτερικό του προς εξυπηρέτηση της πολιτικής του, είτε αφορά ζητήματα “εξωτερικής πολιτικής” και αφορούν τη συμμετοχή του στην ευρύτερη πολεμική σύρραξη και την πειθάρχηση του εσωτερικού εχθρού.

Η τρομερή διάχυση του ρατσιστικού δολοφονικού λόγου στην καθημερινότητα, όπου ακόμα και ένα απλό δελτίο καιρού φτάνει, προκειμένου να συντονιστεί με το γενικότερο κλίμα που καλλιεργείται από τα μμε, να πάρει θέση σε ένα τέτοιο ζήτημα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: λειτουργώντας ως ηθικός αυτουργός προς πράξεις βίας εναντίων των μεταναστών, κάτι που συμβαίνει καθημερινά.

Τέλος, να σημειώσουμε και το εξής: πως είναι δυνατόν ο ίδιος “λαός” ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν στα μμε ως φιλάνθρωπος και αλληλέγγυος προς τους μετανάστες, κυρίως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να εμφορείται πλέον από καθαρό ρατσιστικό οχετό και επιθέσεις, επί κυβέρνησης ΝΔ; Είναι σίγουρο, για να είμαστε ξεκάθαροι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δημιουργός του χειρότερου camp στον κόσμο στη Μόρια, έπειτα από την συνυπογραφή στην συμφωνία για το μεταναστευτικό ΕΕ – Τουρκίας, δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από τη ΝΔ ως κυβέρνηση μιας και οι δυο κυβερνήσεις ακολουθούν παγιωμένες κρατικές πολιτικές διαχείρισης των μεταναστών. Εν τάχει να πούμε πως πρόκειται για την όψη του ίδιο νομίσματος: η φιλανθρωπία τείνει να αντιμετωπίζει το αντικείμενό της ως μη-ανθρώπινο, ακόμα και όταν δίνει ρούχα στους κατατρεγμένους χωρίς να την ενδιαφέρει η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο ρατσισμός φυσικά και αντιμετωπίζει το αντικείμενό του ως μη-ανθρώπινο απαιτώντας την άμεση εξόντωσή του. Και οι δύο “στάσεις” αφορούν αναγκαστικούς μετανάστες, πρόσφυγες πολέμου· και οι δυο στάσεις σχετίζονται με τον Άλλο με έναν μη-ειρηνικό επιθετικό τρόπο, αρνούμενες τη διαφορά του, αποτελώντας, ουσιαστικά, η μεν φιλανθρωπία την αστική ηθική των μεσαίων τάξεων, ο δε ρατσισμός την “εξέγερση” των αμφίβολων εθνικών ταυτοτήτων των ξεπεσμένων μικροαστών.

Η στιγμή δεν είναι η χειρότερη από κάθε άλλη φορά, ωστόσο έχει σημασία να έχουμε συνείδηση της κοινωνικής διαδικασίας που οδήγησε τον …Τάσο Αρνιακό και τους μαθητές στα Γιαννιτσά, να ορίσουν τους μετανάστες ως απειλή, να λάβουν ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο του ελληνικού κράτους ενάντια στους μετανάστες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: