τελευταία νέα σε τίτλους

έλληνες φασίστες βεβήλωσαν το μνημείο στη Γκαγκανιά Μολάων Λακωνίας για τέταρτη φορά.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Νοέμβρης 2019: Για τέταρτη φορά βεβήλωσαν το μνημείο στη Γκαγκανιά Μολάων Λακωνίας, που έστησε το ΚΚΕ τον Αύγουστο του 2018, για να θυμίζει τη μάχη που έγινε στο σημείο αυτό στις 27 Απρίλη 1944 από τμήμα του ΕΛΑΣ, υπό τη διοίκηση του Μανώλη Σταθάκη και εξοντώθηκε ο στρατηγός των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής Franz Krech. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το μίσος των Ελλήνων φασιστών δεν είναι τυχαίο. Το μνημείο στους Μολάους έχει στηθεί σε ανάμνηση μιας από τις λαμπρότερες στιγμές των ανταρτών του EΛAΣ στη Λακωνία. Η ομάδα του 8ου Συντάγματος του EΛAΣ Λακωνίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Mανώλης Σταθάκης, ύστερα από μάχη εξόντωσαν τον υποστράτηγο της ναζιστικών στρατευμάτων Franz Krech και τη συνοδεία του. Η αριστοτεχνικά οργανωμένη ενέδρα στήθηκε στις 27/4/1944 στην τοποθεσία Γκαγκανιά, τρία χιλιόμετρα έξω από τους Μολάους.

H εξόντωση του, θεωρείται από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις κατά υψηλόβαθμου στρατιωτικού των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Χρονικά συνδυάζεται με την απαγωγή του Γερμανού υποστράτηγου Kράιπε στην Κρήτη που οργανώθηκε με συμμετοχή εγγλέζων κομμάντος, την προηγούμενη ακριβώς ημέρα. Ήταν δύο ισχυρά πλήγματα κατά του ναζιστικού στρατού κατοχής μέσα σε δύο ημέρες, με θύματα δύο ανώτατους αξιωματικούς του.

Οι πρακτικές βανδαλισμού δεν είναι κάτι καινούργιο όταν πέφτει το σκοτάδι και βγαίνουν από τις τρύπες τους. Είναι μια πάγια τακτική των φασιστών, όπως κάνουν και σε άλλες περιπτώσεις ακόμα πιο σοβαρές πχ με τα μνημεία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αντιφασιστική μνήμη όμως δεν διαγράφεται και δεν φοβάται τους βανδαλισμούς. Θα είμαστε πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή να τους υπενθυμίζουμε για το πιο θα είναι το τέλος τους.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: