τελευταία νέα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #51» Μαρξ-Ένγκελς για τη θρησκεία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Μια σημαντική συλλογή κειμένων των Μαρξ – Ένγκελς κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2018 από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Η μελέτη τους είναι κομβικής σημασίας για την συλλογική μελέτη με θέμα τη θρησκεία, όπου και για τη περιοδική έκδοση του shades θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τα επόμενα χρόνια.

Κείμενα του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς στα οποία αναλύεται ο διαχρονικός ρόλος της θρησκείας και της Εκκλησίας στην ανθρώπινη κοινωνία και πώς η κριτική και η πάλη κατά της θρησκείας εντάσσονται στην πάλη για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από μια κοινωνία που έχει ανάγκη από μια «αντεστραμμένη συνείδηση του κόσμου» (Κ. Μαρξ).

Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της εκκοσμίκευσης και την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης προκύπτουν ξανά τα ερωτήματα:
Γιατί η θρησκεία επιβιώνει; Γιατί οι Εκκλησίες διατηρούν τη δύναμή τους; Γιατί παρατηρούμε ιστορικές παλινδρομήσεις σ’ αυτό το ζήτημα και μάλιστα με ακραίες μορφές;

Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα τίθενται, και εμφανίζεται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για το ζήτημα της θρησκείας, όπως εκφράστηκε και στη χώρα μας με τη σχετική εκδοτική επιτυχία βιβλίων για την αθεΐα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται η επικαιρότητα της έκδοσης των κειμένων του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς για τη θρησκεία αλλά και η διαχρονική αξία της συμβολής τους σ’ αυτό το ζήτημα.

Μια σημαντική συλλογή κλασσικών κειμένων που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η μεταφράστρια-επιμελήτρια στον πρόλογό της “Το ζήτημα της θρησκείας δεν πρόκειται προφανώς να λυθεί αυτόματα με τον διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας και γι’ αυτό, όπως λέει ο Μαρξ: «το εργατικό κόμμα παλεύει για να απελευθερώσει τη συνείδηση από τα μάγια της θρησκείας». Όμως αυτή η απελευθέρωση δεν μπορεί να είναι ζήτημα προπαγάνδας και μόνο αλλά ζήτημα πράξης και συλλογικής πάλης, που ένα βασικό πεδίο της είναι η διεκδίκηση του πλήρους διαχωρισμού του κράτους και της εκκλησίας. Διαφορετικά είτε πρόκειται για υπεκφυγή είτε για άκρατο ιδεαλισμό.”

Περιεχόμενα: 1. Πρόλογος της μεταφράστριας, Ελένη Αστερίου, 2. Καρλ Μαρξ, Πρόλογος στη διδακτορική διατριβή «Η διαφορά ανάμεσα στη δημοκρίτεια και την επικούρεια φυσική φιλοσοφία» Γράφτηκε το 1841, Καρλ Μαρξ, Κύριο άρθρο στην Εφημερίδα της Κολωνίας, αρ. 179 (Rheinische Zeitung, αρ. 191, 193, 195? 10, 12 και 14 Ιουλίου 1842), 3. Καρλ Μαρξ, Συμβολή στην Κριτική της Φιλοσοφίας του Δικαίου του Χέγκελ, Εισαγωγή (Deutsch-Franzosische Jahrbucher, 1844), 4. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Η Αγία Οικογένεια ή Η κριτική της κριτικής κριτικής, Εναντίον του Μπρούνο Μπάουερ και συντροφίας, Δ) Κριτική μάχη εναντίον του γαλλικού υλισμού  (Απόσπασμα από το κεφάλαιο VI) Γράφτηκε το 1844, 5. Καρλ Μαρξ, Θέσεις για τον Φόυερμπαχ Γράφτηκε το 1845, 6. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Η γερμανική ιδεολογία (Από το κεφάλαιο 1) Γράφτηκε το 18445-46, 7. Καρλ Μαρξ Ο κομμουνισμός της Rheinischer Beobachter (Απόσπασμα) (Deutsche-Brusseler-Zeitung, αρ. 73, 12 Σεπτεμβρίου 1847), 8. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Αποσπάσματα από τα κεφάλαια ΙΙ και ΙΙΙ) Γράφτηκε το 1847-48, 9. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Κριτική της θρησκείας της Νέας Εποχής του Γκ. Φ. Daumer (Νeue Rheinische Zeitung, Politisch-okonomische Revue, αρ. 2, 1850), 10. Φρίντριχ Ένγκελς, O Πόλεμος των Χωρικών (Κεφάλαιο ΙΙ) (Νeue Rheinische Zeitung, Politisch-okonomische Revue, αρ. 5-6, 1850), 11. Ο Ένγκελς στον Μαρξ, περίπου 26 Μαϊου 1853, 12. Ο Μαρξ στον Ένγκελς,  2 Ιουνίου 1853, 13. Ο Ένγκελς στον Μαρξ, 6 Ιουνίου 1853, 14. Καρλ Μαρξ, Αντιεκκλησιαστικό κίνημα – Διαδήλωση στο Χάιντ Παρκ (Νeue Oder-Zeitung, 28 Ιουνίου 1855), 15. Φρίντριχ Ένγκελς, Η φιλολογία των εμιγκρέδων (Απόσπασμα από το δεύτερο άρθρο) (Volksstaat, 26 Ιουνίου 1874), 16. Καρλ Μαρξ, Κριτική στο πρόγραμμα της Γκότα (Απόσπασμα) Γράφτηκε το 1875, 17. Φρίντριχ Ένγκελς, Ο Μπρούνο Μπάουερ και ο πρώιμος χριστιανισμός (Der Sozialdemokrat, 4 και 11 Μαϊου 1882), 18. Φρίντριχ Ένγκελς, Το βιβλίο της Αποκάλυψης (Progress, τ. 2, Λονδίνο, 1883), 19. Φρίντριχ Ένγκελς, Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας Γράφτηκε το 1886, 20. Φρίντριχ Ένγκελς, Νομικός σοσιαλισμός (Απόσπασμα) (Die Neue Zeit, 1887), 21. Φρίντριχ Ένγκελς, Εισαγωγή στην αγγλική έκδοση του Σοσιαλισμός: Ουτοπικός και επιστημονικός Γράφτηκε το 1892, 22. Φρίντριχ Ένγκελς, Για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού (Die Neue Zeit, τ. 1, 1894-95)

About furdenkommunismus (519 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: