τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η NAAMA ISSACHAR ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ

Λίγα λόγια για την υπόθεση της Naaama Issachar

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Του ΕΜ

Η Naama Issachar, 25 ετών, πολίτης του Κράτους του Ισραήλ, αμερικανικής καταγωγής, βρίσκεται έγκλειστη σε κάποια φυλακή του ρωσικού κράτους από τον Απρίλιο, όταν συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης (9,5 γραμμάρια σύμφωνα με το κατηγορητήριο των ρωσικών αρχών). Η ίδια από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε σθεναρά και συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει άγνοια για το πώς βρέθηκε στις αποσκευές της η μικροποσότητα ευτελούς αξίας.

Οι ρωσικές αρχές έχουν καταδικάσει την Naama σε φυλάκιση με επαπειλούμενη διάρκεια τα 7,5 έτη.

Η Naama, αφού ολοκλήρωσε την επίσημη στρατιωτική της θητεία στις IDF (Iσραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις), έκανε ταξίδι στην Ινδία και κατά την επιστροφή της στο Ισραήλ μέσω Μόσχας συνελήφθη. Τα ταξίδια στο εξωτερικό αποτελούν μία πάγια πρακτική της ισραηλινής νεολαίας μετά την ολοκλήρωση της θητείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την μητέρα της Naama, Υaffa Issachar η οποία είναι και η μόνη που την επισκέπτεται στην φυλακή, η Naama παρά τις αφόρητες συνθήκες κράτησής της είναι καλά στην σωματική της υγεία. Ωστόσο, από την πλευρά της μητέρας της εκφράζονται φόβοι για την ψυχική και νοητική της κατάσταση.

Γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και η εγκαθειρκτική λειτουργία του ρωσικού κράτους έχουν ως βασικό στόχο την αποδιοργάνωση του μυαλού, του νου, του ηθικού και του ψυχικού σθένους των αντιστεκόμενων κρατουμένων. Πρόκειται για καταπιεστικές πρακτικές οι οποίες έλκουν την καταγωγή τους από την ιδεολογία του συμπεριφορισμού του Παβλώφ η οποία συνίσταται στην επιδίωξη τα ανθρώπινα όντα να καταστούν πειραματόζωα σε κάθε είδους «ψυχιατρική» ονείρωξη και φαντασίωση. Πρόκειται για μία ντροπαλή εκδοχή της επιδίωξης η οποία οδήγησε στα «πειράματα» του ναζιστή Μένγκελε στο Άουσβιτς και της τάσης του Χίτλερ να εξομοιώνει τους Εβραίους, τους Ρομά και τους Άλλους με τα ζώα.

Η μητέρα της Naama δίνει μία δύσκολη πάλη, χωρίς επίσημη πολιτική στήριξη, για την απελευθέρωση της θυγατέρας της. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της έχει προσφύγει, ζητώντας βοήθεια και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο κατά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την Naama.

Aπό την δική μας οπτική:

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η Naama κατείχε εν γνώσει της την μικροποσότητα, ακόμα και σε αυτήν την υποθετική περίπτωση η εις βάρος της Naama πρακτική των διωκτικών αρχών του ρωσικού κράτους συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρχών της αναλογικότητας και της δίκαιης δίκης, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Σύμβαση της Ρώμης-1965) για την θέσπιση της οποίας μάλιστα η ΕΣΣΔ είχε επιτελέσει δραστήριο ρόλο.

Υπό το φως των παραπάνω είναι προφανές ότι το ρωσικό κράτος και η πολιτική του ηγεσία έχουν εργαλειοποιήσει τη υπόθεση της Naama, καθιστώντας την ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε πολιτικά παζάρια τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την δικαιοσύνη και την απονομή της.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή μας στην προσπάθεια για την άμεση, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους και χωρίς μυστικές συμφωνίες απελευθέρωση της Naama και για την ασφαλή της επιστροφή στο σπίτι της στο Ισραήλ.

Στην περίπτωση της Naama, όπως και τόσων ακόμα άδικα κρατουμένων, συνοψίζονται οι αγωνίες, οι προσπάθειες και η συνεχιζόμενη πάλη της νεολαίας για ένα πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο μέλλον, χωρίς καταπίεση.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι και διατεθειμένες να παρακολουθούμε ούτε έναν, ούτε μία από εμάς να στενάζει στα κελιά και στα μπουντρούμια της κάθε καταστολής.

 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΑΜΑ ΙSSACHAR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: