τελευταία νέα σε τίτλους

Και το ξύλο βγήκε… απ’ το νόμο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Γράφει ο D.K

Η στιγμή που οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να εκφράσουν την ουσία όσων πιστεύουν και ασπάζονται, είναι μια στιγμή που ενδεχομένως υποδεικνύει την ήττα των αγώνων, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό.

Ο λόγος περί των πρόσφατων δηλώσεων του κου Βορίδη περί της γλυκιάς αναγκαστικότητας του νόμου, αναφορικά με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, αυτολεξή: «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν παντού στον κόσμο να γίνεται αν είναι δυνατόν με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας. Το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» .

Το μπαρόκ ύφος αυτής της δήλωσης θυμίζει λίγο από ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60 και τις ηθικοπλαστικές ταινίες του προς… διαπαιδαγώγηση του τότε ελληνικού κοινού. Και πως θα ήταν διαφορετικά μιας και η δήλωση αυτή υποδηλώνει ήδη την αμφισιμία, την κρίση της νομικής ισχύος. Το έλληνικό κράτος τα τελευταία 10 χρόνια ήρθε αντιμέτωπο με μια έντονη ανάγκη επιβολής του νόμου, μιας και ο ίδιος δεν γινόταν σεβαστός από πραγματικά μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να στρατιωτικοποιήσει την αστυνομία του προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό, ο οποίος κατά διαστήματα περιλάμβανε από φοιτητές και εργαζόμενους, μέχρι μετανάστες, πρόσφυγες και αγώνες έμφυλων δικαιωμάτων.

Η δήλωση του κου Βορίδη, παρά τη σιδερένια πυγμή της, εμφανίζει την μπαρόκ αντίληψη του ιδίου για την έννοια της κυριαρχίας ενώ εκφράζει και το συνεχιζόμενο διακύβευμα της κρατικής κυριαρχίας στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους. Ο κος Βορίδης αναγκάζεται να υπερασπιστεί ωμές και πρακτικά μη-νόμιμες εκφράσεις καταστολής, έχοντας «ξεχάσει» πως η δημοκρατική κοινωνία βασίζεται στην δημιουργία συναίνεσης, μειώνοντας έτη περαιτέρω τον ορίζοντα της δημοκρατικής νομιμότητας. Λειτουργώντας ίσως ως σήμα απαρχής διάτρησης της νομιμοποίησης που το ελληνικό κράτος απολάμβανε στο εσωτερικό του επί ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει παρέλθει η εποχή που η «σιδερένια πυγμή» του νόμου ήταν ικανή να επιβληθεί στις ταξικές αντιφάσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας χωρίς να επιταχύνει τις αντιφάσεις αυτές – αν υπήρξε ποτέ μια τέτοια.

1 Trackback / Pingback

  1. Και το ξύλο βγήκε… απ’ το νόμο | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: